2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų kūryba

*print*

Archyvas :: Kolegė Rita Aleknaitė - Bieliauskienė: Žiemgalos dainius suskambo ir knygoje

2020-03-05
 
Vilniuje gyvenančių Šiauliečių klube buvo pristatyta LŽS narės, profesorės Ritos Aleknaitės - Bieliauskienės knyga apie kompozitorių Algimantą Vincentą Raudonikį. Spalvotą 300 puslapių monografiją išleido Lietuvos muzikų rėmimo fondas.
Neseniai amžinybėn iškeliavęs kompozitorius Algimantas Bražinskas lengvai paironizavo: " V. Raudonikio muzika tokia, kad ir prie stalo, ir po stalu galės dainuoti kad ir po šimto metų".
"Valdžios keičiasi, valdžios mainosi - tik ne V. Raudonikio dainos,"- taip taikliai apie kompozitorių, gražių dainų kūrėją yra atsiliepęs jo bičiulis poetas Stasys Žlibinas.
Pasak profesorės R. Aleknaitės-Bieliauskienės, prieš 85 metus Kaune gimęs kompozitorius Algimantas Vincentas Raudonikis - į paslaptingą atsimenamųjų miglą žengiantis gentainis. Sakė esąs nuo Žiemgalos, keisto, tarsi ilgesio pritvinkusiomis melodijomis skambančio, lygumų krašto, nuo Joniškio, nuo senelio sodo. Jam, jau žinomam melodijų meistrui ir savojo krašto patriotui, buvo suteiktas Joniškio garbės piliečio vardas. 
"Žmogus yra niekas be savo šaknų - tegu tai bus mažytė oazė dykumoje, raudonas riebus molžemis, kokio nors kalno šlaitas, uolėta jūros pakrantė ar lopinėlIs didmiesčio žemės..."- rašė JAV rašytojas Kurtas Vonegutas.
A. Raudonikį lietuvybėn vedė Kavarsko žemėje augusio aukštaičio tėvo ranka, meilę Lietuvai įkvėpė mokytojai, senelių Gelažių giminės dvasią puoselėjusi mama. Knygos autorė skirsnyje "Arčiau žmonių" pastebi kad A. Raudonikio gestai, ramus kalbėjimo būdas visada leidžia pajusti ne lengvabūdiško lengvojo žanro kūrėjo, bet soliaus menininko bruožus. 
Jis visada gerbė atlikėjus. "Nors muzika gimsta vienumoje, bet niekada nebuvau vienišius. Nei medžioju, nei žvejoju, nei pašto ženklus renku. Tuščia laiko gaišatis. Jokių kitų pomėgių neturiu: mane užvaldė muzika. Visą sąmoningą gyvenimą kūryboje stengiuosi įprasminti pagrindinę temą - meilę žmogui, moteriai, tėvynei,"- sakė A. Raudonikis.
1965 metais įkurta Joniškio muzikos mokykla, 1995 metais tapusi meno mokykla su filialu Žagarėje pavadinta Algimanto Raudonikio vardu. Jis - Valstybės garbės vardais apdovanotas, kompozicijos konkursų laureatas.
Profesorė R. Aleknaitė - Bieliauskienė pastebi, kad nenumaldomai bėga metai, A. Raudonikis dar laukia progų, kuomet vėl galės pastovėti prie kadaise vaikystėje žydėjusio sodo ir tyloje išgirsti iš praeities atsklindančių balsų. Paniūniuos ilgesingą motyvą ir gims tyli daina: mano ir tavo, skambanti šiandien ir po šimto metų.
Knygoje nemažai skirta vietos kompozitoriaus A. Raudonikio bendradarbiavimui su poetais. Antai pagal poetų Jono Lapašinsko, Stasio Žlibino eiles sukurtas pluoštas labai populiarių ir šlageriais tapusių dainų "Tėvynė", "Lauksiu tavęs ateinant", "Raudona rožė", "Kai tu šalia", "Vilniaus rytas", "Jaunystė žengia su daina", "Tau, mama", "Mylimos akys", "Vakaras gaubia Vilnių", "Medikų daina", "Daina apie Druskininkus" ir daug kitų.
Kompoztorius labai vaisingai bendradarbiavo taip pat su poetais Algimantu Baltakiu, Jonu Strielkūnu, Ramute Skučaite, Eduardu Selelioniu. Išskirtinės lyrinės A. Raudonikio dainos buvo J. Strielkūno tekstams. Jo dvasia liko poezijos eilutėse, dainose ir amžinai "gyvens inkluose" ("Kur balti keliai", "Žalia dainų rūta", "Ant Vilniaus kalvų", "Baltoji taikos paukštė" ir kt.) J. Strielkūno eilėse glausta mintis, taupus sakinys, gilios asociacijos, romantiškas žvilgsnis į gamtą ir žmogų joje. Laukas, saulė ir upė joje.
Garbaus Maestro jubiliejui S. Žlibinas sudėjo palinkėjimą:
Tavo dainos - tai žydrynės aukštis,
Jos sudėtos širdimi ir siela,
Tavo dainos - tai sparnuotos paukštės,
Tik širdim suprantamos ir mielos...

 

Tavo dainos- meilės, grožio pilnos,
Tokios gyvos-kaip širdis, kaip kraujas,
Tavo dainos! Tavo dainos - kilnios, 
Tartum šiandien kurtos- tokios naujos...

 

Aš džiaugiuos seniai sutikęs,
Aš džiaugiuos , kad minam bendrą taką,
Tu - Algimantas, Maestro Raudonikis -
Šitie žodžiai viską juk pasako! 
Knygos autorė rašydama apie kiekvieną savo herojų siekia nutolti nuo schematinio kūrėjo portreto, štampų, bet pamatyti, įvertinti sociumo kontekstą, žmonių likimus lėmusias aplinkybes, rasti herojui artimą kalbėsenos tonaciją, ritmą, pasakojimo sandarą. Su kompozitoriumi rašytoja kalbėjosi apie muzikos esmę. Ieškojo pretekstų visuomenei greta asmenybę bukinančių ritmų arba į civilizacijos ateitį žvelgiančių kognityvinių muzikos raiškų pastebėti ir kitokias žmogaus jausenas galinčią išreikšti muziką.
Besidomintys stambių formų lietuvių kompozitorių darbais, naujos raškos kūryboje ieškotojais, kitokios kūrybos stilistikos puoselėjais neturėtų nustelbti ir tų kūrėjų, kurių profesionaliai kurta muzika išsaugojo kitokias autoriaus estetines nuostatas, pasklido didžiulėje klausytojų auditorijoje, tapo nepamirštama. Būtent tokią vietą profesoriaus Eduardo Balsio ugdytinio Algimanto Vincento Raudonikio daina užima žmonių gyvenime. 
Kolegė Rita Aleknaitė - Bieliauskienė, parašiusi įdomią knygą apie Algimantą Vincentą Raudonikį padarė didelį darbą, priartindama skaitytojus ir klausytojus prie kompozitoriaus asmenybės, jo kūrybos.
Rubrika Žurnalistų kūryba yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-04-05 12:59
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media