2024 m. balandžio 25 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų kūryba

*print*

Archyvas :: Kolega Aaronas Garonas: vilnietiškas žydų pasaulis

2019-01-03
 
Dainius Ručinskas,
LŽS narys

Vilniškė rašytojo, Lietuvos žurnalistų sąjungos nario Stasio Lipskio leidykla "Žuvėdra" maloniai nustebino išleidusi šviesaus atminimo žinomo žurnalisto Aarono Garono straipsnių, rašytų jidiš kalba leidžiamiems periodiniams leidiniams rinktinę "Vilnietiškas žydų pasaulis". Dauguma rašinių šioje knygoje - gyvo liudininko pasakojimai apie tarpukario žydišką Vilnių, Lietuvos Jeruzalę, jos įvairialypį visuomeninį gyvenimą, ryškias asmenybes. Aaronas Garonas (1919-2009) gimė Vilniuje ir beveik visą savo gyvenimą susiejo su gimtuoju miestu, kurį gerai pažinojo ir labai mylėjo. Ypatingas ikikarinio Vilniaus žydų pasaulio fenomenas, kurio liudininku A. Garonas tapo ankstyvoje jaunystėje, įskiepijo jam neblėstančią meilę žydų kultūrai ir gimtajai jidiš kalbai. Prabėgę metai neišdildė jaunų dienų įspūdžių ir prisiminimų, tik sustiprino norą jais pasidalinti. Juk kiekvieno žuvusios Lietuvos Jeruzalės liudininko balsas yra prasmingas.

A. Garono knygos pratarmėje "Vilnietiškas žydų pasaulis" rašytojas Grigorijus Kanovičius labai taikliai pastebi, kad svetimšalių ir savųjų fašistų sunaikinto klestinčio Lietuvos žydų pasaulio atminimas yra tarsi visą knygą jungianti gija.

"Pagrindinę jos temą",- sako G. Kanovičius,- "galėčiau nusakyti taip: niekas neužmirštas, niekas nepamiršta. Nei įžymios asmenybės -
rašytojai, muzikai, menininkai, nei įvairialypė žydų spauda, nei kiti svarbūs kultūriniai įvykiai bei žydų gyvenimo reiškiniai. 
Ypatingą vietą knygoje užima naujais faktais praturtinti pasakojimai apie žydų - didvyrių ir aukų - likimus vokiečių okupacijos metais.

Vilniuje išleista dvikalbė Aarono knyga - dėkingumo ženklas ir pelnytas apdovanojimas už jo vaisingą žurnalistinę veiklą praeityje.

Tai ne grožinė, bet dokumentinė knyga, joje viso labo keturiolika trumpų skyrių, prisodrintų mažai žinomos informacijos ir nenuvalkiotų, nekasdieniškų faktų iš žydų gyvenimo Lietuvoje. Geriausi jos puslapiai skirti žydų gimnazijai senajame lenkiškame Vilniuje ir jos direktorei Sofijai Gurevič. Minimi ir kiti puikūs mokytojai, įdiegę savo mokiniui meilę gimtajai kalbai.
Aaronas Garonas nemažai nusipelnė ir valstybinei lietuvių kalbai, rašė ir ilgą laiką dirbo populiaraus "Švyturio" žurnalo redaktoriaus pavaduotoju.
Pasak G. Kanovičiaus geros knygos, kuriose liečiamos amžinosios problemos, neretai gyvena ilgiau nei jas parašiusieji ir tarsi pratęsia savo autorių gyvenimą.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-01-03 14:04
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media