2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų kūryba

*print*

Archyvas :: Jonas Laurinavičius: apie žurnalistą su išskirtiniais nuopelnais

2017-10-02
 
Juozas Vercinkevičius ir Jonas Laurinavičius Dusmenyse

Juozas Vercinkevičius ir Jonas Laurinavičius Dusmenyse

 

Onutė Virginavičienė

Dusmenys, Trakų rajonas

 

Jono Laurinavičiaus knyga „Žurnalistai" įdomi ir jo kraštiečiams - Trakų rajono gyventojams, nes joje tarp gerai žinomų žmonių - literatūros tyrinėtojo prof. Juozo Girdzijausko, filosofo Romualdo Ozolo, rašytojų Aloyzo Tenzegolskio ir Juozo Kundroto, pedagogo, tautotyrininko Juliaus Norkevičiaus, poetų Vacio Bukausko ir Nijolės Blaževičiūtės bei kitų, - pateko ir „Trakų žemės" vyr. redaktorius Juozas Vercinkevičius.

Straipsnyje „Su išskirtiniais nuopelnais" J. Laurinavičius teigia, kad jam ypač įdomu rašyti apie Trakų žurnalistą, leidėją, kultūrinės veiklos organizatorių, puikų žmogų J. Vercinkevičių:  „Daug padaręs, daug parašęs... Vien ko vertas jo leidžiamas Lietuvos istorijos mėnraštis „Voruta". [...] Mane traukia ir J. Vercinkevičiaus redaguojamas rajono laikraštis „Trakų žemė". Imu jį su jauduliu: juk tai mano gimtojo krašto spausdintas žodis.... Kiekvieną penktadienį skubu į Vilniaus autobusų stoties kioską, turbūt vienintelę vietą sostinėje, kur jis pardavinėjamas, ir nekantraudamas jau ten pat perverčiu lapus - bene pamatysiu gimtųjų apylinkių žmonių, seniai pažįstamų arba naujai sutiktų onuškiečių, dusmeniškių, trakiškių veidus."

Knygos autorius šiame straipsnyje prisimena 2016-ųjų metų pavasarį Trakų viešojoje bibliotekoje vykusį renginį, kai švenčiant J. Vercinkevičiaus 75-erių metų jubiliejų, buvo pristatyta jo knyga „Laisvi su laisvais, lygūs su lygiais", skirta „Vorutos" 25-ečiui. Bibliotekoje veikė paroda, kurioje buvo eksponuojamas jubiliato brandžios leidybinės ir kūrybinės veiklos derlius - išleistos knygos, kalendoriai, atvirukai, straipsnių bibliografinė rodyklė, padėkos už išskirtinius nuopelnus ir kt. J. Laurinavičius cituoja Trakų viešosios bibliotekos vyr. bibliografės Rasos Selickaitės straipsnio ištrauką, kurioje ji teigia, kad J. Vercinkevičius, būdamas neabejingas krašto kultūrai, aktyviai dalyvavo istorijos virsme, daug dėmesio skirdamas lietuvių kalbos išsaugojimui ir problemoms, Vilnijos krašto istorijai, iš užmaršties prikeldamas nepelnytai užmirštus reikšmingus žmones ir įvykius. („Trakų žemė", 2016 04 01)

J. Vercinkevičius vienas iš pirmųjų Lietuvos žurnalistų parengė interviu su Jo Eminencija kardinolu Vincentu Sladkevičiumi. Kadangi kardinolas kilęs iš Kaišiadorių rajono, kuriame J. Laurinavičius ilgą laiką gyveno ir dirbo, „Žurnalistų" autorius nemažai dėmesio skiria J. Vercinkevičiaus sudarytai knygai „Kardinolas Vincentas Sladkevičius", kurioje spausdinamos kardinolo pasakytos kalbos, įvertinimai, pasakojimai apie Rožinio slėpinių kelią Guronyse ir kt.

Mūsų kraštietis teigia, kad jam ypač jautru kalbėti apie žmones, įvykius, susijusius su gimtąja Onuškio seniūnija. O štai J. Vercinkevičiaus vadovaujama „Vorutos" leidykla išleido net dvi knygas apie Vasario 16-osios akto signatarą Donatą Malinauską, kilusį iš Onuškio parapijos. Šiuo metu yra rengiama trečioji knyga.

J. Laurinavičius pasidžiaugė, kad „Trakų žemės" redaktorius buvo atidus ir jo rašiniams, kuriuos pagal galimybę spausdino rajono laikraštis. „Kad ir neteko plušėti vienoje redakcijoje, tačiau man su juo visada miela susitikti, pasidalyti redakcijos naujienomis, rūpesčiais. Negaliu nesekti savo gimtojo rajono laikraščio, nesidomėti jo publikacijomis, neskaityti redaktoriaus publicistinių straipsnių, interviu, knygų. Tai man artima, miela, sava", - rašo jis. Ir kaip nebus artima, jeigu būtent čia, Trakų rajone, J. Laurinavičius pradėjo brandinti vienintelę savo svajonę - rašyti į laikraščiais, būtent čia jis pradėjo savo žurnalistinį kelią - 1953 m., būdamas Onuškio vidurinės mokyklos šeštokas, pirmąją savo žinutę paskelbė Daugų rajono laikraštyje.

Žinomas žurnalistas ir rašytojas Vytautas Žeimantas įžanginiame šio leidinio žodyje teigia, kad laimingas tas žmogus, kuris įgyvendina savo svajonę. Jo nuomone, ir kolega Jonas Laurinavičius yra laimingas, nes jo svajonė išsipildė su kaupu. Ir tai tikra tiesa, nes pats autorius knygoje teigia, kad žurnalistika - tai nuolatinis kopimas į kalną, kur kiekvienas žingsnis vis sunkesnis, sudėtingesnis, tačiau su kiekvienu žingsniu atsiveria vis platesni horizontai, vis toliau matyti. „O tai gražu, kilnu, prasminga. Tai sudaro būties esmę. Kai su redakcijomis intensyviai bendrauji jau 64 metus, kai pats už redakcijos stalo jau sėdėjęs 55 metus, iš jų 25-erius redaktoriaus kabinete, esi iš tikrųjų sočiai prisivalgęs įvairaus skonio žurnalisto duonos. Man ji nenusibodo, aš jos dar neatsivalgęs..." - rašo  J. Laurinavičius.

 

Rubrika Žurnalistų kūryba yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-01-01 10:45
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media