2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Žurnalistų kūryba

*print*

Archyvas :: Dviejų savivaldybių merai tapo menininkės Lilijos Valatkienės performanso dalyviais

2020-07-14
 
Lilijos Valatkienės foto refleksija „Mistiškas vanduo“

Lilijos Valatkienės foto refleksija „Mistiškas vanduo“

Vytautas Juška,
LŽS narys

 

Trakų kultūros sostinės 2020 ambasadorės, žurnalistės, menininkės Lilijos Valatkienės foto refleksijų paroda „Mistiškas vanduo" Nidoje pristatė šių metų kultūros sostinę ir jos kultūrinį potencialą.
Dviejų savivaldybių merai tapo menininkės Lilijos Valatkienės performanso dalyviais. Ji sumanė per vandenį meninių priemonių pagalba sujungti šių metų Lietuvos kultūros sostinę Trakus su Nida, kuri 2021 metais taps kultūros sostine.
Valstybės dieną giedant himną iš legendomis apipinto Trakų Galvės ežero pasemtas vanduo ir ištrauktas akmuo, simbolizuojantis ežero auką, vakar atkeliavo į Nidą. Atidarant parodą merai Edita Rudelienė ir Darius Jasaitis apšlakstė vandeniu akmenį-galvą ir aptarė kultūros sostinės gintarinio medelio perdavimo ceremoniją, kuri įvyks Trakuose gruodžio mėnesį. Tačiau iki tol Neringos savivaldybės meras buvo įpareigotas saugoti metaforinę galvą, o atvykęs pažadėjo ją grąžinti Galvės ežerui. 
Nuotaikingas meninis veiksmas buvo sutiktas labai linksmai. Po jo vyko aptarimai ir pokalbiai, apžiūrint menininkės L. Valatkienės 23 foto refleksijų parodą, kurioje atsispindi mistiškas senosios sostinės ežerų vanduo ir su juo susijusios paslaptys. 
Šiemet Trakams tapus Lietuvos kultūros sostine, profesionalūs menininkai jungiasi į reikšmingą kultūrinį veiksmą, kuriuo išryškinama senosios sostinės kūrybinė galia ir pristatoma visai Lietuvai. Nidoje eksponuojama garsios žurnalistės, fotomenininkės, Trakų kultūros sostinės 2020 ambasadorės Lilijos Valatkienės paroda „Mistiškas vanduo" atskleidžia tik mažą dalį to intriguojančio sumanymo, atveda žiūrovus prie paslapties, gaubiančios Galvės ežerą ir palieka ant kranto, ragindama žvilgtelėti į gelmes. Metaforų kalba skatina vaizduotę.
Kūrybine inspiracija menininkei tapo legendomis apipintas ežeras. Ar žinote kodėl neužšąla Galvė?
Sena legenda byloja, kad ežeras ledu neapsitraukia ir neatšyla kol negauna galvos. Įdomiausia yra tai, kad archeologai Galvės ežere atrado dvi akmenines žmogaus galvas. Spėjama, kad pagonybės laikais žmonės tikėdami, kad ežerui reikia aukų - žmonių galvų - bandė jį pergudrauti jam paaukodami akmenines galvas. Trakų istorijos muziejaus rinkiniuose saugomos tos dvi unikalios, analogų neturinčios akmeninės galvos, rastos 1923 m. Galvės ežere, prie Pirties salos.
Tad lankydamiesi Trakuose, būkite atsargūs mistika dvelkiančiame Galvės ežere. Ežeras laukia savo aukos - galvos.
Parodos atidaryme Nidos bendruomenės namų meno galerijoje dalyvavo Trakų rajono savivaldybės merė Edita Rudelienė, Trakų kultūros sostinės ambasadorius, kultūrologas Vytautas Jonas Juška, Neringos savivaldybės meras Darius Jasaitis, mero pavaduotojas Narūnas Lendraitis, tarybos nariai ir garbūs svečiai iš Vilniaus, Trakų ir Nidos.

 

 

Apie autorę:
Lilija Valatkienė yra surengusi 28 asmenines parodas Lietuvoje ir užsienyje. Savo kūryboje ji naudoja platų raiškos spektrą - fotografijos, objekto, instaliacijos, foto tapybos ir savo autorinę techniką. Ženklų ir simbolių žymėjimas, įvairių objektų jungtys sukuria sudėtingas semantines prasmes. Keliuose šios parodos paveiksluose panaudoti skulptoriaus Juozo Lebednyko sukurti darbai.
„Mistiško vandens" cikle toks kūrybinis pateikimas nėra abstrakčiai atsitiktinis. Sutvarkytas, apibendrintas ir įprasmintas vaizdinio dėliojimas turi savo reikšmę, kurioje atsiskleidžia autorės pasirinkta tema.
Paroda Nidoje veiks iki rugpjūčio 1 dienos.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-07-14 10:31
 
 

Komentarai (2)

Jūsų el. paštas

Saulius

2020-07-18 14:19

Gerai, kad tik vandenį. Kitiems ir išmatos tampa menų

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Ne vanduo

2020-07-17 14:40

Papilstė vandenį..

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media