2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Užsienio naujienos

*print*

Archyvas :: Vysbadene - paroda „Vilko vaikai: duonos keliu iš Rytų Prūsijos į Lietuvą 1945–1948“

2021-06-05
 
Birželio 4 d. Vysbadene buvo atidaryta Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro paroda „Vilko vaikai: duonos keliu iš Rytų Prūsijos į Lietuvą 1945-1948 / Wolfskinder: Auf dem Brotweg von Ostpreußen nach Litauen 1945-1948".
Paroda skirta Vilko vaikams - tai 3-16 metų vaikai, kurie po Antrojo pasaulinio karo iš Rytų Prūsijos vieni ar dažniausiai su vienu iš suaugusiųjų pėsčiomis ar prekiniais traukiniais atklydo į sovietų okupuotą Lietuvą. Vieni liko čia, kiti nukeliavo į Latviją ir Estiją ar net Ukrainą ir Baltarusiją.
Lietuvos Respublikos kultūros atašė Vokietijoje Rasa Balčikonytė informavo, kad birželio 2 d. virtualiai atidarant parodą Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro vadovas dr. Arūras Bubnys pabrėžė, jog „šių vaikų patirtis išskirtinė. Jie matė, kaip į namus įsiveržę sovietų kariai prievartauja ir žudo jų seneles, motinas ir seseris, niokoja namus ir viską, kas šiems vaikams brangu. Regėjo sovietų tankų traiškomas pabėgėlių kolonas, gatvėse gulinčius lavonus. Iš bado šie vaikai valgė šunis, kates, peles, žiurkes ir dvėselieną. Dėl maisto gabalėlio jie galėjo nueiti dešimtis kilometrų ir be gailesčio kovoti tarpusavyje. Badas ir baimė buvo jų vaikystės palydovai".
Lietuvoje dalis vaikų buvo įsivaikinti, jiems suteiktas kitas vardas ir kitos šalies pasas, jie turėjo slėpti savo vokiškumą ir atsisakyti tikrosios tapatybės. Tik atkūrus Nepriklausomybę 1990 m. šiems žmonėms atsirado galimybė pradėti ieškoti savo artimųjų ir grįžti Vokietijon. 1991 m. Lietuvoje gyvenantys vokiečių kilmės vaikai susitelkė į bendriją „Edelweiss".
Rengiant parodą Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrui talkino Lietuvos Respublikos ambasada Vokietijoje, Lietuvoje veikianti vokiečių bendrija „Edelweiss" ir organizacija „Karo vaikai Granzėje", kur paroda liepą bus perkelta iš Vysbadeno.
Parodoje eksponuojamoje nuotraukoje - vienas iš Vilko vaikų Olafas Pasenau (Osterode, 1943-1944 m., iš šeimos archyvo)
Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-06-05 10:25
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media