2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Užsienio naujienos

*print*

Archyvas :: Maskvoje pristatyta A. J. Greimui skirta paroda „Pasaulis semiotiko akimis“

2020-02-02
 
Lietuvos Respublikos ambasadoje Maskvoje atidaryta paroda „Pasaulis semiotiko akimis", skirta garsiam prancūzų ir lietuvių mokslininkui, Paryžiaus semiotikos mokyklos pradininkui, mitologui, publicistui ir mąstytojui Algirdui Juliui Greimui.
Vilniaus universiteto Filologijos fakulteto A. J. Greimo semiotikos ir literatūros teorijos centro dr. Jurgita Katkuvienė atvyko į Maskvą pristatyti po pasaulį keliaujančią parodą bei dalyvauti Aukštosios ekonomikos mokyklos Humanitarinių mokslų fakulteto moksliniame seminare.
Į parodos atidarymą ambasadoje susirinko gausus akademikų, menininkų, politikų ir diplomatų būrys, lietuvių bendruomenės nariai. Sveikindamas garbią publiką Lietuvos Respublikos laikinasis reikalų patikėtinis Vytautas Žalys pabrėžė, kad A. J. Greimas buvo pirmosios nepriklausomos Lietuvos Respublikos augintinis, vėliau tapęs ne tik Prancūzijos, bet ir viso pasaulio piliečiu, viena iš penkių ryškiausių Lietuvos kultūros figūrų tarptautiniu mastu.
Apie žymiojo mokslininko idėjų ir asmenybės percepciją Rusijoje pasisakė Valstybinio akademinio humanitarinių mokslų universiteto Tarptautinio semiotikos ir kultūrų dialogo centro vadovė, A. J. Greimo mokinio ir bendraautoriaus Jacques Fontanille‘o mokinė bei semiotiko darbų vertėja į rusų kalbą docentė Inna Merkulova. Įspūdžiais apie A. J. Greimo studiją „Apie dievus ir žmones", kurios vertimą į rusų kalbą 2017 m. išleido „Baltų lankų" leidykla, pasidalino rašytoja ir vertėja Elena Pecherskaya. Parodos atidaryme dalyvavo ir šios knygos vertėja Marija Čepaitytė bei mokslinė redaktorė Maria Zavyalova. Pristatydama parodos koncepciją ir galimus jos studijavimo maršrutus, dr. J. Katkuvienė pabrėžė, kad Lietuvos semiotikai, kultūros tyrėjai, dailininkai, žvelgdami į A. J. Greimo palikimą iš laiko perspektyvos mato, kokia svarbi ir nepakeičiama figūra jis buvo Lietuvos kultūrai, priartindamas ją prie pagrindinės XX a. europietiškosios humanitarinės minties raidos, kad jo asmenybėje ir idėjose jie atpažįsta savo pačių ieškojimus. Todėl ši paroda - tai ne tik A. J. Greimo gyvenimo ir reikšmių teorijos aiškinimas, bet ir mokinių duoklė mokytojui.
Parodą „Pasaulis semiotiko akimis" Lietuvos UNESCO komisija ir lietuviai semiotikai sukūrė 100-osioms A. J. Greimo gimimo metinėms. Ją kuravo kultūros viceministrė Gintautė Žemaitytė.
Projekto partneris - Lietuvos kultūros institutas.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-02-02 12:08
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media