2024 m. balandžio 24 d., Treciadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Užsienio naujienos

*print*

Archyvas :: FPC - užsienio žurnalistų paslaugoms

2009-07-24
 
Povilas Sigitas Krivickas  Irenos Krivickienės nuotraukoje: lietuvis žurnalistas P.S.Krivickas (kairėje) su kolega iš Lenkijos radijo Thomu Siemienskiu

Povilas Sigitas Krivickas Irenos Krivickienės nuotraukoje: lietuvis žurnalistas P.S.Krivickas (kairėje) su kolega iš Lenkijos radijo Thomu Siemienskiu

Specialiai LŽS tinklalapiui iš Niujorko

 

Jums reikia interviu su žymiu menininku, politiku, gal net pačiu JAV prezidentu? Norite nuvykti į kurią nors jus dominančią šios šalies vietą ir apsirūpinti transporto bilietais, viešbučiu? Jums reikia statistikos duomenų, istorijos ar biografinių faktų? Norite akredituotis prie valstybės ar vietinių institucijų spaudos tarnybų?

 

Jokių problemų! Šias ir daugybę kitų svarbių paslaugų teikia į JAV atvykstantiems žurnalistams Vašingtono ir Niujorko užsienio spaudos centrai. Atvykęs trejetui savaičių į Jungtines Valstijas ir rengdamasis būsimiems rašiniams, užsukau į Niujorko užsienio spaudos centrą (Foreign Press Center - FPC), įsikūrusį prestižinėje miesto dalyje - prie Lexingtono aveniu ir Rytų 52-osios gatvės. Vos pakilus į penktą aukštą, pasitiko maloni darbuotoja Melissa, atsakinga už ryšius su Europos žurnalistais, ir, išklausiusi pageidavimų, pasiūlė puikią kompiuterizuotą darbo vietą su internetu ir netolimomis informacinės literatūros lentynomis.

 

Šį kartą nei senatorių, nei prezidento trukdyti neketinome, nes daugiau gilinomės į turingą Niujorko vaizduojamojo meno muziejininkystę. Tačiau buvo malonu prisiminti ankstesnius laikus, kai tik padedant FPC pavyko gauti interviu iš rašytojo Kurto Voneguto ar senatoriaus Johno Glenno, kuris pirmasis iš žmonijos atstovų išsilaipino Mėnulyje 1969-ųjų liepą.

 

Vašingtono ir Niujorko užsienio spaudos centrai taip pat organizuoja spaudos konferencijas, bryfingus aktualiomis politikos, ekonomikos, tarptautinių santykių temomis. Juose galima sekti tiesiogines transliacijas iš Kongreso debatų ar Baltųjų rūmų, iš tų įvykių vietų, kur dalyvauja šalies prezidentas.

 

Užsienio žurnalistams rengiami specializuoti turai po šalį, juos finansuoja JAV vyriausybė. Ji teikia paramą atvykstantiems korespondentams nuo 1946 metų, kai į Niujorką iš San Francisko persikėlė pagrindinė Jungtinių Tautų Organizacijos būstinė, o jos veiklą nušviesti pradėjo atvykti šimtai žurnalistų iš viso pasaulio. Kartais tarp jų malonu sutikti ir artimų kaimynų. Taip nutiko ir šį kartą, kai prie gretimų stalų teko darbuotis su kolega iš Lenkijos radijo Thomu Siemienskiu.

 

Artėjant eilinei JTO rudens sesijai, Niujorke vėl pagausės žiniasklaidos atstovų iš įvairių kraštų, o jiems dalykiškai padėti bus visada pasirengę Užsienio spaudos centro darbuotojai.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2009-07-24 10:15
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media