2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Užsienio naujienos

*print*

Archyvas :: V. Žeimantas - oficialiai akredituotas „Zviazdos" korespondentas Lietuvoje

2012-04-26
 
Oficiali Lietuvos užsienio reikalų ministerijos akreditacija. V. Žeimanto nuotr.

Oficiali Lietuvos užsienio reikalų ministerijos akreditacija. V. Žeimanto nuotr.

Jonas Vėlyvis

 

Lietuvos užsienio reikalų ministerija oficialiai akreditavo kolegą Vytautą Žeimantą Baltarusijos laikraščio „Zviazda" korespondentu Lietuvoje. Tai, be abejo, sudomino mūsų žurnalistinę bendruomenę. Atsirado daug klausimų, į kuriuos aš paprašiau atsakyti kolegos Vytauto.

 

J. V. Visų pirma - koks tas laikraštis „Zviazda" (lietuviškai - „Žvaigždė")?


V. Ž. Tai respublikinis dienraštis baltarusių kalba, einantis Minske net nuo 1917 metų, kai nuvertus carą Nikolajų II, atsirado didesnės galimybės taip vadinamiems „Rusijos nacionaliniams pakraščiams", o tikriau - pavergtoms tautoms leisti įvairią spaudą ir savomis kalbomis. Laikas buvo neramus, keitėsi valdžios, valstybių sienos, kūrėsi naujos valstybės. Todėl ir „Zviazdai" teko paklajoti, dažniausiai trauktis nuo lenkų invazijos. Pradėjo eiti Minske, vėliau Smolenske, o 1919 metų balandyje ėjo ir Vilniuje, vėl Smolenske. Nuo 1920 metų vėl Minske. Iš pradžių „Zviazda" ėjo tik rusų kalba, vėliau - tame pačiame numeryje buvo skelbiami tekstai baltarusių ir rusų kalbomis, nuo 1927 m. - tik baltarusiškai. Dabar dienraštis platinamas visoje Baltarusijoje, jo tiražas apie 50 tūkstančių egzempliorių. Tai politinis, visuomeninis, kultūrinis laikraštis, tematikos požiūriu primenantis mūsų didžiuosius dienraščius, tik nesivaikantys bulvarinės spaudos populiarumo.

 

J. V. Mūsų kolegos smalsauja, kokių straipsnių prašo redakcija, kas Lietuvoje domina minskiečius kolegas?


V. Ž. Tematika įvairi. Visa tai, kas rūpi mums, dažniausiai rūpi ir „Zviazdai". Tik, aišku, jie labiau norėtų, kad mano korespondencijose būtų ir bent nedidelis baltarusiškas aspektas. Mano pirmosios publikacijos buvo apie lietuvį esperantininką Petrą Čeliauską, išvertusį į esperanto kalbą ir gerą dešimtį baltarusių poetų eilėraščių, apie daktarę, rašytoją Almą Lapinskienę, kuri yra išvertusi į lietuvių kalbą nemažai baltarusių rašytojų knygų, apie lietuvių poeto Albino Žukausko baltarusistiką, apie Lietuvos stumbrus, kurie buvo visiškai išnaikinti ir tik dėka atvežtų stumbrų ir Baltarusijos Balstogės girios, šį populiacija Lietuvoje vėl atsigavo. Parašiau ir apie tarptautinę Vilniaus knygų mugę, kurioje šiemet dalyvavo net 14 leidyklų iš Baltarusijos. Beje, jie šioje mugėje buvo didžiausia užsieniečių delegacija.


Dažniausiai temas pasirenku pats. Tačiau būna ir prašymų. Neseniai paprašė parašyti straipsnį apie gyvenamųjų namų statybą Lietuvoje, apie būsto problemas, iškylančiais dažnam lietuviui. Po pokalbio su Baltarusijos ambasadoriumi Lietuvoje Vladimiru Dražinu, parašiau straipsnį apie Lietuvos ir Baltarusijos ekonominius ryšius, abipusę prekybą. O ji, beje, pernai pasiekė rekordinį lygį - per 1 mlrd. dolerių. Sporto skyrius paprašė straipsnio apie mūsų olimpiečių pasirengimą Londono olimpinėms žaidynės. Kiti skyriai - apie Lietuvos pensininkų situaciją, apie bedarbystę.

 

J. V. O kaip sekasi rašyti, ar stipriai redaguoja, taiso?


V. Ž. Rašau rusiškai, redakcija išverčia į baltarusių kalbą. Baltarusiškai dar nedrįstu rašyti, nors jau skaitau, esu išvertęs keletą baltarusių rašytojų kūrinių į lietuvių kalbą. Žinau, kad tai solidus, save gerbiantis laikraštis, tokiu stiliumi ir rašau, nesidarkydamas, nedaugžodžiaudamas. Kiekvieną darbo dieną pradedu skaitydamas „Zviazdą" jos internetinėje svetainėje (www.zviazda.by). Mano straipsnių praktiškai neredaguoja. Nuotraukų visada pasiunčiu daugiau, tai jas atrenka, daugiau dviejų nėra įdėję.

 

J. V. Palinkėkime kolegai Vytautui kūrybinės sėkmės. Na, ir pasiūlykime jam temų kultūriniam tautų bendravimui.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2012-04-26 10:33
 
 

Komentarai (5)

Jūsų el. paštas

Draugas

2012-05-16 16:08

Kodėl mūsų LŽS nedraugauja su baltarusių kolegomis? Jie irgi turi savo sąjungą.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

A.P.

2012-05-10 23:54

Pasirodo, jog ir Lietuvoje yra dar protaujančių...

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Dzūkelis nuo Baltarusijos pasienio.

2012-05-07 11:15

Su Baltarusija reikia draugauti, kaip ir su visais kitais kaimynais.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

A.B.

2012-04-28 11:41

Baltarusiai apie Lietuvą mažai žino. Gerai, jeugu kas apie mus ten rašo.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Kolega

2012-04-28 11:31

Šaunuolis esi, Vytautai!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media