2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Užsienio naujienos

*print*

Archyvas :: Kultūros ministras Š. Birutis: kūrybingieji lietuviai stebina amerikiečius

2013-11-08
 
Filadelfijos moderniųjų amatų  mugėje "Craft Show"

Filadelfijos moderniųjų amatų mugėje "Craft Show"

 

"Lietuviai sutikti kaip laukiamiausi svečiai, šalis pristatyta gražiausiais žodžiais apibūdinančiais lietuvių darbštumą ir kūrybingumą. Mūsų amatai sudomino amerikiečius ir vos prasidėjus mugei, jau pradėti graibstyti lietuvių darbai", - pasakoja kultūros ministras Šarūnas Birutis, kuris kartu su Lietuvos ambasadoriumi JAV Žygimantu Pavilioniu, garbės konsule Krista Bard ir lietuvos menininkų dalyvavimą Filadelfijos moderniųjų amatų  mugėje "Craft Show" parėmusio fondo Bajorūnas/Sarnoff nariais Daiva ir Steve tapo žiuri komandos nariais  ir vertino Lietuvos menininkų darbus.

Pirmąją mugės dieną įteiktas rėmėjų - Amerikos lietuvių įsteigto fondo Bajorunas/Sarnoff prizas už geriausią lietuvišką amatą reprezentuojančiai menininkei Indrai Marcinkevičienei. Pasak fondo atstovų  Daivos ir Steve, autorė pristatė praktiškus, modernius, tačiau pagamintus iš tradicinių lietuvių medžiagų dirbinius.

"Jos ryškūs ir praktiški baldai iš karto patraukė mūsų žvilgsnius ir labai sudomino autorės iš lino pagamintas spalvingas kilimas", - pasajojo Daiva Bajorūnas.

"Visi mūsų menininkai, senųjų amatų puoselėtojai šiomis dienomis pristatys JAV Lietuvą aukščiausiu lygiu, todėl neabejoju, kad šis pirmasis pasirodymas bus gražaus bendradarbiavimo su JAV rinka pradžia. Labai svarbu ir džiugu, kad Lietuvos kūrėjams padeda lietuviai, gyvenantys JAV, be kurių pagalbos šis Lietuvos sėkmingas prisistatymas būtų mažai tikėtinas", - sako ministras Š.Birutis.

Pasako jo, tokios mugės ir įvertinimas jose dar kartą įrodo, kad šaliai svarbu turėti kūrybingus žmones, kurie kuria unikalius produktus ir sėkmingai konkuruoja su žymiausiais pasaulio dizaineriais.

"Šiandien Lietuvos eksportas susijęs su autorių teisėmis sudaro apie 5 proc. Tai didelis procentas, todėl turėtume atkreipti dėmesį į šio perspektyvaus sektoriaus palaikymą ir skatinimą", - sako ministras.

Parodoje dalyvaujantys autoriai teigia, kad amerikiečių susidomėjimas labai didelis, todėl autoriai tikisi, kad visi lietuvių atvežti dirbiniai įsikurs amerikiečių namuose.

2013 m. lapkričio 6-10 d. Lietuva viešnios teisėmis dalyvauja Filadelfijos meno muziejaus mugėje „Craft Show" (The Philadelphia Museum of Art Craft Show, www.pmacraftshow.org), kurioje pirmą kartą JAV tokiu dideliu mastu surengtas Lietuvos taikomojo meno pristatymas. Lietuvos menininkų darbų vertinimo komisijoje Filadelfijos moderniųjų amatų mugėje "Craft Show"  lapkričio 6-7 d. dalyvauja kultūros ministras Šarūnas Birutis, su darbo vizitu viešintis Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Dalyvauti mugėje atrinkti 23 Lietuvai atstovausiantys menininkai, kuriantys juvelyrikos, keramikos, tekstilės, stiklo, odos, baldų srityse. Juos „Craft Show" renginio komisija atrinko bendradarbiaudama su Tarptautinių kultūros programų centru bei Lietuvos dailininkų sąjungos galerija. 37-ojoje „Craft Show" mugėje kiekvienas Lietuvos menininkas pristatys savo ekspoziciją, kurią sudarys kelios dešimtys darbų. Mugėje taip pat veiks informacinis Lietuvos stendas, kuriame bus platinamas Lietuvos prisistatymo katalogas bei informacija apie Lietuvą.

Tarptautinių kultūros programų centro l.e.p. direktorės Eglės Deltuvaitės teigimu, „Craft Show" mugė - tai puiki galimybė Lietuvos menininkams įsilieti į meno rinką JAV ir didinti Lietuvos kūrybinių industrijų tarptautinį konkurencingumą.

Lietuvos menininkų dalyvavimas Filadelfijos meno muziejaus mugėje „Craft Show" taps vienu iš svarbiausių Lietuvą pristatančių renginių JAV Lietuvos Pirmininkavimo ES Tarybai 2013 m. antroje pusėje metu.

„Džiaugiamės galimybe bendradarbiauti su „Craft Show" rengėjais, tai išties neeilinė proga pristatyti Lietuvos kultūrą JAV. „Craft Show" mugė yra ne tik puiki platforma, leidžianti menininkams užmegzti ryšius su potencialiais užsakovais ir platintojais, bet ir geriausias pavyzdys, kaip menas supažindina, suartina ir vienija kultūras ir tautas," - teigia Lietuvos ambasadorius JAV Žygimantas Pavilionis.

Filadelfijos meno muziejaus „Craft Show" mugė - vienas didžiausių ir profesionaliausių pasaulyje vykstančių specializuotų srities renginių. „Craft Show" pajamos skiriamos muziejui, gautos lėšos investuojamos į nuolatinės kolekcijos atnaujinimą, edukacines programas ir meno kūrinių išsaugojimo bei leidybos projektus. Per keturias dienas jame apsilanko apie 18 000 lankytojų. Pagal ilgametę kasmetinės mugės tradiciją joje pristatoma apie 195 JAV menininkų (žiuri atrenka iš daugiau nei 1200) ir viena užsienio šalis viešnios teisėmis. 2012 metais jau 36-tą kartą vykusioje mugėje buvo pristatytas šiuolaikinis britų ir airių taikomasis menas. Ankstesniais metais viešnios teisėmis prisistatė Škotija (2011), Vokietija (2010), Korėja (2009), Izraelis (2008), Kanada (2007), Suomija (2006), Vokietija (2005), Airija (2004), Didžioji Britanija (2003), Amerikos indėnai (2002), Japonija (2001).

Projektą inicijavo Lietuvos garbės konsulė Krista Bard, 2011 metais ji kartu su tuometine Tarptautinių kultūros programų centro direktore Saule Mažeikaite „Craft Show" metu susitiko su mugės direktore Nancy O'Meara.

Lietuvos menininkų dalyvavimą mugėje organizuoja BĮ Tarptautinių kultūros programų centras bendradarbiaudamas su Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Lietuvos Respublikos ambasada JAV, VšĮ „Versli Lietuva" ir logistikos kompanija „Maersk Line, Limited".

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-11-08 10:06
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media