2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Užsienio naujienos

*print*

Archyvas :: Berlyne vyko tarptautinė konferencija, skirta Vilniaus žydų istorijai

2013-10-31
 
Žydų kvartalas senajame Vilniuje

Žydų kvartalas senajame Vilniuje

 

Vilniaus geto sunaikinimo 1943 metų rugsėjo 23 dieną 70-osioms metinėms paminėti Moses Mendelssohno Europos žydų istorijos centras, Lietuvos ambasada Berlyne, Lietuvos kultūros ministerija ir Konrado Adenauerio fondas Berlyne spalio 27-29 dienomis rengė mokslinę konferenciją, skirtą Vilniaus žydų istorijai.

Konferencijoje dalyvavęs Kultūros ministras Šarūnas Birutis teigia, kad konferencijoje paliesta beveik nenagrinėta įvairiapusė žydiškų, ypač jidiš kultūrų sąveika Vilniuje ir Berlyne, o mokslininkų diskusijos turės neabejotinos reikšmės tolimesnėms žydų kultūros studijoms.

Per permainingos istorijos retrospektyvą - nuo rabiniškojo mokslo centro susiformavimo iki geto įkūrimo ir hitlerinės Vokietijos įvykdyto Vilniaus žydų sunaikinimo - svarbiausias tyrinėjimų akcentas buvo skiriamas Rytų ir Vakarų žydų sąveikai bei abipusei įtakai.

Ypatingas dėmesys teko ryšiams tarp Vilniaus ir Berlyno. Žydų Apšvietos (hebr. haskalah) metu vadinamieji „berlyniečiai", maskilimai (haskalos pasekėjai; hebr. mokytojas, žmogus, padedantis suprasti), stengėsi patraukti Vilniaus žydus prie haskalos. Vilniaus leidėjams teko svarbus vaidmuo verčiant literatūrą iš Berlyno į jidiš kalbą, kurią jie pateikdavo Vilniaus skaitytojams. Buvo ir atvirkštinis poveikis - rabinų mokslingumas, kabalos įtaka ir moderniosios politinės mintys iš Vilniaus sklido į Berlyną.

Konferencijoje dalyvavo mokslininkai iš Lietuvos, Vokietijos ir Lenkijos. Jie pristatė tyrimų projektus.

Konferenciją papildė vokiškai kalbančių autorių kūrinių, išleistų Vilniaus leidyklose jidiš kalba, paroda. Ji vyks iki lapkričio 17 dienos Berlyno Humboldtų universiteto bibliotekos Jacobo ir Wilhelmo Grimmų centro fojė. Eksponuojamos publikacijos - tai daugiausia pirmieji leidimai, kuriuos Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka atsiuntė specialiai šiai parodai iš Vilniaus.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-10-31 09:33
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media