2024 m. balandžio 16 d., Antradienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Užsienio naujienos

*print*

Archyvas :: „Litvakų dienos Londone“ apžvelgia Lietuvos žydų migracijos reikšmę

2013-12-03
 
Dainuoja operos solistė Liora Grodnikaitė

Dainuoja operos solistė Liora Grodnikaitė

 

Lietuvos ambasada Londone kartu su „London Metropolitan Archives" surengė tradicinį tarptautinį dviejų dienų simpoziumą „Litvakų dienos Londone". Gruodžio 1-2 d. Londone vykstančio renginio metu siekiama pažymėti litvakų (Lietuvos žydų) ypatingą svarbą prisidedant prie britų visuomenės plėtotės nuo 1880 metų.

Į simpoziumą susirinkę per šimtą archyvarų, tyrėjų ir akademikų iš Lietuvos ir Didžiosios Britanijos apžvelgė turtingą šios imigrantų bangos socialinį ir religinį palikimą.

Pirmojoje simpoziumo dalyje Lietuvos ambasadoje Londone susirinkusius pasveikinęs Lietuvos kultūros viceministras Darius Mažintas sakė, jog litvakų kultūra, jų ori laikysena, dvasinis aristokratiškumas, išsimokslinimas ir atsparumas yra unikalūs.

„Litvakai sukūrė štetlus ir per amžius buvo neatskiriama Lietuvos miestų ir miestelių dalis, išlaikydami savo nepriklausomą gyvenimą ir savo maldos vietas. Per amžius Vilnius išaugo į Šiaurės Europos judaizmo centrą, garsėjusį iki Antrojo pasaulinio karo, kai žydų kvartalas Vilniuje buvo nušluotas nuo žemės paviršiaus ir prieš 70 metų žydų pasaulis Lietuvoje išnyko. Šiandien mes turime atkurti tai, ką galime atgaivinti,, ir turime prisiminti tai, ko niekada negalėsime atkurti", - kalbėjo Lietuvos kultūros viceministras.

Migracijos Lietuvoje ir iš jos padarinius, litvakų migracijos įtaką Didžiajai Britanijai, taip pat šios migracijos įtaką Lietuvai ir Didžiajai Britanijai prieš holokausto laikotarpį ir po jo simpoziume apžvelgė prof. Egidijus Aleksandravičius, dr. Nicholas J Evans ir prof. Michael Berkowitz.

Antrojoje simpoziumo dalyje, kuri pirmadienį vyksta Londono Metropoliteno archyvuose (London Metropolitan Archives), geneologai ir besidomintys didžiausiomis Londono bei Mančesterio litvakų bendruomenėmis Britanijoje turės galimybę susipažinti su išsamia migracijos dokumentacija iš Lietuvos į Britaniją, kuri vyko 1880-1930 metais.

Simpoziumą pirmadienio vakarą užbaigė koncertas Vestminsterio sinagogoje (Westminster Synagogue). Koncertinę programą atliko žinomi Lietuvos atlikėjai - operos solistė Liora Grodnikaitė, akordeonistas Martynas Levickis, taip pat vieną savo kūrinių kartu su Liora Grodnikaite atliko kompozitorius Anatolijus Šenderovas.

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-12-03 19:15
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media