2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Užsienio naujienos

*print*

Archyvas :: Tipografinis džiazas, arba raidės irgi keliauja

2013-12-15
 
projekto organizatorė – prof. Aušra Lisauskienė

projekto organizatorė – prof. Aušra Lisauskienė

 

Saulė Mažeikaitė

LR kultūros atašė Švedijoje ir Suomijoje

 

Pagrindinėje Suomijos sostinės muzikinėje erdvėje - Helsinkio filharmonijoje (Musiikkitalo) pradėjo veikti tarptautinė paroda „Keliaujančios raidės 2013" (projekto organizatorė - prof. Aušra Lisauskienė, kuratorė - prof. dr. Rasutė Žukienė, Vilniaus dailės akademija). Tai baigiamasis Lietuvos pirmininkavimo Europos Tarybai renginys Suomijoje. Parodoje pristatomi lietuvių, lenkų, graikų, suomių ir kitų šalių autorių kūriniai.

Muzikinė erdvė šiam projektui pasirinkta neatsitiktinai - kiekvienais metais "Keliaujančių raidžių", projektui sukuriama nauja koncepcija, pateikti savo darbus kviečiami nauji kūrėjai. 2013-ųjų metų projekto tema - "Tipografinis džiazas" (TypoJazz). Šių metų projekto dalyviai, inspiruoti džiazo muzikos, sukūrė inovatyvius grafinius-tipografinius darbus. Sinestezinis muzikos perteikimas vaizdais, skirtingų meno rūšių - vaizdo ir garso jungimas -  yra šio projekto paradigma ir pagrindinis tikslas.

Lietuviškosios kultūros kloduose turime M. K. Čiurlionio palikimą. Kaip teigia, parodos kuratoriai, „sinergija tarp vaizdo ir garso gali duoti naują impulsą kūrėjams. Šrifto dizaino, raidžių kūrėjams, kaligrafams, menininkams įdomiausia, kad prasmės, garsai, kurias talpina raidės ir raštas, nėra jo dalis, tai yra civilizacinės patirties ir kultūrinių tradicijų palikimas. Taip pat ir muzikos garsai. Muziką galima laikyti "universalia lingvistine" forma - ji perteikia jausmus, emocijas vienodai visiems, nepriklausomai nuo to, kokia kalba bendrauja klausytojai. Raidės ir raštas kartu su muzika yra žinios nešėjai, informacijos skleidėjai, emocijų kūrėjai - viena svarbiausių žmonijos komunikacijos formų. Kartu jie yra ir vizualiosios kultūros dalis, atverianti tarptekstinį pasaulį, kuriame vaizdai, garsai ir erdviniai apibrėžimai yra suprantami vienas per kitą, panaudojant susikaupusius sluoksnius prasmių bei subjektyvių reakcijų su kuriomis žmogus susiduria".

Tęstinis projektas „Keliaujančios raidės" yra gerai žinomas ir tarptautiniame kontekste - nuo 2008 metų pabuvojo Rusijoje (2008), Ukrainoje (2009), Suomijoje (2010), Lietuvoje (2009, 2011), parodose dalyvavo autoriai iš daugiau nei 15 šalių. Tarp nuolatinių projekto dalyvių nuo 2008 metų yra nemažai tarptautinės tipografų asociacijos ATYPI ir Tarptautinės grafinio dizaino asociacijos ICOGRADA narių.

Paroda atskleidžia ne tik rašto meno, kaligrafijos bei tipografikos įvairovę, bet ir be kultūrinių ir edukacinių tikslų tęsia kūrybinių industrijų sąvokos ir reiškinio įprasminimą. Lietuvoje kūrybinės industrijos siejamos ne tik su šalies ūkio atgaivinimu, bet ir nauja - komunikacine - meno ir dizaino samprata, nauju požiūriu į jų vietą visuomenėje. „Keliaujančios  raidės 2013"  siekia tapti vienų kūrybinių industrijų objektų generatoriumi kitoms, šiuo atveju kaip grafinio ir komunikacinio dizaino objektai galėtų tapti džiazo, muzikos festivalių, kitų renginių identitetais, vizualais ir leidiniais: CD viršeliais, plakatais, katalogais.

Parodą remia Lietuvos ambasada Suomijoje, dalyvaujant Vilniaus dailės akademijai.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-12-15 12:09
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media