2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Užsienio naujienos

*print*

Archyvas :: Kęstučiui Kasparavičiui skirta Lombardijos regiono „Vittoria Samarelli“ vaikų literatūros premija

2013-12-19
 
Kęstučiui Kasparavičiui įteikta Lombardijos regiono „Vittoria Samarelli“ vaikų literatūros premija

Kęstučiui Kasparavičiui įteikta Lombardijos regiono „Vittoria Samarelli“ vaikų literatūros premija

 

Irma Šimanskytė

LR kultūros atašė Italijoje

 

Italijos Lombardijos regiono mieste Castel Goffredo garsiam Lietuvos knygų vaikams iliustratoriui bei rašytojui Kęstučiui Kasparavičiui iškilmingai buvo įteikta Lombardijos regiono vaikų literatūros premija „Vittoria Samarelli". Kęstutis Kasparavičius gruodžio 12 ir 13 d. taip pat dalyvavo susitikimuose su pradinių klasių mokiniais Castel Goffredo pradinėse mokyklose. Susitikimuose su Lietuvos iliustratoriumi ir rašytoju dalyvavo 350 vaikų.

Vaikų literatūros premijai gauti buvo pristatytos šių  literatūros vaikams autorių knygos: Kęstučio Kasparavičiaus  „Braškių diena: paslaptingos istorijos", Sigutės Ach  „Ambrozijus, Purkius ir angelas" ir Aurelijos Čeredaitės  „Tinginė ragana".

Castel Goffredo vyko filosofo, Europos Parlamento nario „Giuseppe Acerbi" premijos už ne grožinės literatūros kūrinius laureato Leonido Donskio susitikimai su vidurinių klasių mokiniais bei tą pačią dieną vakare vykęs Leonido Donskio susitikimas su Italijos skaitytojais, kurio metu išsamiai buvo pristatyta į italų kalbą išversta autoriaus aforizmų knyga „Mažasis patirties žemėlapis". Susitikimą vedė baltistas ir vienas pagrindinių lietuvių literatūros į italų kalbą vertėjų Pietro U. Dini.

Castel Goffredo vyko ir lietuvių literatūrai ir kultūrai skirto leidinio „Quaderni del Premio Letterario Giuseppe Acerbi. Letteratura Lituana" pristatymas. Leidinio sudarytojai  -  Simona Cappellari, Giorgio Colombo, Pietro U. Dini bei Mindaugas Kvietkauskas. Leidinį Italijos publikai pristatė Lietuvos Respublikos kultūros atašė Italijoje Irma Šimanskytė kartu su leidinio sudarytojais Pietro U. Dini, Simona Cappellari ir Giorgio Colombo.

Šiame leidinyje pirmą kartą italų kalba publikuojama Kristijono Donelaičio poemos „Metų" dalis „Pavasario linksmybės" bei Giedros Radvilavičiūtės į italų kalbą išversta esė „Šiąnakt aš miegosiu prie sienos" iš to paties pavadinimo rinkinio. Leidinyje taip pat spausdinami lietuvių autorių Dariaus Kuolio, Leonido Donskio, Irenos Vaišvilaitės, Giedrės Jankevičiūtės, Rimanto Kmitos, Jūratės Sprindytės, Giedriaus Subačiaus, Aušros Pažėraitės bei italų autorių Pietro U. Dini, Adriano Cerri, Giorgio Colombo, Irene Ros, Giacomo Ferrari, Claudio Strinati, Grazia Paganelli, Claudio Carpini straipsniai apie žymiausiais Lietuvos kultūros asmenybes, kultūros ryšius tarp Italijos ir Lietuvos. Taip pat išsamiai pristatomi Lombardijos regiono literatūrinės premijos „Giuseppe Acerbi" už grožinės literatūros kūrinius laureatai - Icchokas Meras, Sigitas Parulskis, Laura Sintija Černiauskaitė, premijos už ne grožinės literatūros kūrinius laureatas Leonidas Donskis bei vaikų literatūros premijos „Vittoria Samarelli" laureatas Kęstutis Kasparavičius.

Šių metų vasarą buvo paskelbti literatūros premijos „Giuseppe Acerbi" laimėtojai, kuriai buvo pristatytos šios į italų kalbą išverstos lietuvių autorių knygos:  Lauros Sintijos Černiauskaitės  „Kvėpavimas į marmurą", Icchoko Mero „Lygiosios trunka akimirką" bei Sigito Parulskio  „Trys sekundės dangaus". Pagrindinė „Giuseppe Acerbi" literatūros premija italų skaitytojų balsavimu buvo skirta Icchokui Merui už jo į italų kalbą išverstą romaną „Lygiosios trunka akimirką" (leidykla „La Giuntina"). Atskiru italų komisijos sprendimu „Giuseppe Acerbi" premija už ne grožinės literatūros kūrinius buvo skirta filosofui, Europos Parlamento nariui Leonidui Donskiui už į italų kalbą išverstą aforizmų knygą „Mažasis patirties žemėlapis" (leidykla „Joker").

Premijų teikimą bei leidybinį projektą įgyvendino Lombardijos regiono miesto Castel Goffredo savivaldybė, literatūros asociacija „Premio Letterario Giuseppe Acerbi", Lietuvos Respublikos kultūros atašė Italijoje, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Lietuvos Respublikos ambasada Italijoje, BĮ Tarptautinių kultūros programų centras, Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas. Šis projektas yra skirtas Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai 2013 m. progai.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-12-19 14:53
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media