2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Užsienio naujienos

*print*

Archyvas :: Berlyne žiemos rūpesčiais ir pavasario džiaugsmais pasitinkami Kristijono Donelaičio jubiliejiniai metai

2013-12-19
 
 

Vokietijoje gerai žinomo Volksbühne teatro žaliajame salone pasitinkant jubiliejinius Kristijono Donelaičio metus vyko tarptautinė podiumo diskusija „Žiemos rūpesčiai ir pavasario džiaugsmai", tapusi pirmuoju renginiu šioje šalyje minint lietuvių klasiko, prieš 300 metų gyvenusio Mažojoje Lietuvoje, jubiliejų.

Tarptautinė diskusija, kurioje dalyvavo publicistė Ulla Lachauer, Humboldtų universiteto baltistė dr. Christiane Schiller, Lietuvos istorijos instituto bendradarbė Vilija Gerulaitienė, buvęs Hesseno žemės švietimo ministras Hartmut Holzapfel ir kiti garbūs svečiai, buvo aptariama Mažoji Lietuva, jos kultūrinės ir literatūrinės sąveikos su Lietuva bei istorinė reikšmė mūsų šalies kultūrai.

„Vokiečiai - tauta, kuri labai domisi ir gerbia ne tik savo, tačiau ir kaimynų istoriją. Tad nestebina, jog Vokietijoje domimasi ir žinoma ne tik apie Mažąją Lietuvą, tačiau ir apie Donelaitį. Jo raštai ne kartą buvo išversti į vokiečių kalbą, todėl mūsų klasikas čia iš tiesų turi savo žinovų ir gerbėjų auditoriją." - teigia LR kultūros atašė Vokietijoje dr. Gabrielė Žaidytė.

Podiumo diskusija, kurią moderavo Deutsches Kulturforum östliches Europa bendradarbis Klaus Harer, pratęsė renginių, skirtų Lietuvos ir Vokietijos kultūros istorijos analams ciklą, kurio programos rėmuose Berlyne ir kituose Vokietijos miestuose buvo surengtas ne vienas vakaras, skirtas bendrai šių šalių kultūros ir atminties istorijai.

Vakaras Volksbühne turėjo ir dar vieną akcentą. Jo metu buvęs Hesseno žemės švietimo ministras Hartmut Holzapfel buvo apdovanotas Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos apdovanojimu „Nešk savo šviesą ir tikėk" už ypatingus nuopelnus skleidžiant lietuvių literatūrą ir kultūrą Vokietijoje.

Projektą organizavo LR kultūros atašatas Vokietijoje, Deutsches Kulturforum östlisches Europa.

Projekto partneriai: Lietuviškos knygos, Tarptautinis kultūros programų centras.

Projektą iš dalies rėmė LR Kultūros ministerija.

Kultūros ministerijos inf.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-12-19 14:39
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media