2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Užsienio naujienos

*print*

Archyvas :: Kornelijaus Platelio poezija skambės jubiliejiniame Genujos poezijos festivalyje

2014-06-12
 
Kornelijus Platelis

Kornelijus Platelis

 

Irma Šimanskytė

LR kultūros atašė Italijoje

Birželio 15 d., sekmadienį, jubiliejiniame 20-jame tarptautiniame Genujos poezijos festivalyje „Plačiai atverti žodžiai" („Parole Spalancate") poetas Kornelijus Platelis skaitys savo poeziją.

Kornelijus Platelis - poetas, vertėjas, eseistas, aktyviai dalyvaujantis visuomeninėje veikloje.  K. Platelis yra buvęs Lietuvos kultūros ir švietimo viceministru, Druskininkų mero pavaduotoju, švietimo ir mokslo ministru, vadovavo leidyklai. Nuo 2001 m.  K. Platelis yra savaitraščio „Literatūra ir menas" vyriausiasis redaktorius, o nuo 2005 m. - Lietuvos meno kūrėjų asociacijos prezidentas. 2002 m. apdovanotas Nacionaline Lietuvos kultūros ir meno premija.

K. Platelis aktyviai įsitraukęs į visuomeninę veiklą: yra Lietuvos rašytojų sąjungos, Lietuvių PEN centro narys, „Poetinio Druskininkų rudens" valdybos pirmininkas.

K. Platelis yra išleidęs 8 poezijos rinkinius.  Jo kūryba išversta į daugiau nei 18 užsienio kalbų.  Italų kalba yra išėjusi K. Platelio poezijos rinktinė  „Kvietimas atidėti kelionę" („Invito a posporre il viaggio"). Poeto eilėraščius į lietuvių kalbą išvertė Pietro U. Dini, publikavo Italijos leidykla „Heimat" 2007 m.

Kūryboje, kalbėdamas apie dabartį, K. Platelis pasitelkia pagoniškos, antikinės, Rytų, krikščioniškosios kultūros kontekstus. Sudėtingas eiliavimas, stiprus konstruktyvusis pradas, stebėtojo pozicija sukuria monumentalaus, racionalaus ir hermetiško eilėraščio įspūdį. Tačiau Platelio poezija nėra „sausa", knyginė. Joje susipina pasaulio ir žodžio pradžios, meilės akto ir gyvybės pradėjimo temos. Dažniausiai pasitelkiami monumentalūs mitologiniai įvaizdžiai, kalbantys apie gyvybinius žmogaus impulsus, amžiną žmogaus instinktą būti, gyventi. Mėgstantis ironiją poetas suderina gyvenimą ir kultūrą, žodį ir jausmą.

Kornelijaus Platelio dalyvavimą šiame poezijos festivalyje organizuoja LR kultūros atašė Italijoje kartu su tarptautiniu Genujos poezijos festivaliu.

Poezijos skaitymų pradžia 21 val.

Renginys vyks:  Palazzo Ducale - Cortile Maggiore, Genova.

Daugiau informacijos:

http://www.festivalpoesia.org/blog/parolespalancate-programma#/parolespancate-decimo

 

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-06-12 07:52
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media