2024 m. balandžio 20 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Užsienio naujienos

*print*

Archyvas :: Kristijono Donelaičio 300-osios gimimo metinės buvo iškilmingai švenčiamos Kaliningrade

2014-10-29
 
 

Spalio pabaigoje Kaliningrade ir Kaliningrado srityje buvo iškilmingai pažymimos Kristijono Donelaičio gimimo 300-osios metinės. Jubiliejiniuose renginiuose dalyvavo Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos ir Kaliningrado srities kultūros ministerijos, Lietuvos generalinio konsulato Kaliningrade, LR Seimo, Lietuvos ir Kaliningrado srities švietimo, mokslo, kultūros institucijų, kūrybinių sąjungų atstovai.

Kristijono Donelaičio vardas buvo suteikiamas Nesterovo (Stalupėnai), kur 1740-1743 m. kantoriumi dirbo Donelaitis, bibliotekai. Delegacija aplankė paminklą Donelaičio gimtinėje Lazdynėliuose, paminklą K. Donelaičiui Guseve (Gumbinė), kur poetas buvo pakrikštytas,  Tolminkiemį - čia poetas praleido tarnaudamas parapijiečiams didžiąją savo gyvenimo dalį, čia 35 metus veikia Kristijono Donelaičio memorialinis muziejus.

Iškilmingas jubiliejinių Kristijono Donelaičio metų vakaras įvyko Kaliningrade (Karaliaučius). Imanuelio Kanto universitete buvo atidengta atminimo lenta. Iškilmingame vakare Kaliningrado filharmonijoje spalio 28 d. koncertavo Vilniaus savivaldybės kamerinis choras „Jauna muzika" ir ansamblis „Giunter Percussion" bei Kaliningrado kamerinis orkestras.

Jubiliejinių iškilmių proga buvo pagerbti ir apdovanoti kaliningradiečiai, nusipelnę įamžinant Kristijono Donelaičio atminimą ir puoselėjant jo kūrybą. Lietuvos kultūros ministerijos Padėkos raštai buvo įteikti muziejininkams, rašytojams, dailininkams, akademinės bendruomenės atstovams, visuomenininkams.

2014-ieji paskelbti Kristijono Donelaičio (1714-1780) metais, minint lietuvių grožinės literatūros pradininko, poemos „Metai" autoriaus 300-ąsias gimimo metines. Jubiliejiniams metams paminėti skirta daugiau kaip 60 įvairių renginių Lietuvoje ir užsienyje.

Jubiliejiniai K. Donelaičio metai įtraukti į UNESCO ir valstybių narių 2014 m. minimų sukakčių sąrašą. Poemą "Metai" 1977 m. UNESCO įrašė į Europos literatūros geriausių kūrinių sąrašą, o K. Donelaičio rankraščiai ir laiškai jubiliejinių metų išvakarėse įrašyti į "Pasaulio atminties" nacionalinio dokumentinio paveldo sąrašą.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-11-18 11:38
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media