2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Užsienio naujienos

*print*

Archyvas :: Berlyno Humboldtų universitete atidarytas Lituanistikos studijų centras

2014-11-18
 
 

Dr. Gabrielė Žaidytė

LR kultūros atašė Vokietijoje

 

Vokietijos sostinėje Berlyne studentai jau gali studijuoti lituanistiką: 2014 m. rudens semestro pradžioje Berlyno Humboldtų universiteto vokiečių kalbos ir lingvistikos institute duris atvėrė Lituanistikos studijų centras, kuriame, finansuojant LR švietimo ir mokslo ministerijai, įsteigta Lietuvių kalbos docentūra.

Lituanistikos studijų centro Berlyno Humboldtų universitete atidarymas yra itin svarbus žingsnis Europos universitetuose įtvirtinant lituanistikos ir baltistikos studijas, siekiant suaktyvinti mūsų kalbos bei kultūros sklaidą. 

Lituanistikos studijų centras viename iš žinomiausių Vokietijos ir Europos universitetų buvo įkurtas bendrų LR ambasados Vokietijoje ir Humboldtų universiteto istorijos ir palyginamosios kalbotyros katedros pastangomis.  Nuo šių metų lapkričio 1 d. čia dirba dr. Christianne Schiller, Vokietijoje žinoma lituanistė, kuri šiame universitete dėsto ir įvairiuose moksliniuose projektuose dalyvauja jau nuo 2009-ųjų metų.

Studijų programoje jau šį semestrą vyksta įvado į lietuvių kalbą bei tekstų vertimų iš lietuvių kalbos kursai, kurie gali būti laisvai pasirenkami įvairių studijų krypčių studentų.

Šioje Vokietijos aukštojoje mokykloje lituanistikos ir baltistikos studijos turi senas tradicijas. Minėtos katedros studijų programoje baltų kalbos ir tiriamieji akademiniai projektai, susiję su baltistika bei lituanistika, jau daug metų buvo svarbi akademinės veiklos dalis. Čia prieš kelerius metus buvo sudarytas etimologinis žodynas, įvyko tarptautinė mokslinė konferencija, skirta Kristijono Donelaičio darbų tyrimams, bei daug kitų projektų, skatinančių akademines lietuvių kalbos ir kultūros studijas.

 Intensyvus bendradarbiavimas sieja Humboldtų universiteto istorijos ir lyginamosios kalbos katedrą su Vilniaus ir Klaipėdos universitetais. Nuo 2012 metų šiame Berlyno universitete jaunieji akademikai iš visos Vokietijos rugsėjo mėnesį susirenka į intensyvius dviejų savaičių trukmės lietuvių kalbos kursus, vykstančius „Tage der Litaunistik" (Lituanistikos dienų) programos rėmuose, kuriuose dėsto iš Lietuvos universitetų atvykę lituanistai. Kalbos kursų metu studentai ne tik intensyviai studijuoja lietuvių kalbą, tačiau ir turi puikią galimybę pasigilinti į baltistikos studijų tyrimų aktualijas bei surasti įdomių temų savo tolimesnėms akademinėms studijoms.

 

 

 

 

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-11-18 11:25
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media