2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Užsienio naujienos

*print*

Archyvas :: Lietuviai sukūrė tarptautinę parodų platformą „ArtBanquet“ – siūlo saugiai praleisti laiką pandemijos laikotarpiu

2020-12-04
 
Virtualios parodos, virtualios poezijos skaitymas ir net virtualūs parodų atidarymai - Londone gyvenantys lietuviai rado būdų, kaip pandemijos kontekste toliau mėgautis kultūriniu gyvenimu.
„Kažkuria prasme atradome ir šiek tiek privalumų: žiūrovas pagaliau turi laiko kūrinį išjausti, atsukti, sustabdyti, o ne tik prabėgti bijodamas, kad galerija netrukus užsidarys", - sako viena iš „ArtBaquet" kūrėjų Kristina Jusytė.
Dar vienas privalumas - galimybė daug patogiau į vieną parodą sukviesti menininkus iš viso pasaulio. Pirmojoje ArtBanquet.com parodoje - net penkiolika įvairių šalių kūrėjų, tarp jų - ir du lietuviai: Rasma Noreikytė ir Valdas_NeuroVirtua (menininko pseaudonimas).
„Tai unikali proga tiek žiūrovui, tiek kūrėjui, nes internete nusitrina visa socialinė nelygybė", - papildo K. Jusytė.
Nors internetinė menų platforma „Art Banquet" susikūrė pandemijos įkarščiu, idėjos autoriai Kristina Jusytė ir Andrius Raupelis teigia, kad mintis sukurti interntinę platformą neapleido jau anksčiau.
„Antruoju karantino laikotarpiu supratome, kad atėjo metas. Reikia imtis virusui neįveikiamo, saugaus meno lauko vystymo bei akumuliacijos ir taip padėti pandemijos metu nuketėjusiam meno sektoriui", - sako Andrius Raupelis. Jo manymu, karantinui įsibėgėjus pritrūko inovatyvių meno institucijų sprendimų, kurie užimtų ir integruotų menininkus bei suteiktų visuomenei naujų patirčių pandemijos laikotarpiu.
Pirmąją tarptautinę vizualių menų parodą nuspręsta dedikuoti būtent technologijų temai, kuria siekiama gilesnės diskusijos.
"Pasirinkome šią temą, nes technologijos bei internetinė erdvė tarsi turi kartų prieskonį visuomenėje. Kuriamas tuštumo pojūtis, greito vartojimo, lakoniškų ryšių užmezgimo erdvės įvaizdis. Tačiau gyvenimas su technologijomis atima vis daugiau kiekvieno žmogaus laiko ir, be abejonės tai yra mūsų ateitis, todėl to nereikėtų ignoruoti", - teigia Kristina.
Autoriai taipogi teigia, kad visuomenėje pasigendama įvairesnės diskusijos šia tema, galima išskirti labai aiškias dvi žmonių grupes: tai visiškai konservatyvi nuomonė boikotuojanti socialines medijas ir naudojanti tradicinius kanalus bei inovatoriai, kurie savo gyvenimo neįsivaizduoja be socialinių tinklų ar nuolatinės naujienų apžvalgos internete. Todėl paroda yra siekiama tirti ir aiškintis kasdieninių technologijų vartojimo augimo perspektyvas bei įtaką žmogui iš įvarių rakursų.
„Art Banquet" platforma skirta ne tik vizualiems menams, čia vystosi ir kiti renginiai, pavyzdžiui poezijos skaitymai. Su Lietuvos asociacija „Poetautojai" numatomas rengiys „Poezija trumpuose filmuose" taip siekiant poeziją parodyti šiek tiek kitokiu negu įprata formatu bei treniruoti žiūrovų stebėjimo bei klausymosi įgūdžius.
Internetinė meno paroda „Technologijos 21a" veikia iki gruodžio 19 d. 
Poezijos skaitymai "Poezija trumpuose filmuose" platformoje veikia nuo gruodžio 7 d iki vasario.
Dėl ateities bendradarbiavimo susisiekti su info@artbanquet.com
Platforma nesiekia pelno, tačiau priima paramą PayPal info@artbanquet.com.

 

ArtBanquet.com

 


Daugiau informacijos:
Kristina Jusytė
jusytee.kristina@gmail.com

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-12-04 13:14
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media