2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Užsienio naujienos

*print*

Archyvas :: Irenai Veisaitei suteiktas vienas garbingiausių Lenkijos apdovanojimų

2019-05-13
 
Irena Veisaitė. Krzysztofo Czyżewskio nuotrauka

Irena Veisaitė. Krzysztofo Czyżewskio nuotrauka

Seinuose įsikūręs Tautų, kultūrų ir menų fondas „Paribiai" skyrė profesorei Irenai Veisaitei „Paribio žmogaus" apdovanojimą. Tai vienas garbingiausių Lenkijos įvertinimų.

Šiuo titulu siekiama apdovanoti ir populiarinti šių dienų „tiltų statytojų", kurie propaguoja paribio idėjas, laužo įsisenėjusius stereotipus, tiesia tiltus tarp įvairių tautų ir religijų, darbą.

„Paribio žmogaus" apdovanojimas prof. I. Veisaitei suteiktas už paribio etoso praktikavimą, kūrybą ir gyvenimo poziciją, kuri visiems ją apdovanojantiems yra įkvėpimo šaltinis, atrama dvejonių akimirkomis ir svarbus gyvenimo bei veiklos atskaitos taškas. Atviros Lietuvos fondo kūrėja prof. I. Veisaitė gyvenimą paskyrė teatro kritikai, studentų ugdymui bei pilietinės visuomenės kūrimui tiek nepriklausomoje Lietuvoje, tiek Vidurio ir Rytų Europoje.

Pasak fondo „Paribiai" prezidento Krzysztofo Czyżewskio, iš dvidešimto amžiaus pragaro prof. I. Veisaitė išėjo žvelgdama į ateitį: „Jos intelektualinė drąsa bei aktyvi visuomeninė veikla lėmė, kad Lietuvoje ir Europoje Irena Veisaitė tapo tikru moraliniu autoritetu. Kelias, kuriame ji atrado veiklos prasmę ir tikslą - tai kelias Mokytojos, patį gyvenimą suvokiančios kaip meną. Su kiekvienu mažyčiu, mokinių daug kartų atkartojamu jos žingsniu į priekį prasmingas tampa šis Irenos Veisaitės gyvenimo šūkis: „Atleisti ir kurti ateitį - gyvųjų pareiga"."

Dokumentas, liudijantis „Paribio žmogaus" vardo suteikimą prof. I. Veisaitei, bus įteiktas per gegužės 30-31 d. Seinų Baltojoje sinagogoje ir Lietuvių namuose vyksiančias iškilmes. Jose dalyvaus Lietuvos ir Lenkijos kultūros lauko žmonės, Lenkijos kultūros ir nacionalinio paveldo bei Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos atstovai, Palenkės vaivadijos maršalka, Seinų miesto atstovai, vyks koncertas, diskusija apie atvirą visuomenę, prof. I Veisaitės vaidmenį ugdant Lietuvos jaunimą, bus atidaryta prof. I Veisaitei skirta paroda, pristatyta Beatos Kalębos į lenkų kalbą išversta ir leidyklos „Pogranicze" išleista Aurimo Švedo ir Irenos Veisaitės knyga „Gyvenimas turėtų būti skaidrus".

Tarp daugelio prof. I Veisaitės pelnytų apdovanojimų yra Tolerancijos žmogaus titulas, Barboros Radvilaitės medalis, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Karininko kryžius, Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos garbės ženklas „Nešk savo šviesą ir tikėk", Veimare teikiamas Goethe‘s instituto apdovanojimas - Goethe's medalis, ordino „Už nuopelnus Lietuvai" Komandoro didysis kryžius.

„Paribio žmogaus" titulą yra pelnę lenkų poetas Jerzy Ficowski, lietuvių poetas, eseistas Tomas Venclova, estų kompozitorius Arvo Pärt, ukrainiečių eseistas, istorikas ir publicistas Bohdan Osadčiuk ir italų rašytojas Claudio Magris.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-05-13 15:56
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media