2024 m. balandžio 18 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Tylos minutė

*print*

Archyvas :: Pro Memoria PETRAS PEČIŪRA (1927 08 10 – 2012 11 27)

2012-11-28
 

Vakar (lapkričio 27 dieną) mirė LŽS narys, etnologas ir religijotyrininkas Petras Pečiūra.
„Gimiau 1927 m. rugpjūčio 10 d. patriarchaliniame šiaudiniais stogais Starkonių kaime pusvalakininko šeimoje. Baigęs Kupiškio gimnaziją, 1947 m. įstojau į Vilniaus universitetą studijuoti lietuvių literatūrą ir į Vilniaus valstybinio dramos teatro Dramos studiją. Abi mokyklas baigiau 1952 m. įgydamas lituanisto ir aktoriaus specialybes. Dirbau Vilniaus universitete Filologijos katedrose dėstytoju ir vaidinau Profsąjungų rūmų mėgėjų teatre. Visą gyvenimą domėjausi tautų papročiais ir tautų religijomis. Tyrinėjau šventės struktūrą — apeigom, pramogom ir švenčių personažais“, - apie save rašė Petras Pečiūra.


1960 m. buvo priimtas į Lietuvos žurnalistų sąjungą. Aktyviai reiškėsi ir periodinėje spaudoje. Yra paskelbęs daugiau kaip 1000 straipsnių, išleidęs apie 40 brošiūrų ir knygų. „Rašiau ir beletristinius istorinius vaizdelius. Juos sudėjau į keletą knygų. Svarbiausia iš jų yra „Gedimino pasiuntiniai", dienos šviesą išvydusi 1994 metais.. Tai papročių ir nuotykių dokumentinė apysaka apie tai, kaip Gedimino pasiuntinys Eigutis nukeliavo į Avinjoną pas popiežių ir grįžo atgal“, - rašė Petras Pečiūra.- Išleidau ir kelias pasakojimų knygeles, kuriose aprašau kupiškėnų gyvenimą. Išleidau ir 9 valandų trukmės garsinę knygą „Iš aukščiau kiti horizontai." Ją pats įkalbėjau ir įdainavau dainas. 2000 metais paruošiau III tomus apie kupiškėnų kaimus „Keliai veda Kupiškin." Tai stambiausias mano darbas. Knygos su fotografijom“.


Įdomios ir jo knygos „Kazimieras Kuzavinis – kalbininkas ir pedagogas“ (2009), etiudai „Bučinys, šokis, mada“ (1997).
Petras Pečiūra nepamiršdavo ir savo antrosios specialybės – aktorystės. Pastaraisiais metais vaidino komiškus vaidmenis per LNK televiziją.


Petras Pečiūra buvo aktyvus LŽS Senjorų klubo ir Vilniaus kupiškėnų klubo narys.


Velionis bus pašarvotas laidojimo salėje, esančioje už Šv. Petro ir Povilo bažnyčios. Su velioniu galima atsisveikinti rytoj (lapkričio 29 d.) nuo 16 val.


Vytautas Žeimantas

Paskutinį kartą atnaujinta: 2012-11-28 11:43
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media