2024 m. balandžio 18 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Tylos minutė

*print*

Archyvas :: Mirė režisierius Arūnas Žebriūnas

2013-09-09
 
lietuvių kino režisierius, scenarijų autorius Arūnas Žebriūnas

lietuvių kino režisierius, scenarijų autorius Arūnas Žebriūnas

 

Rugsėjo 9 dieną, eidamas 84-uosius metus mirė lietuvių kino režisierius, scenarijų autorius Arūnas Žebriūnas.

Pastarąsias dvi savaites režisierius gulėjo ligoninėje. A.Žebriūnui buvo diagnozuotas vėžys.

Režisierius yra žinomas kaip filmų „Gražuolė", „Paskutinė atostogų diena", miuziklo „Velnio nuotaka" kūrėjas.

2012 metų festivaliui „Kino pavasaris" prodiuserinė kompanija „Era Film" su prodiusere Rasa Miškinyte ir režisieriumi Linu Augučiu priešakyje paruošė šešetą metų brandintą ir galiausiai pernai nufilmuotą dokumentinį filmą apie A.Žebriūną „Vienintelis, nepakartojamas ir paskutinis". Po sudėtingo kūrybinio proceso filmo kūrėjai sakė likę sužavėti A.Žebriūno noru ir gebėjimu kurti bet kokiomis aplinkybėmis.

Režisierius lietuvių kine pasirodė 6-ajame dešimtmetyje. Daugiau nei prieš 50 metų Dailės institute baigęs architektūrą, įsidarbino kino studijoje dailininku filme - „Julius Janonis". Kaip kino režisierius debiutavo 60-aisiais filmu „Paskutinis šūvis".

A.Žebriūnas vienintelis lietuvių režisierius sukūręs tiek daug filmų vaikams ir apie vaikus. Juose daug filosofinių apmąstymų apie gėrio ir blogio vertę, svajones. Pasak kino kritikų, A.Žebriūnas mokėjo ir kūrė šviesų ir poetišką kiną.

Už filmą  „Paskutinė atostogų diena" A. Žebriūnas pelnė tris garbingus prizus: „Sidabrines bures" Lokarno kino festivalyje (1965), premiją VI Pabaltijo, Baltarusijos ir Moldavijos kino festivalyje, kuris vyko Taline, ir pirmasis iš Lietuvos režisierių - Didįjį prizą Kanų jaunimo filmų festivalyje.

Filmas „Gražuolė" ir jo pagrindinė herojė apdovanoti IV sąjunginiame kino festivalyje Minske, o „Naktibalda" - diplomu už kūrybinius ieškojimus VII sąjunginiame kino festivalyje Baku. Tais pačiais 1974 metais sukurta ir garsioji „Velnio nuotaka", apdovanota IX sąjunginiame kino festivalyje Frunzėje. O „Riešutų duona" įvertinta prizu už režisūrinio meistriškumo savitumą XI sąjunginiame kino festivalyje Jerevane.

Lietuvoje prasidėjus Atgimimui, menininkas aktyviai dalyvavo Sąjūdžio veikloje, buvo Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narys. 2011 m. režisierius A.Žebriūnas apdovanotas Nacionaline kultūros ir meno premija.

Vyro ir tėvo neteko žmona - dainininkė Giedrė Kaukaitė bei dukros - altininkė Ūla Ulijona Žebriūnaitė ir Monika Žebriūnaitė-Edgar

Kinematografininkų sąjunga

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-09-13 08:41
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media