2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Tylos minutė

*print*

Archyvas :: Mirė kolegė Ranana Malchanova

2014-01-09
 
 

Sausio 8 dieną mirė ilgametė, aktyvi Lietuvos žurnalistų sąjungos narė, Lietuvos žydų bendruomenės ir buvusių getų ir koncentracijos stovyklų kalinių Sąjungos respublikinio komiteto narė Ranana Malchanova. Ji gimė 1932 metais, lakpričio 6 dieną. Mus paliko įžengusi į devyniasdešimtuosius metus.

„Su Ranana Malchanova mokėmės viename kurse Vilniaus universiteto Filologijos fakultete, rusų kalbos ir literatūros specialybėje. Tada šią žvitrią garbanotą merginą vadinome Irena. Stebėjausi, kad ji labai gražiai, taisyklingai kalba lietuviškai - pasirodo, karo metais ją ir jos mamą išgelbėjo lietuvių valstiečių šeima. Tėvą ir brolį sušaudė fašistai. (Beje, jos tėvas prieš karą buvo miestelio meras, gaila, neatmenu, kokio.). Vėliau, jau devintame pereito amžiaus dešimtmetyje, mus vėl sudūrė likimas - drauge dirbome telegramų agentūroje ELTA, ji vertėja, aš išleidėja. Gabi, stropi, tvarkinga ir draugiška Irena-Ranana buvo gerbiama ir mylima bendradarbių. Labai daug skaitė, domėjosi daile ir muzika. Pabendraudavome ir jau baigusios darbinę veiklą, būdamos pensijoje. Ne kartą lankiau ją Lietuvos žydų bendruomenėje, kur ji dirbo. Žinau, kad, nebodama sunkios ligos, daug keliavo, ypač į Prancūziją, į Paryžių," - prisimena jos kolegė LŽS narė Geruta Paleckytė.

„Ranana Malchanova daug metų dirbo ELTOJE. Ji buvo puiki vertėja. Telegramų agentūroje reikėjo viską versti labai greitai ir labai tiksliai. Darbo skuba reikalavo didelio vertėjų profesionalumo. Kolegė Ranana su šiomis nelengvomis pareigomis lengvai susitvarkydavo. Jai atidavus tekstą galėjai būti ramus - išvers jį greitai ir profesionaliai. Išėjusi į pensiją, ji įsijungė į LŽS Senjorų klubo veiklą, noriai lankė mūsų susirinkimus, buvo aktyvi visuomenininkė," - prisimena buvęs ELTOS darbuotojas, dabar LŽS Senjorų klubo pirmininkas Stanislovas Pleskus.

Lietuvos žurnalistų sąjunga kaip ir Lietuvos ir Vilniaus žydų  bendruomenės  nuoširdžiai užjaučia velionės dukrą, anūkę ir visus artimuosius.

Atsisveikinimas su velione  2014 m. sausio 10 d. nuo 11 iki 15 val. „Nutrūkusi styga"  šarvojimo salėje, Ąžuolyno g.10, Vilnius.

Laidojimo ceremonija vyks š.m. Sausio 10 d. Žydų kapinėse - Sudervės kelias 28.

Lietuvos žurnalistų sąjunga

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-01-11 11:27
 
 

Komentarai (2)

Jūsų el. paštas

Algimantas Jazdauskas

2014-01-19 18:23

Gaila, kad šiuos žodžius tenka rašyti po to, kai Renaną priglaudė gimtoji žemelė. Informacija apie buvusių kolegų netektį, deja, sklinda pavėluotai. Su Renaną apie 14 metų teko dirbti "Komjaunimo tiesoje". Prisimenu ją kaip puikią, draugišką darbuotoją, vertėją, gerai mokėjusią tiek lietuvių, tiek rusų kalbas.Kai būsiu Sudervės kapinėse, būtinai pagerbsiu jos amžino poilsio vietą.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

dainius

2014-01-10 18:28

ranana, teguk buna tau lengva lietuvos zemele.man ne vienus metussu ranana teko dirbi eltoje.tai buvo reto darbstumo,labai draugiska moteris. gili uzuojauta jos artimiesiems.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media