2024 m. balandžio 25 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Tylos minutė

*print*

Archyvas :: Mirė žurnalistas ir diplomatas Narcizas Prielaida

2015-04-11
 
Narcizas Prielaida

Narcizas Prielaida

 

Vytautas Žeimantas

2015 m. kovo 31 dieną  Šveicarijoje, Ženevos mieste mirė žurnalistas, lietuvių išeivijos veikėjas, diplomatas Narcizas Prielaida.

Jis gimė 1920 m. sausio 2 dieną  Azerbaidžane, Agstafos mieste. Su šeima grįžo į Lietuvą. Gyveno Klaipėdoje. Šiauliuose studijavo meną. Prasidėjus sovietinei okupacijai persikėlė į Šveicariją.

1945-1949 metais mokėsi Ženevos meno mokykloje. Italijos karinėje jūrų akademijoje studijavo jūrų teisę. Dirbo įvairiose draudimo kompanijose.

Aktyviai bendradarbiavo lietuvių išeivių spaudoje, 30 metų buvo laikraščio „Pasaulio lietuvis" akredituotu korespondentu Šveicarijoje.  Bendradarbiavo žurnale  „Šaltinis" (Anglija) . Rašė ir į šveicarišką spaudą: „Tribūne de Geneve" (Ženevos tribūna ), „24 Heures" (24 valandos) ir kitus vietinius prancūziškai kalbančios Šveicarijos spaudinius. 

Keletą metų buvo Šveicarijos lietuvių bendruomenės pirmininkas. 1980 metais buvo paskirtas Pasaulio lietuvių bendruomenės Valdybos atstovu Žmogaus teisių Komitete prie Jungtinių Tautų.

1982 metais buvo  priimtas į Tarptautinę žurnalistų federaciją, su kurios pažymėjimu įgijo teisę ne tik dalyvauti visose Žmogaus teisių gynimo konferencijose Ženevoje, bet ir jose pasisakyti. Nuolat kėlė Lietuvos okupacijos klausimą.

Visą gyvenimą domėjosi menu. Įvairiuose Vakarų Europos meno leidiniuose paskelbė daug straipsnių apie Lietuvos menininkus M. K. Čiurlionį, J. Katiliūtę, P.Gailių,  V. Kasiulį, G. Staniulį, kitus.   

1992  metais tapo pirmuoju Lietuvos atstovu prie Jungtinių Tautų biuro ir kitų tarptautinių organizacijų Ženevoje. Šiose pareigose išdirbo iki 1996 metų.

2007 metais buvo apdovanotas Ordino „Už nuopelnus Lietuvai" Karininko kryžiumi.

Palaidotas Ženevoje.

 

Rubrika Tylos minutė yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2015-06-26 13:12
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media