2024 m. balandžio 25 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Tylos minutė

*print*

Archyvas :: Mirė ilgametis laikraščio „Donelaičio žemė“ redaktorius Steponas Lukoševičius

2016-07-14
 
Steponas Lukoševičius

Steponas Lukoševičius

Dr. Algirdas Matulevičius 

istorikas, enciklopedininkas, LŽS narys 

 

2016 metų liepos 8 dieną šį pasaulį paliko inžinierius - fizikas ir dailininkas, visuomenės ir kultūros veikėjas, ilgametis laikraščio „Donelaičio žemė" redaktorius Steponas Lukoševičius.

S. Lukoševičius gimė 1934 m. spalio 30 dieną Šiauliuose. 1959 metais baigė Fizikos - matematikos fakultetą Šiaulių Pedagoginiame institute. Iki 1992 m. dirbo Vilniuje, Skaičiavimo mašinų specialiame konstravimo biure. Projektavo pirmąsias lietuviškas skaičiavimo mašinas, buvo 11 išradimų autorius ar bendraautorius.

1967 m. šiame biure su bendraminčiais įkūrė Krašto kultūros ir istorijos pažinimo klubą „Alkas" ir jam ilgą laiką vadovavo. Lietuvos mastu organizavo talkas K. Donelaičio pastatydintai bažnyčiai ir klebonijai Tolminkiemyje, po karo sugriautai, atstatyti ir aplinkai tvarkyti. Donelaitianos tematika jis rengė pažintinių kelionių maršrutus po Karaliaučiaus kraštą.

1992 metais isu Donelaičio draugijos vadovais iniciavo laikraščio „Donelaičio žemė" leidybą ir iki 2014 metų jį redagavo. Išleido 212 numerių.  Šis laikraštis buvo gera tribuna rašantiems apie Mažąją Lietuvą. Tikrai didelę gyvenimo dalį jis atidavė „Donelaičio žemei", straipsnių rašymui ir redagavimui.

Šiame darbe jam nuolatos nuoširdžiai talkino žmona lituanistė Janina Čepulytė - Lukoševičienė.

Daug nuveikė ir santykiams su Kaliningrado sritimi (Karaliaučiaus kraštu) gerinti. 1992-1993 metais Steponas Lukoševičius dirbo Lietuvos Respublikos kultūros ir švietimo ministerijoje, kuravo švietimo ir kultūros bendradarbiavimo su Karaliaučiaus kraštu, su ten gyvenusiais lietuviais klausimus. 1994-1996 m. Seime jis buvo subūręs įvairių frakcijų narių neformalią grupę bendradarbiauti su šiuo kraštu.  1997 m. Karaliaučiaus filharmonijoje jis surengė pirmosios lietuviškos knygos - Martyno Mažvydo „Katekizmo" - 450 m. sukakties valstybinį minėjimą.

Steponas Lukoševičius sukūrė dešimtis plakatų istorijos ir kultūros tematika, kurie buvo eksponuojami ir Seimo rūmuose.

Inžinierius Steponas tapo profesionaliu žunalistu. Buvo doras, ramaus būdo. Jo redaguojamas laikraštis "Donelaičio žemė" buvo nuosaikus, labai informatyvus, daug  talpinantis medžiagos apie įvykius Lietuvoje ir Karaliaučiaus krašte.  Rašydamas politikos klausimais, kritikuodamas valdžią, tuščiai nepolitikavo, bet nuomonę ir teiginius pagrįsdavo konkrečiais faktais, argumentuotai. Miela buvo skaityti "Donelaičio žemę"- kiek tikrų žinių, meilės, patriotizmo lietuvių tautai. Man teko daug metų su Steponu bedradarbiauti.  

Po 23-ejų metų perdavęs „Donelaičio žemės" redagavimą į naujas rankas (naujasis redaktorius - Donelaičio draugijos pirmininkas Gintaras Skamaročius), jis parašė vedamąjį „Karaliaučiaus kraštas mums, lietuviams, buvo ir liko brangus", kuriame paaiškino, kokią reikšmę turi šis nuo amžių lietuviškas kraštas, kodėl turime juo rūpintis ir jį branginti. Tai buvo tarsi jo atsisveikinimas.

2014 metais Steponas Lukoševičius  buvo apdovanotas LR Kultūros ministerijos Padėkos raštu, atminimo dovana ir LR ordino „Už nuopelnus Lietuvai" Riterio kryžiumi.

Dabar, Amžinybės dausose jis galės susitikti su Kristijonu Donelaičiu, Martynu Mažvydu, Jonu Bretkūnu, Liudviku Rėza, Vydunu kitais mūsų šviesuoliais. O mes jį visada prisiminsime ir būsime dėkingi už rūpestį tikromis vertybėmis.

Reiškiame nuoširdžią užuojautą Velionio giminėms ir artimiesiems.

 

Rubrika "Tylos minutė" yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2016-09-30 12:15
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media