2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Tylos minutė

*print*

Archyvas :: Mirė garsus žurnalistas Romas Sakadolskis

2016-02-25
 
Romas Sakadolskis

Romas Sakadolskis

 

Vytautas Žeimantas

Vasario 25 dienos ryte Niujorko ligoninėje po sunkios ligos mirė žinomas lietuvių žurnalistas Romas Sakadolskis. Jo mirtis sukrėtė žiniasklaidos bendruomenę.

Romas Sakadolskis gimė 1947 m. gegužės 31 dieną Vokietijoje, Fuldos mieste, išeivio šeimoje. Nuo jaunystės pradėjo bendradarbiauti su žiniasklaida, su lietuviška spauda. 1968-1972 metais buvo Margučio radijo Čikagoje diktorius ir reporteris. 1971-1973 metais - JAV lietuvių TV programos "Lietuviai televizijoje" darbuotojas. 1974 metais baigė Merilendo universiteto RTV ir kino fakultetą. 1969-2004 metais buvo radijo stoties "Amerikos balsas" bendradarbis: 1973-1977 m. Lietuvių redakcijos Vašingtone narys, 1977-1986 m. Čikagos biuro korespondentas, 1986-1995 m. Lietuvių redakcijos vedėjas, 1995-2004 m.Naujienų skyriaus vienas redaktorių. Rengė reportažus iš JAV, Kanados, Europos, P. Amerikos ir Australijos. 1987-1991 m. rengė laidas apie Lietuvos nepriklausomybės atkūrimą.

„Sovietmečiu per geležinę uždangą prasiverždavęs „Amerikos balsas" Lietuvos žmonių namus pasiekdavo su R. Sakadolskio parengta ir jo balsu skaitoma žinia, kuri tais laikais buvo svarbi kaip oras. Žurnalistas siuntė Lietuvai tiesos žodį, neiškraipytą svetimos propagandos", - rašoma Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės užuojautoje.

Romas Sakadolskis daug jėgų ir laiko skyrė pedagoginei veiklai, rūpinosi Lietuvos žurnalistikos ateitimi, moksleivius mokė informacinio raštingumo, žurnalistus - tiriamosios žurnalistikos, daug dėmesio skyrė lietuviškos žiniasklaidos pilietiškumui ir etikai. 1993 metais Vilniaus universitete jis skaitė paskaitų ciklą "Radijo žurnalistikos pagrindai". 2005-2014 metais dėstė žurnalistiką Vilniaus universitete, nuo 2014 m. dėstė ją Vytauto Didžiojo universitete.

Daug Lietuvos žurnalistų R. Sakadolskį vadina mokytoju. Tarp jų ir žurnalistė Rita Miliūtė. Jie kartu dirbo „Amerikos balse", yra Lietuvoje kartu vedę vieną laidą. R. Sakadolskis būdavo ir dažnas svečias R. Miliūtės vedamoje LRT kanalo laidoje „Teisė žinoti".

„Darbo metais mes bendraudavome kasdien ir kartais ne po vieną valandą. Visą laiką sakiau, kad jis buvo mano mokytojas, nors nebuvo dėstytojas - nesutapo mano mokymasis ir jo dėstymas Vilniaus universitete. Viskas, ko aš išmokau, tai manau, kad dirbdama „Amerikos balso" lietuvių tarnyboje kartu su Romu ir kitais kolegomis", - sako Rita Miliūtė. - Jis buvo ne tik geras žurnalistas, jis buvo apsigimęs pedagogas. Nedaug pažįstų šitokios kantrybės žmonių, kurie gali kantriai aiškinti 19-metei mergiotei kodėl vienas žodis netinka, o kitas geriau, kodėl reikėjo pakalbinti tą žmogų, o ne šitą. Ta prasme jis buvo geriausias mokytojas".

R. Sokadolskis buvo aktyvus visuomenininkas. 2006-2009 metais jis buvo Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos tarybos narys. 1977-1979 žurnalo "Pasaulio lietuvis" redkolegojos narys. Nuo 1968 m. organizacijos "Santaros-Šviesos federacija" narys. 1969-1972 m. - JAV LB Tarybos narys. 1975-1985 Lituanistikos seminaro komiteto narys. 1994-1999 organizacijos Amerikos mokytoją pagalba Lietuvos mokyklai kursų lektorius. Nuo 1995 m. JAV žurnalistų draugijos narys. Nuo 2011 m. JAV Žurnalistikos ir masinės komunikacijos mokymo draugijos narys.

„Mes buvome pažįstami. Jis dirbo „Amerikos balse", o aš „Laisvosios Europos radijuje". Jis ilgą laiką gyveno Amerikoje Vašingtone. Prisimenu, kaip jis vadovavo lietuvių redakcijai. Tuomet reikėdavo plačiau žiūrėti į pasaulį Amerikos akimis, - sako jo kolega Kęstutis Girnius. - R. Sakadolskis, kai pradėjo Lietuva laisvėti Sąjūdžio metais aktyviai ir gana energingai įsijungė, kalbėjo ir pranešinėjo apie tuos procesus. Kiek prisimenu, Sąjūdžio laikais jis parodė, kad pritarė sąjūdžiui ir jo siekiams. Kaip korespondentas, atliko pareigą suteikti tokią informaciją, kad žmonės galėtų padaryti deramą sprendimą".

Vasario 25 d. R. Sakadolskis buvo paskelbtas vienu iš 2016 metų Gabrielės Petkevičaitės-Bitės atminimo medalio „Tarnaukite Lietuvai" laureatų. Deja, apdovanojimo jis jau negalės atsiimti.

Reiškiame nuoširdžią užuojautą R. Sakaldolskio žmonai, artimiesiems ir kolegoms.

 

 

Rubrika Tylos minutė yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2016-04-11 17:19
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media