2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Tylos minutė

*print*

Archyvas :: Čikagoje mirė JAV lietuvių žurnalistė ir poetė Eglė Juodvalkė

2020-03-30
 
Eglė Juodvalkė

Eglė Juodvalkė

Vytautas Žeimantas
Čikagoje kovo 28 dieną, eidama 71-uosius mirė žurnalistė, poetė, rašytoja, aktorė Eglė Juodvalkė. 
Eglė Juodvalkė gimė 1950 metais sausio 28 dieną Čikagoje lietuvių išeivių šeimoje. Nuo mažens aktyviai dalyvavo lietuviškoje veikloje, pradėjo bendradarbiauti išeivijos spaudoje, dalyvavo federacijos "Santara-Šviesa" veikloje.
Ištekėjo už rašytojo Henriko Skvarčinskio.
Įstojusi į Čikagos universitetą, studijavo slavistiką ir lietuvių kalbą. Sėkmingai užbaigusi studijas Čikagos universitete, tęsė mokslus Pietų Ilinojaus universitete Karbondeilyje, kur studijavo vaidybos meną. 
1975 metais laimėjo universiteto premiją už geriausią moters pagalbinį vaidmenį vienaveiksmėje pjesėje. 1976 metais vaidino universitete anglų kalba pastatytoje Antano Škėmos pjesėje "Ataraksija", Vinco Mickevičiaus Krėvės dramoje "Skirgaila".
Beveik dvidešimt metų paskyrė lietuviškai radijo žurnalistikai. Nuo1976 m. iki 1995 m. dirbo "Laisvosios Europos" radijo lietuvių skyriuose Niujorke ir Miunchene. Radijo bangomis ji skelbė laisvės žodį.
1979 metais Išvertė į anglų kalbą Kazio Sajos komediją "Devynbėdžiai".
Nuo jaunumės susidomėjo poezija. Rašė lietuvių ir anglų kalbomis. Jos poezijoje iš pradžių buvo žymi modernių literatūros srovių įtaka, vyravo lietuviškos tautinės aspiracijos, moters brendimo ir savivokos motyvai. Pirmąją poezijos knygą "Jei tu paliesi mane" išleido būdama 22-jų metų, 1972 metais. Sekantis eilėraščių rinkinys "Pas ką žiedas žydi" išėjo 1983 metais. Abi knygos išėjo Čikagoje. Šiuose poezijos rinkiniuose Eglė Juodvalkė atsisakiusi klasikinės formos ir pratęsdama neornamentuotos kalbos generacijos tradicijas, eilėraščius kurė kaip fragmentišką pasakojimą, dažnai teatralizuotą ir ritualizuotą.
1991 metais Eglė Juodvalkė buvo priimta į Lietuvos rašytojų sąjungą.
Vėliau Vilniuje išleido poezijos knygas "Mnemosinės vėrinys" (1996), "Veidrodis ir tuštuma" / The Mirror and the Void" (2002), "Sakalai naktį nemiega" (2011).
Jos eilėraščiai skelbti rinkiniuose "Poezijos pavasaris" (2002,2004). Ji atvažiuodavo į Lietuvą ir dalyvaudavo "Poezijos pavasarių" renginiuose. 
Pasak literatūros tyrinėtojos Dalios Satkauskytės, poetei Eglei Juodvalkytei būdingas bendrumo su savo gentimi jausmas, kuris yra labiau egzistencinis, o ne lokalinis matmuo. Jos poezijoje folkloro motyvai įsipina į pasaulio kultūros kontekstą. Ryškiausia ir savičiausia Eglės Juodvalkės kūryboje - moteriškumo paradigma, virstanti įdomia moters brendimo ir savivokos istorija.
Eglė Juodvalkė Vilniuje išleido ir memuarų knygą „Cukraus kalnas, arba Lietuvės cukrininkės nuotykiai Amerikoje ir kitose egzotiškose šalyse" (2000).
Reiškiame nuoširdžią užuojautą Eglės juodvalkytės giminėms ir artimiesiems.
Rubrika Tylos minutė yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-04-05 14:02
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media