2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Tylos minutė

*print*

Archyvas :: Mirė buvęs Lietuvos televizijos operatorius, LŽS narys, skulptorius ir dailininkas J. G. Ruzgas

2018-07-03
 
Juozas Gerutis Ruzgas

Juozas Gerutis Ruzgas

Mus pavėluotai pasiekė žinia, kad po ilgos ir sunkios ligos, eidamas 85-uosius metus, birželio 21-osios pavakarę mirė Lietuvos žurnalistų ir dailininkų sąjungų narys, skulptorius ir operatorius Juozas Gerutis Ruzgas. 
Mieste prie Nemuno ir Neries pradėjęs savo ilgą ir prasmingą kūrybinį gyvenimą, jį čia ir baigė, palikdamas Kauną ir Lietuvą puošiančias skulptūras, fasadų bareljefus, horeljefus, televizijos filmus, menines fotografijas..
1959 metais jis buvo priimtas į Lietuvos žurnalistų sąjungą, kurioje aktyviai dalyvavo beveik 60 metų. Su vaizdo kamera kolega nesiskyrė iki paskutinių savo gyvenimo metų ir stengėsi įamžinti viską, kur tik ėjo. Ypač vertingi yra operatoriaus užfiksuoti džiugūs ir dramatiški 1988-1991 metų Lietuvos įvykiai. 
1967 metais J. G. Ruzgas buvo priimtas į Lietuvos dailininkų sąjungą, bet, KGB reikalavimu, iš jos buvo pašalintas. Tik 1988-aisiais, Lietuvos Atgimimo metais, J. G. Ruzgas buvo reabilituotas ir grąžintas į LDS. 
J. G. Ruzgas, dar vaikystėje pamilęs fotografiją, baigė Kauno vidurinę dailės mokyklą. Studijuodamas tuometiniame Valstybiniame dailės institute Vilniuje, 1956 metais sukūrė Lietuvoje pirmąjį mėgėjišką vaidybinį filmą „Stipendija juokiasi". Laimėta premija ir profesionalų įvertinimas, studentui duris atvėrė Lietuvos televizija. Nuo 1959 iki 1964 metų Juozas Gerutis LTV dirbo operatoriumi-dailininku.
Palaidotas Karmėlavos kapinėse. 
Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-07-03 13:30
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media