2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Sukaktys, jubiliejai

*print*

Archyvas :: Tautiškumo ir žmoniškumo dermė. 2018-ieji metai paskelbti Vydūno metais

2017-06-05
 
 

Loreta Nikolenkienė

Lietuvos žurnalistų sąjungos narė

 

Būtent 2018-aisiais sukanka 150 metų, kai gimė filosofas, rašytojas, publicistas, kultūros veikėjas Vydūnas (Vilhelmas Storostas). Vydūno metais bus siekiama priminti visuomenei šios iškilios asmenybės darbų ir idėjų reikšmingumą, filosofinio, literatūrinio, publicistinio palikimo svarbą šiandieninės Lietuvos visuomenės istorinės atminties ugdymui, vertybinių nuostatų formavimui.

2016 m. gegužės 25 dienos posėdyje Vyriausybė patvirtino Vydūno 150-ųjų gimimo metinių minėjimo planą, kurį parengė Kultūros ministerija, bendradarbiaudama su suinteresuotomis institucijomis ir organizacijomis.

Minėjimo plane numatyta 2017-2018 m. surengti filosofo, rašytojo, Mažosios Lietuvos kultūros veikėjo Vydūno epochai ir asmenybei skirtas mokslines konferencijas, edukacinius ir kultūrinius renginius, organizuoti respublikinius mokinių rašinių ir trumpametražių filmų konkursus, skirtus Vydūno asmenybei ir kūrybai aktualizuoti.

Numatoma pastatyti spektaklį pagal Vydūno dramą, organizuoti tarptautinį ekslibrisų konkursą ir tarptautinį meno plenerą,  surengti Mažosios Lietuvos vaikų ir jaunimo chorų šventę ant Rambyno kalno ir chorinės muzikos festivalį Šilutėje. Taip pat planuojama išleisti Vydūno Rinktinių raštų rinkinį, iliustruotą mokslinę monografiją apie Vydūną, parengti Vydūno bibliografiją.

Įamžinant Vydūno atminimą, planuojama įrengti poilsinius takus Šilutėje ir Kintų miške, pastatyti paminklus Vydūnui Klaipėdoje ir Pagėgiuose bei paminklinį biustą Kaune, suteikti Pagėgių savivaldybės viešajai bibliotekai Vydūno vardą.

Planas įgyvendinamas iš LR valstybės biudžete Lietuvos Respublikos kultūros ministerijai ir atitinkamoms ministerijoms, institucijoms, įstaigoms patvirtintų asignavimų.

„Vydūnas atskleidė ir labai aiškiai bei įtikinamai parodė tautiškumo ir žmoniškumo dermės būtinumą: tautiškumas jam yra svarbus ne tik kaip vertybė pati sau, jį svarbu puoselėti kaip sąlygą universalesnei vertybei - žmoniškumui - reikštis. Tikrąjį dvasingumą įkūnijantis žmoniškumas prireikus tampa pačia patikimiausia, jokia galia neįveikiama tautos apsigynimo tvirtove. Vydūnas parašė daugybę filosofijos traktatų, studijų, straipsnių, išskirtinių, į lietuvių literatūros aukso fondą įeinančių dramų, stiprino Mažosios Lietuvos lietuvių dvasią ir tautinę savigarbą, ryžtingai stojo prieš nuožmią savo tėvynainių nutautinimo politiką, visomis išgalėmis stengėsi stiprinti nepriklausomybę atgavusios Lietuvos dvasią", - teigiama dokumento aiškinamajame rašte.

Atkreiptinas dėmesys, jog neatsitiktinai už nuopelnus išryškinant tautiškumo ir žmoniškumo dermės svarbą, už raginimą jos siekti santykiuose tarp tautų 1940 m. Vydūnas vos netapo kandidatu Nobelio premijai gauti. Tik prasidėjęs Antrasis pasaulinis karas sutrukdė pradėti pasirengimą pristatymo procedūrai.

Jau po keleto savaičių šiai sukakčiai skirti prasmingi renginiai vyks Marijampolėje ir Kaune.

Mielai kviečiame dalyvauti.

 

 

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2017-06-05 16:27
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media