2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Sukaktys, jubiliejai

*print*

Archyvas :: Prieš 60 metų Kauno HES pradėjo veikti visu pajegumu

2020-04-20
 
Juozas Stasinas ant ekskavatoriaus. 1958 metai

Juozas Stasinas ant ekskavatoriaus. 1958 metai

Juozas Stasinas,
LŽS narys


Perskaitęs Delfyje apie tai, kad prieš 60 metų buvo paleistas paskutinis ketvirtasis Kauno hidroelektrinės blokas, pagalvojau, kaip greitai bėga laikas. Atrodo tik vakar, išlaikęs Šilutės darbos jaunimo vidurinėje mokykloje Brandos egzaminus, su bendraklasiais iškeliavome į Kauną. Norėjome mokyklos baigimo proga pabuvoti Kaune, aplankyti Karo muziejų, Tado ivanausko zoologijos sodą, pasivaikšioti Laisvės alėja. 
Be to mus visus labai traukė pasidairyti po Kauno hidroelektrinės darbų teritoriją, kurioje, kaip vėliau sužinojome, darbavosi ir būsimasis Lietuvos Prezidentas Algirdas Brazauskas. 
1958 metais įgyvendinome savo norus. Apie tai liudija ir ilikusi nuotrauka, kus stoviu užkopęs ant "darbštuolio" ekskavatoriaus. Įspūdingai atrodo šis "darbštuolis".
1955 metais prasidėję darbai iki elektrinės paleidimo pažymėti tokiais skaičiais: iškasta 5 milijonai kub.m. grunto, supilrta 3,5 milijono kub.m. žemių. Pateikiau tik porą skaičių,bet ir to pakanka, kad būtų galima pasididžiuoti to meto šauniais darbininkais. O kur dar elektra, apie kurią svajojo prieškarinė Lietuva 1929 metais planavusi ant Nemuno pastatyti tokią elektrinę. Be to Kauno marios šiandien kauniečius vilioja praleisti poilsio valandas prie vandens, paplaukioti valtimis ar pažvejoti.
Geros šventės, Jums šaunieji energetikai.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-04-20 17:48
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media