2024 m. balandžio 18 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Sukaktys, jubiliejai

*print*

Archyvas :: Naujienų agentūrai ELTA - 100 metų! Sveikiname kolegas!

2020-04-02
 
ELTOS kolektyvas. ELTOS nuotrauka

ELTOS kolektyvas. ELTOS nuotrauka


Vytautas Žeimantas

 

Dabar daug kas spėlioja, ką reiškia abreviatūra ELTA. Ji iššifruojama kaip Ereto Lietuvos telegramų agentūra, nes dėl informacijos perdavimo būdo dauguma to meto naujienų agentūrų vadinosi telegramų agentūromis. O kodėl Ereto? Todėl, kad ELTOS steigėjas ir pirmasis direktorius buvo šveicaras Juozas Eretas (1896-1984).
Jis gimė Šveicarijoje, Bazelio mieste. Studijavo germanistiką ir istoriją Fribūro, Bazelio ir Lozanos universitetuose. Ten susipažino su lietuviais. Su bendraminčiais leido informacinius biuletenius ir žurnalą „Litauen". 1918 m. parašė didelę knygą vokiečių kalba „Lietuva praeityje, dabartyje ir ateityje" (Bernas, 1919), kurį netrukus buvo išversta ir į prancūzų kalbą.Ši knyga tapo pirmąja pažintine studija valstybėms, kurios apie ką tik nepriklausomybę paskelbusią jauną valstybę mažai žinojo. 1918 m. J. Eretas pradėjo dirbti Lietuvos informacijų biure Lozanoje. Lietuvos Vyriausybė pakvietė dirbti Užsienio reikalų ministerijoje patarėju bei organizuoti informacijos tarnybas Lietuvoje. 1919 m. J. Eretas atvyko į Kauną, buvo paskirtas užsienio reikalų ministro patarėju spaudos reikalams. 1920 m. balandžio 1 d. įsteigė Lietuvos telegramų agentūrą ELTA. 1922 m. atsistatydino, pareigas perduodamas Matui Šalčiui. 1925 m. vedė studentę Oną Jakaitytę (1898-1954) ir nuo tol, norėdamas pabrėžti šeimos lietuviškumą, pasirašinėjo Ereto-Jakaičio pavarde. Karo metais su šeima atvyko į savo pirmąją tėvynę Šveicariją. Niekada nepamiršo savo antrosios tėvynės - Lietuvos, tęsė kovą už jos išlaisvinimą. Mirė Bazelyje. 
Iš pradžių ELTA priklausė Užsienio reikalų ministerijai. Eltoje buvo užsienio, vidaus ir ekonominės informacijos skyriai, foto ir sporto tarnybos. 1920 m. agentūra šalyje turėjo 20, užsienyje 15 korespondentų. Iki 1940 m. ELTA palaikė tiesioginį ryšį su žymiausiomis užsienio agentūromis. Penkiais teletaipais buvo gaunamos žinios iš Reuters (Didžioji Britanija), DNB (Vokietija), Agence Havas (Prancūzija), Agenzia Stefani (Italija), TASS (SSRS) ir kitų agentūrų. Informacija anglų, vokiečių, prancūzų, rusų kalbomis buvo verčiama į lietuvių kalbą. 1940 m., Sovietų Sąjungai okupavus Lietuvą, liko tik rusų kalba. 
Nuo 1944 m. ELTA veikia Vilniuje. Iki 1990 m. ELTA faktiškai buvo TASS padalinys: iš jos gaudavo vidaus ir užsienio žinias, per ją siųsdavo informacinius pranešimus kitų sovietinių respublikų bei užsienio šalių informacijos agentūroms.
Įsigalėjus sovietiniam režimui, lietuvių išeivijos pastangomis nepriklausomas agentūros ELTA padalinys buvo įkurtas užsienyje. 1944 gruodžio 14 d. Berlyne įsteigto slapto Eltos informacinio biuro uždavinys buvo informuoti užsienio valstybes apie tikrąją padėtį Lietuvoje.
Eltos biuleteniai leisti vokiečių, italų, anglų, ispanų, prancūzų, portugalų, arabų kalbomis. 1965-aisiais Eltos informacinė tarnyba iš Vokietijos perkelta į JAV, skyriai veikė Miunchene bei Romoje. Atkūrus nepriklausomą Lietuvą Eltos biuletenių leidimas užsienio šalyse sustabdytas.
1990 m. atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, susigrąžinti tiesioginiai ELTOS ryšiai su didžiosiomis pasaulio agentūromis. Iki1995 m. ELTA buvo vyriausybinė nacionalinė informacijos agentūra, nuo 1995 m. - akcinė bendrovė.
Dabar ELTA ištisą parą siunčia ir gauna žinias iš Reuters, DPA, AFP, ITAR-TASS, XINHUA ir kitų agentūrų. Sistemingai keičiamasi informacijomis su kaimyninių šalių agentūromis - Estijos ETA, Latvijos LETA, Lenkijos PAP, Baltarusijos BELTA. Iš viso pasaulio ELTA gauna Europos fotonaujienų agentūros EPA fotoinformacijas. Savo korespondentus turi Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose.
ELTOS foto archyvuose sukaupta per 100 tūkstančių negatyvų, foto banke - apie 250 tūkst. skaitmeninių nuotraukų.
Pasak Eltos direktorės Gitanos Markovičienės, žengdami į antrąjį Eltos šimtmetį iš praeities pasiimame svarbiausius, nesenstančius dalykus. Istorija, prasidėjusi nuo naujienų agentūros įkūrėjo ir pirmojo direktoriaus šveicaro profesoriaus Juozo Ereto priesako - skleisti patikimą žinią Lietuvai ir pasauliui - šiandien jau ne tiek 100-metės istorijos metraštininkė, kiek žiniasklaidos rinkos dalyvė drauge su kitomis pasaulio naujienų agentūromis.
„Daug kur buvome pirmi - Magdalena Avietėnaitė - pirmoji moteris, tapusi naujienų agentūros vadove Europoje, 1924 m. Senojo žemyno naujienų agentūrų vadovų, 32 vyrų, susitikime Berne, Šveicarijoje, atvertė naują žmogaus teisių sampratos puslapį. Daug kur buvome išskirtiniai - okupacijos metais, Eltą prijungus prie SSRS naujienų agentūros TASS‘o, - nepriklausomos agentūros veiklos tęstinumas, naujienlaiškių (biuletenių) leidyba išsaugota anapus Geležinės uždangos", - sako Gitana Markovičienė.
"Mieli naujienų agentūros ELTA kūrėjai ir darbuotojai, kartu su Jumis minime sukaktį, kurios šimtametėje istorijoje aiškiai matome savo valstybės nueitą kelią, kupiną sudėtingų iššūkių. Ir jau šimtą metų galime remtis į Jus kaip į patikimus, objektyvius žinių nešėjus, jaučiančius visuomenės gyvenimo pulsą, rodančius kryptį šiandieniame žinių sraute, padedančius nepasiklysti svarbiausių Lietuvos ir pasaulio įvykių žemėlapyje. Šiandien Jūs esate aukštai iškėlę profesionalumo kartelę - pasisėmę vertingos patirties iš praeities, dirbate jausdami didelę atsakomybę už žodžio ir informacijos laisvę, už tiesą ir žmonių teisę į ją. Jūsų veiklos šimtmetis įtikinamai liudija, kad visuomenė, institucijos, įmonės, organizacijos iš Lietuvos ir užsienio gali pasitikėti Jūsų darbu, teisinga ir sąžininga naujienų sklaida. Sveikinu visus šia gražia proga ir linkiu įvykių sūkuryje visuomet išlikti tvirtiems, greitiems, kūrybingiems ir atviriems naujoms idėjoms. Lydėkite Lietuvą ir naujame savo šimtmetyje, stiprinkite ir kurkite ją kaip neatsiejamą žinių pasaulio dalį!" - sveikindamas ELTĄ , rašė Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda.
"Nacionalinė naujienų agentūra ELTA švenčia garbingą 100 metų jubiliejų. Tai išties svarbi data visai šalies žiniasklaidos istorijai, kadangi anuomet Lietuva viena iš pirmųjų valstybių pasaulyje įkūrė savo informacijos sklaidos šaltinį, - sveikindamas ELTĄ, rašė Lietuvos premjeras Saulius Skvernelis. - Šiandien ELTA ne tik saugo unikalius žinių ir fotografijų archyvus, bet tęsia savo pirmtakų tradicijas - būti pirmiesiems, kurie skelbia aktualiausias Lietuvos naujienas, kalba mums apie globalaus pasaulio įvykius. Nuoširdžiai sveikinu visą ELTA bendruomenę gražaus jubiliejaus proga, linkiu didelės kūrybinės sėkmės, žurnalistinio profesionalumo aukštumų ir ryškių pergalių nelengvose konkurencinėse lenktynėse". 

 

 Rubrika Sukaktys, jubiliejai yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-04-05 13:11
 
 

Komentarai (2)

Jūsų el. paštas

Senjorų klubas

2020-04-09 19:00

sveikiname eltiečius, LŽS narius Dainių Ručinską ir Romualdą Česną.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Antanas

2020-04-06 17:14

Sveikinu eltietį Česną.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media