2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Sukaktys, jubiliejai

*print*

Archyvas :: Fricas Ambrazaitis – Klaipėdos krašto lietuviško laikraščio “Apžvalga” leidėjas

2020-04-20
 
Klaipėdos krašto lietuviškas laikraštis “Apžvalga”

Klaipėdos krašto lietuviškas laikraštis “Apžvalga”

Sukanka 155 metai kai gimė Fricas Ambrazaitis, Mažosios Lietuvos visuomenės ir kultūros veikėjas, verslininkas, Klaipėdos krašto lietuviško laikraščio "Apžvalga", kitos lietuviškos spaudos leidėjas.
Fricas Ambrazaitis (Fritz Ambrassat) gimė 1865 m. balandžio 19 d. Tilžės apskrityje, didesniąją gyvenimo dalį praleido Klaipėdoje, vertėsi būsto ir žemės nuoma, aktyviai dalyvavo kultūrinėje ir politinėje lietuvininkų veikloje.
Nuo 1908 m. Fricas Ambrazaitis buvo Mažosios Lietuvos evangelikų liuteronų švietimo ir labdaros draugijos „Sandora" valdybos narys, 1910 m. - Klaipėdos apskrities Lietuvių rinkimo į Prūsijos Landtagą ir Vokietijos Reichstagą draugijos pirmininko pavaduotojas, 1913 m. - Kristijono Donelaičio paminklo statymo ant Rambyno kalno komiteto narys.
1911 m. su bendraminčiais Fricas Ambrazaitis Klaipėdoje įsteigė lietuvininkų spaudos kooperatyvą, kuris 1912 m. rugsėjo 2 d. varžytinėse įsigijo Martyno Jankaus Klaipėdos spaustuvę ir 1913 m. kovo 11 d. buvo pertvarkytas į ribotos atsakomybės bendrovę „Lituania".
Fricas Ambrazaitis buvo vienas iš šios spaudos bendrovės vadovų, kartu su kitais leido laikraštį „Apžvalga" su priedais, 1914 m. balandžio 1 d. tapo laikraščio savininku. 
Lietuvių laikraštis „Apžvalga" pradėta leisti nuo 1911 metų. Pavadinimas buvo apsiimtas ir žurnalo "Apžvalga" leisto Tilžėje 1889-1896 metais. Šis žurnalas buvo laikraščio "Tėvynės sargas" pirmtakas, aiškios krikščioniškos krypties, jame daugiausia bendradarbiavo kunigai.
Klaipėdoje "Apžvalga" ėjo du kartus per savaitę, nuo 1914 balandžio tapo savaitraščiu. Rašė apie Mažosios Lietuvos lietuvių gyvenimą, informavo apie Rytų Prūsijos vidaus ir užsienio politiką, domėjosi Didžiosios Lietuvos gyvenimu, rūpinosi kultūros palikimu, Lietuvos šviesuolių įamžinimu, žadino meilę gimtajai kalbai, puoselėjo lietuvybę, spausdino literatūros kūrinėlius. Leido priedus: ..Pridėtka prie „Apžvalgos", „Bitelė" ir kitus. Buvo pausdinamas gotišku šriftu. 
Laikraštį redagavo A. Baltris, M. Ašmys, A. Bruožis, J. Tramišius, P. Abromaitis. Spausdino M.Jankaus spaustuvė Klaipėdoje, vėliau E. Jagomasto spaustuvė Tilžėje. 
Nuo 1911 m. išėjo 309 laikraščio numeriai. Kilus Pirmajam pasauliniam karui, 1914 rugsėjo 18 išėjo paskutinis „Apžvalgos" numeris.
Frico Ambrazaičio, nesulaukusio 50-ojo gimtadienio, gyvybę nutraukė į Klaipėdą 1915 m. kovo 18 d. įsiveržusi Rusijos kariuomenė. Drauge su grupe kitų civilių klaipėdiškių Fricas Ambrazaitis be aiškios priežasties kovo 19 d. sušaudytas rusų kariuomenės dalinio prie kelio į Sendvarį. 
Fricas Ambrazaitis palaidotas senosiose Klaipėdos miesto kapinėse.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-04-20 12:08
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media