2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Skelbimai

*print*

Archyvas :: Šilalėje pristatoma Aldonos Armalės knyga

2013-09-02
 
žurnalistė Aldona Armalė. NUotrauka iš LZS archyvo

žurnalistė Aldona Armalė. NUotrauka iš LZS archyvo

 

2013 m. rugsėjo 25 d. Šilalės viešojoje bibliotekoje rengiamas žurnalistės Aldonos Armalės knygos "Jonas Biržiškis. Nenuspėjami gyvenimo viražai" pristatymas miesto visuomenei. Pristatyme dalyvaus Šilalės rajono Pajūrio Stanislovo Biržiškio gimnazijos  jaunieji menininkai.

Šią vasarą, rugpjūčio 15 d. Šilalės miestas šventė 480 metų sukaktį. Šventėje  trims šiame rajone gimusiems ir augusiems žmonėms, savo darbais prisidedantiems prie Lietuvos gražėjimo ir tuo garsinantiems tėviškę, buvo suteikti Garbės piliečio vardai: tai  Kaune gyvenantis inžinierius Jonas Biržiškis, Vilniuje gyventys kardiologas Pranas Šerpytis ir šiuolaikinės Lietuvos istorijos metraštininkas Albinas Kentra. Šiuos vyrus iš visų plačiai pasklidusių kraštiečių Garbės piliečiais išrinko patys Šilalės rajono gyventojai.

Jonas Biržiškis paauglystėje ištremtas su tėvais į Sibirą, į nuošalų Bodaibo rajoną , pramoko rusų kalbą, baigė vidurinę mokyklą, baigė Irkutsko kalnakasybos ir metalurgijos institutą ir grįžo į Lietuvą. Metams bėgant buvęs tremtinys tapo nusipelniusiu inžinieriu, 30 išradimų, dviejų knygų autoriumi, nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos Respublikos   susisiekimo ministru. Beje,  jis - vienintelis ministras Lietuvos istorijoje dirbęs net septyniose vyriausybėse.

Prieš dešimtmetį Jonas Biržiškis ėmėsi gaivinti sunykusią tėvo gimtąją sodybą Šilalės rajono Pailgočio kaime. Šią sodybą labai brangino Jono tėvas, agronomas, ilgametis Šilalės valsčiaus viršaitis, pedagogas Stanislovas Biržiškis. Dabar Pailgotis - kelių kartų Biržiškių (Biržiškų) giminės traukos centras. Be to, kasmet čia naujuosius mokslo metus sutinka Pajūrio Stanislovo Biržiškio vardo gimnazijos mokytojų kolektyvas. Biržiškiai  įsteigė tėvo vardo fondą gimnazijai paskatinti už patriotizmo, meilės savo kraštui ugdymą. Šiemet naujuosius mokslo metus  Pajūryje pradeda net 17 pedagogų - buvusių šios gimnazijos auklėtinių.

http://www.lzs.lt/ inf.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-09-02 22:12
 
 

Komentarai (3)

Jūsų el. paštas

Vilius Badmakis

2022-06-28 17:15

Puikus pavyzdys - kaip statyti paminklus Lietuvoje. Kai viešose vietose bet kokią - gerą ar šiaip sau - idėją neišvengiamai aplimpa ir suvelia begalinės, bergždžios diskusijos - susirask privačią erdvę ir darbuokis! Ir nekreipk dėmesio, kad juostelės perkirpti neatvyks kokie nors laikini valdžiagyviai: gerai padarytas darbas stovės šimtmečius, va, tada ateitis ir įvertis ir turinį, ir formas

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Šilališkis

2013-09-12 16:30

Jonas Biržiškis verta ne tik geros knygos.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media