2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Skelbimai

*print*

Archyvas :: Šiuolaikinio meno centro (ŠMC) kino salėje - norvegų menininko Knuto Åsdamo filmų ir videokūrinių retrospektyva

2013-11-21
 
Norvegų menininkas Knutas Åsdamas

Norvegų menininkas Knutas Åsdamas

 

Lapkričio 22 d., penktadienį, 19 val. ŠMC kino salėje atidaroma norvegų menininko Knuto Åsdamo audiovizualinių kūrinių retrospektyva „Atsitraukimas", kurioje rodoma jo filmų bei videoperformansų programa. Retrospektyvą atidarys ir su žiūrovais susitiks pats menininkas, pristatydamas naujausią savo filmą „Atsitraukimas" (agnl. Egress, 41 min., 2013 m.), kurio veiksmas vyksta Oslo pakraštyje įsikūrusioje degalinėje. Pagrindiniai jo veikėjai dirba žemiausiose naftos kompanijos hierarchijos grandyse ir yra panirę į psichologiškai sekinantį kasdienį darbą. Filmas atskleidžia santykį tarp kontrolės ir nepriklausomybės, taip pat - darbo ir socialinės klasės tikrovę. Šis kūrinys - tai poetiškas pasakojimas apie socialiai nesaugius miesto pakraščius ir apie psichologinę kasdienybės kainą, jos išvirkščiąją pusę, esančią kažkur ties milžiniškos naftos industrijos, užtikrinančios Norvegijos stabilumą, dugnu.

Knuto Åsdamo kūrybai būdingas kritinis požiūris į visuomenės santvarką bei žmogaus polinkį internalizuoti aplinką paverčiant ją "savaime suprantama", ideologizuotos kasdienybės demaskavimas bei naujos kino kalbos paieškos, dekonstruojant įprastus kino suvokimo kanonus. Šis menininkas kuria savitą kino formą, kurioje pritaiko vizualiniams menams būdingą dėmesį erdvės ir vietos suvokimui. Jo filmuose dažnai pasikartoja miesto tema, klausiama, kaip architektūra, viešos erdvės veikia socialinę struktūrą, žmonių tarpusavio santykius ir savo tapatybės suvokimą. Kaip mes jaučiamės savo aplinkoje, kaip save su ja susiejame? Kaip mieste atsispindintys politiniai ir ekonominiai pokyčiai veikia mūsų kasdienius gyvenimus? Keldamas šiuos klausimus, K. Åsdamas, tarsi, siūlo atsitraukimo poziciją, kritinį požiūrį į savaime suprantamus dalykus, jis tyrinėja ne tik architektūrą, bet ir kalbą - reikšmių konstravimo procesus ir komunikacijos galimybes. Jo filmuose kasdienę kalbą, prisodrintą žargono, keičia teatrališka, poetiška kalba, o objektyvios diskusijos persipina su fantazijomis.

Knutas Åsdamas Lietuvoje vieši ne pirmą kartą: savo kūrybą šis menininkas pristatė 1998-siais ŠMC vykusioje parodoje „Hans Hamid Rasmussen, Knut Åsdam. Instaliacijos", pernai rudenį surengė savo solinę parodą „Vartų" galerijoje, vienas iš šioje retrospektyvoje rodomų filmų „Netiesiogiai" (angl. Oblique, 2008) buvo filmuotas Lietuvoje. Baigęs studijas Goldsmiths koledže Londone ir Jan Van Eycko akademijoje Mastrichte, sėkmingą tarptautinę menininko karjerą pradėjo gyvendamas ir dirbdamas  Niujorke. K. Åsdamo kūriniai eksponuoti tokiose institucijose kaip Tate Britain Londone, Modernaus meno muziejuje Niujorke, Moderna Museet  Stokholme, Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris, rodyti didžiosiose tarptautinėse parodose, tokiose kaip Venecijos bienalė ar Manifesta, o jo filmai - tarptautiniuose kino festivaliuose.

Dėkojame Norvegijos ambasadai už bendradarbiavimą, pristatant Knuto Åsdamo retrospektyvą.

Kontaktams:

Šiuolaikinio meno centras

Vokiečių 2, LT-01130, Vilnius

Tel: 8 5 2608960, fax: 8 5 2623954

el. paštas: info@cac.lt // www.cac.lt

Paskutinį kartą atnaujinta: 2013-11-21 23:24
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media