2024 m. balandžio 16 d., Antradienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Savaitės tema

*print*

Archyvas :: Priimtos Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos įstatymo pataisos

2020-05-07
 
Seimas priėmė Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos įstatymo pataisas (projektas Nr. XIIIP-3010(3), kuriomis nutarta naujai reglamentuoti LRT valdymo, veiklos klausimus, LRT pareigas, teises ir atsakomybę.
Įstatyme detalizuoti LRT veiklos principai, įtvirtinti ne tik LRT programų, bet ir LRT interneto svetainės turinio reikalavimai, papildytos LRT teisės ir pareigos.
Seimas nusprendė patikslinti nuostatas dėl reklamos ir komercinių audiovizualinių pranešimų LRT radijo ir televizijos programose ir LRT interneto svetainėje. Pagal priimtus pakeitimus reklama, politinė reklama ir komerciniai audiovizualiniai pranešimai ar kitoks panašaus pobūdžio viešosios informacijos rengimas ir skleidimas už atlygį ar nemokamai juose bus draudžiami, išskyrus atvejus, kai tokią reklamą ir pranešimus LRT skleis Tarybos nustatyta tvarka ir sąlygomis, vykdydama sutartinius įsipareigojimus dėl sporto, kultūros ar kitų visuomenei aktualių renginių transliavimo teisių įsigijimo ar suteikimo.
LRT organai, kaip ir iki šiol, išliks Taryba ir LRT generalinis direktorius, o Tarybos sudarymo modelis iš esmės nesikeis. Nauja bus tai, kad į Tarybos narius galės būti skiriami tik nepriekaištingos reputacijos Lietuvos Respublikos piliečiai, įgiję aukštąjį universitetinį išsilavinimą, turintys magistro kvalifikacinį laipsnį arba jam prilygintą aukštojo mokslo kvalifikaciją ir turintys 5 metų darbo patirties. Taip pat atsiras naujos pareigybės: LRT etikos kontrolierius ir LRT vidaus audito tarnybos vadovas, kuriems kaip ir kitiems LRT vadovams, galios nepriekaištingos reputacijos ir išsilavinimo bei patirties reikalavimai. Įstatyme reglamentuojama naujų LRT pareigūnų skyrimo tvarka, jų funkcijos, teisės ir atskaitomybė.
Seimas nusprendė patikslinti ir papildyti Tarybos funkcijas. Tarp naujų funkcijų - tvirtinti LRT nuosavybės teise priklausančio turto valdymo, naudojimo ir disponavimo juo bei kultūrinės, socialinės ir šviečiamosios informacijos skleidimo tvarkų aprašus, steigti nuolatinius Audito ir rizikos valdymo, Pirkimų ir investicijų politikos bei Turinio komitetus, kitus komitetus ar darbo grupes, viešo konkurso būdu skirti ir atleisti LRT etikos kontrolierių, LRT vidaus audito tarnybos vadovą ir kt.
Priimtomis pataisomis nuspręsta patikslinti Tarybos darbo organizavimą. Pagal naujas nuostatas Tarybos posėdžiai turės būti protokoluojami. Tarybos darbo reglamente nustatytais atvejais galės būti rengiami vieši Tarybos posėdžiai, kurie galės būti tiesiogiai transliuojami LRT interneto svetainėje. Taryba kiekvienais metais iki liepos 1 d. privalės paskelbti ir pateikti Seimui LRT veiklos metinę ataskaitą.
Seimo priimti Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos įstatymo pakeitimai įsigalios 2021 m.
Už teisės akto pakeitimus balsavo 72 Seimo nariai, prieš - 2, susilaikė 32 parlamentarai.

Parengė
Informacijos ir komunikacijos departamento
Spaudos biuro vyriausiasis specialistas
Rimas Rudaitis
Tel. (8 5) 239 6132, el. p. rimas.rudaitis@lrs.lt

Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-06-04 09:58
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media