2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Savaitės tema

*print*

Archyvas :: Išrinkti Metų žodis ir Metų posakis

2020-02-22
 
Vasario 21 d. baigėsi trečią kartą Lietuvoje surengti Metų žodžio ir Metų posakio rinkimai. 
Tradiciškai vyko du balsavimai: visuomenės ir komisijos. Visuomenės balsavime portale Alfa.lt 2019-ųjų Metų žodžiu išrinktas GAISRAS, Metų posakiu - MES DZŪKAI - NE PASPIRTUKAI. Pirmoji vieta šiam posakiui atiteko ir nubalsavus komisijai. 2019-ųjų Metų žodžiu komisija išrinko TRINKELIZACIJĄ.

Kaip viskas vyksta?

 

Metų žodžio ir Metų posakio rinkimus nuo 2017 m. rengia Lietuvių kalbos draugija su Lietuvių kalbos institutu. Rinkimų organizatorių informacinis partneris - portalas Alfa.lt.
Rinkimų komisija dirba visuomeniniais pagrindais. Jos nariai: Agnė Aleksaitė, Virginijus Gasiliūnas, Laimantas Jonušys, Ovidijus Lukošius, akad. Bonifacas Stundžia, Ramūnas Terleckas, Rita Urnėžiūtė, prof. Kazimieras Župerka.
Žodžiai ir posakiai komisijai siūlomi feisbuke ir e. paštu. Gaunamus siūlymus rinkimų organizatoriai stengiasi kuo tiksliau aprašyti: kieno, kada, kokiomis aplinkybėmis pavartotas žodis ar posakis. Per metus pasiūloma apytiksliai po 40-50 žodžių, 20-30 posakių. Iš pateiktų žodžių ir posakių sudaromi balsavimo sąrašai. Komisija kasmet darosi reiklesnė ir galutiniai balsavimo sąrašai vis trumpėja. Pirmąkart renkant Metų žodį ir Metų posakį abiejuose sąrašuose buvo po 20 kandidatų, antrąkart - po 15, o šį kartą į kiekvieną sąrašą buvo atrinkta po 10 kandidatų.

 

Naujadarai ir metų aktualijų atspindžiai

 

Kurį laiką pirmavo žodis RIESTANAGYSTĖ. Šį žodį, apibūdinantį savanaudiškumu grįstą valstybės apgaudinėjimą, pirmasis pavartojo žurnalistas Gytis Kapsevičius. Tačiau RIESTANAGYSTĘ galiausiai aplenkė GAISRAS - žodis, primenantis didžiąsias metų stichines nelaimes: gaisrą Paryžiaus Dievo Motinos katedroje, liepsnojančius Australijos krūmynus ir, žinoma, nelemtąjį gaisrą Alytaus padangų perdirbimo gamykloje. Turbūt ne vienam žodis GAISRAS asocijuojasi ir su pernai išleistos Gretos Thunberg knygos pavadinimu „Lyg degtų namai". Šį žodį pasiūliusi Aldona Kruševičiūtė žvelgia ne tik į tiesioginę, bet ir į perkeltinę jo reikšmę: ne vienoje mūsų gyvenimo srityje (pažvelkime kad ir į ekologiją, švietimą, kultūrą) dabar tikras gaisras, kurį reikia skubiai gesinti.
Trečioje vietoje liko žodis GEROVĖ - išpopuliarintas prezidento rinkimų kampanijos ir pradėtas kopijuoti naujus politinius darinius kuriančių asmenų.
Komisija Metų žodžiu išrinko TRINKELIZACIJĄ: „visuotinis viešųjų erdvių klojimas trinkelėmis, niveliuojant vietovių išskirtinumą". Šis žodis, pavartotas Gyčio Norvilo straipsnyje, populiarėja: jį pasigavo ir žurnalistai, ir „Dviračio žinių" Sūrskis su Mauzeriu.
Antrą vietą, suskaičiavus komisijos balsus, užėmė žodis GAISRAS, trečią vietą pasidalijo RIESTANAGYSTĖ ir GEROVĖ.

 

Daug sutapimų

 

Jau antrą kartą Metų žodžio ir Metų posakio rinkimuose sutapo visuomenės ir komisijos nuomonės dėl Metų posakio. Pirmąkart taip nutiko balsuojant dėl 2017-ųjų Metų posakio: tada ir visuomenė, ir komisija išrinko palyginimą LAIKAUSI KAIP GEDIMINO KALNAS. 2019-ųjų Metų posakio rinkimuose visuomenės ir komisijos nuomonė sutapo ir dėl pirmos, ir dėl antros vietos laimėtojų. Pirma vieta abiejuose balsavimuose atiteko Alytaus mero Nerijaus Cesiulio posakiui MES DZŪKAI - NE PASPIRTUKAI (suprask - „mūsų taip lengvai nepaspirsi"). Antroje vietoje atsidūrė ironiška Arūno Sverdiolo frazė apie mūsų visuomenės ir žiniasklaidos santykius: NEGALIMA ŽADINTI TAUTOS, JEI JI TAIP NORI MIEGO.
Yra ir dar vienas sutapimas: abu 2017-ųjų ir 2019-ųjų Metų posakiai - iš Alytaus. (Pastaba įtariesiems: tarp komisijos narių alytiškių nėra.)
Trečią vietą, kaip nubalsavo visuomenė, pelnė Klaipėdos mero Vytauto Grubliausko sakinys LIAUKIMĖS PLIURPTI, EIKIME KURTI. Komisija trečią vietą skyrė geologo Vytauto Narbuto teiginiui apie agresyvią statybų plėtrą Vilniuje: NETEISĖTA, BET ĮTEISINTA.

 

Kas toliau?

 

Išrinkti žodžiai ir posakiai - daugiaprasmiai ir skatinantys diskutuoti. Kaip dažnai būna (pažvelkime į kitų šalių Metų žodžio ir Metų posakio rinkimus), juos nelengva išversti į kitas kalbas.
Kas toliau? Metų žodžio feisbuko paskyroje klausiama: ar galima siūlyti žodį SĄRAŠAS, ar girdėjote žodį VAMZDŽIATRAUKIS, ar pastebėjote posakį TAS VAMZDIS VOS NE ANT STALO GULI? Vadinasi, jau prasidėjo siūlymai 2020-ųjų Metų žodžio ir Metų posakio rinkimams. Apsilankykite Metų žodžio paskyroje, rašykite e. paštu metuzodis@gmail.com. Siūlymai kaupiami iki ateinančių metų sausio 1 d.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-02-22 10:49
 
 

Komentarai (2)

Jūsų el. paštas

Petras

2020-03-06 12:21

Kvailesnių posakių, žodžių net nesugalvosi. Išsidibinėjimas, daugiau nieko. Dar solidi komisija sprendžia, balsuoja. Ar nėra lietuviškų normalių žodžių, posakių? Ir dar pastaba LŽS svetainės tvarkytojams. Kodėl kažkokios poniutės Lindos vis dedate reklaminius komentarus apie Davido mokamas paskolas ir pan. Tegu moka pinigus ir reklamuojasi atitinkamuose leidiniuose. Jau atsibodo skaityti. Skaitai rimtus straipsnius, aktualias informacijas, ir še tau, vis išlenda pasiūlymai paskolas imtis. Valykit šias nesąmones.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Linda Mark

2020-03-02 13:28

KAIP IŠSISKOLIAU IŠ ŠIOS DIDŽIOSIOS BENDROVĖS

Sveiki, mano brangūs žmonės, aš esu Linda McDonald, šiuo metu gyvenanti Austine Teksase, JAV. Šiuo metu esu našlė su trimis vaikais ir 2018 m. Balandžio mėn. Buvau pakliuvusi į finansinę padėtį ir man reikėjo refinansuoti ir sumokėti sąskaitas. Bandžiau ieškoti paskolų iš įvairių privačių ir verslo paskolų firmų, bet niekada nesėkmingai. Dauguma bankų atmetė mano kreditą, nesiskundė tomis paskolų įmonėmis, kurios jas vadina savų pinigų skolintoju, nes jos visos yra apgaulės, visos jos nori pinigų, ir jūs iš jų dar negirdite, jie du kartus man tai padarė prieš susitikdami su ponu Davidu Wilsonu. Pats įdomiausias dalykas yra tas, kad mano paskola man buvo pervesta per 74 valandas, todėl patarsiu kreiptis į p. Davidą, jei jus domina paskolos gavimas ir esate tikri, kad galėsite jį laiku grąžinti, galite susisiekti su juo el. paštu ……… (davidwilsonloancompany4@gmail.com) Nėra kredito patikrinimo, nėra jokio kredito davėjo, turintį tik 2% palūk

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media