2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Savaitės tema

*print*

Archyvas :: Kartojimo kartojimas: keletas pastebėjimų apie sporto komentatorių, ir ne tik jų, kalbą

2020-08-15
 
Algirdas Kavaliauskas,

Algirdas Kavaliauskas,

 Dr. Algirdas Kavaliauskas,

LŽS narys, Nusipelnęs LKRS rašytojas   

 

        Pandemijos karantino ir pokarantininiu metu šalyje sporto varžybų nedaug. Su įdomumu žiūrėjome krepšininkų 3 prieš 3 varžybas iš Palangos. Varžybos įdomios, patrauklios, o jų komentavimas per TV atgrasus, nemalonus. Lygiai kaip ir 5 prieš 5, pilna svetimybių - ir žodžiai, ir slaviška, pažodinė vertalynė -  sakinių konstrukcija rėžė ausį. Vėl buvo kartojama tai, kas buvo anksčiau kartojama. Buvo lyg ir naujienų: krepšininkas ant baudos ėjo! Gerai, kad ne ant kamščio užlipo. Tačiau kaip jis ant tos baudos ėjo ar lipo nesuprasi. Rusų kalbos gramatikos žodžių konstrukcijų komentatoriai vartojo daugybę. Tiek mes, keli žiūrovai, pastebėjome.

Nekaltas žodelis ant  virsta kalbos šiukšlė, pažodžiui taikant svetimos kalbos sakinio konstrukcijos pažodinį vertalą: susimetam ant trijų; pinigus pasidalijo ant dviejų (rusų k. soobrazim na trojich ir kt.).

        Mokslininkė keliuose Lietuvos aido numeriuose paskelbė įdomų ir svarbų rašinį Bendrinei kalbai priežiūra būtina. Suabejojome, ar mūsų sąlygomis kas išdrįs ją  vykdyti - tą būtiną priežiūrą? Tiesa, gal dėl to rašinio ir panašių rašinių, o gal ne dėl jų, atkuto (atkiuto) Valstybinės lietuvių kalbos komisija - bendravo, patikrino kaip vienos Vilniaus bibliotekos darbuotojai moka valstybinę kalbą ir nustatė, kad dalis jų nemoka, nepakankamai moka ir todėl  turės išlaikyti lietuvių kalbos egzaminą. Kartu buvo pastebėta, kad tie darbuotojai baigę ne lietuviškas (rusų, lenkų) mokyklas. Tai nieko neturėtų stebinti, kai Švitimo, mokslo ir sporto ministerijoje dirba nemažai politikų, mūsų supratimu, neišmanančių ne tik lietuvių kalbos istorijos, bet nemokančių gramatikos, net neraštingų ministrų turėjome!. Gal todėl jie tokie nuolaidūs tautinių mažumų mokykloms, sugalvojamos įvairios nuolaidos, egzamino palengvinimai, o paskui lyg Pilypas iš kanapių išlindęs stebisi: nemoka lietuvių kalbos! Leiskite ministerijai vadovauti švietimo srities specialistams ir iš jos pašalinkite politikus, besirūpinančius savo asmeniniais ir grupiniais interesais, esame įsitikinę, reikalai pagerės. Negi pamiršome, kaip tėveliams prašant, tautinių mažumų  mokyklose buvo mažinama lietuvių kalbai skirtų valandų skaičius, kad kitataučiai geriau išmoktų matematiką ir kt. O paskui tie patys keli agresyvūs tėveliai iš pareigūnų, specialistų išsireikalavo neišmokusiems lietuvių kalbos vaikams nuolaidų per egzaminus. Tai ko čia stebėtis, kad jie nemoka lietuvių kalbos?! Pasiklausykime politikų, valdininkų viešų kalbų... Siaubas! Mokslininkė spaudoje samprotavo, kad šalyje būtų sunku surasti politiką, pareigūną, valdininką galintį taisyklingai parašyti, berods, tris sakinius...

        Bet vėlgi: kodėl bus tikrinami tik tautinių mažumų mokyklas baigę žmonės? O baigusių lietuviškas mokyklas  nemokšų tikrinimas nepalies? Pasiklausykite kaip sporto varžybos, ypač krepšinio rungtynes, komentuojamos. Tai reportažai, kurie nebent moko kaip nereikia lietuviškai kalbėti, bet jų klausantis jaunimas dar neturi imuniteto nuo gimtosios kalbos šiukšlių. Kodėl toks požiūris į šalies antrąją religiją, net jos propaguotojai neišmokę šios religijos poterių - spjauna į žaidimo taisykles: negi nežino, jog į krepšį negalima dėti, įdėti iš apačios, kad potencialas ir rotacija turi lietuviškus atitikmenis ir t. t., ir panašiai. Valstybinės lietuvių komisijos nariai yra išaiškinę, kad svetimybės leidžiamos, jei lietuvių kalboje neturime atitikmens. Turime, bet nepaisoma! Ir vnukui-anūkui turime gražų lietuvišką atitikmenį - vaikaitis, vaikaitė, provaikaitis ir t. t.

        Žinote, tie komentatoriai ne iš kelmo spirti: uždaro ataką, uždaro kėlinį, rungtynes... Bet kai išgirdome, jog vienos komandos žaidėjai uždarė varžovus... Gaila vyriokų į belangę uždarytų, gaila ir nerodančių profesionalios gyvybės ženklų Valstybinės lietuvių komisijos narių, matyt, persigandusių, kad komentatoriai ir jų į cypę neuždarytų. Tai, va, turime, bet nepaisoma! Būtų juokinga, jeigu nebūtų liūdna, dėl oficialiuose tekstuose kalbininko pateikto paaiškinimo, kad ir dėl anūko: matote, taip kai kuriuose šalies rajonuose kalbama! Ir ką čia daugiau bepridėsi. Esant tokiai padėčiai dar šiukšlės plis. Taikant tokią, jau daug kur nebekalbėsime lietuviškai... Pasitelkdami (ne)atsakingų kalbininkų logiką, pereikime prie kitokios kalbos vartojimo! Kai kam verkiant to norisi.

        Nesuprantu gerbiamų kalbininkų logikos, kad kitakalbis, suprantama, užimantis viešas pareigas, turi lietuviškai mokėti. O lietuviui mokėti gimtąją kalbą nebūtina! Negražu ir negerai! Pavyzdžiui, ar neatrodo gerbiamiems kalbininkams, kad prieš paduodant į rankas mikrofoną, laimingajam neužtenka įtakingų pažinčių, o būtina išlaikyti lietuvių kalbos egzaminą! Tada eteryje mažiau girdėsime nusikalbėjimų, nusišnekėjimų.

        Ir ne tik sporto komentatorius, būtina egzaminuoti bent jau kai kurių TV kanalų vedėjus ir  pan., kurie, gerindami darbą, perjungia aukštesnę pavarą, kurie darbe sugeba padidinti apsukas, kurie moka žiūrovams ir klausytojams perduoti didelius linkėjimus  ir t. t.

        Kai žiniasklaidoje nebeliks gimtosios kalbos šiukšlintojų, tada tikrai mūsų kalba bent jau ilgesniam laikui dar išliks.

 

Rubrika Savaitė tema yra Spaudos, radijo ir tlevizijos rėmimo fondo projekto dalis. 

 

 

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-09-14 13:59
 
 

Komentarai (5)

Jūsų el. paštas

Regina

2020-08-20 18:27

LRT radijo kalba - baisi.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Birutė

2020-08-17 12:50

Išties, būtų juokinga, jei nebūtų graudu... Viena seniausių, gražiausių, skambiausių, ausiai maloniausių pasaulio kalbų, deja, nyksta ir skursta... Ne, yra naikinama ir skurdinama! Ačiū gerbiamam daktarui Algirdui Kavaliauskui už meilę lietuvių kalbai, už karžygišką jos gynimą!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Aistė

2020-08-17 10:17

Gelbėkime lietuvių kalbą!

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media