2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Savaitės tema

*print*

Archyvas :: Apdovanoti organų donorystei nusipelnę žmonės, organizacijos, tarp jų ir žurnalistų kūrybinio konkurso „Organų donorystei – Taip!“ nugalėtojai

2022-10-12
 
Lietuvos Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vyko Europos organų donorystės dienai skirtas renginys, kurio metu buvo apdovanojami organų donorystei nusipelnę žmonės ir organizacijos. Tarp jų - apie transplantaciją ir jos laukimą kalbantys žmonės, artimieji, kurie netekties akimirką nusprendė pritarti organų donorystei, medikai, žurnalistai ir kiti.
Apdovanojimų ceremoniją pradėjo Nacionalinio transplantacijos biuro laikinai vykdanti direktoriaus pareigas Ieva Grybauskienė. Biuro vadovė džiaugėsi, kad turime žmonių, kuriuos galime vadinti tikrais donorystės ambasadoriais Lietuvoje, kurie savo laiką, žinias ir pastangas skiria donorystės idėjos sklaidai.
Sveikatos apsaugos ministerijos viceministrė Danguolė Jankauskienė atkreipė dėmesį, kad Lietuvoje Donoro korteles turi jau daugiau nei 42 tūkst. žmonių ir į tai, kad visuomenė vis labiau supranta donorystės svarbą.
Recipientams kalbėti apie patirtą ar dar tik laukiamą transplantaciją gali būti sunku. Šiais metais apdovanojimas už drąsa dalintis savo istorijomis ir patirtimis buvo skirtas net keturiems žmonėms ir šeimoms: 3 inkstų transplantacijas patyrusiai ir ketvirtos laukiančiai Brigitai Guobei, plaučių transplantacijos laukiančiai Rimai Gruodienei, 16 metų su donoro širdimi gyvenančiam Rimvydui Vekerotui ir Kilmanų šeimai, už tai, kad tėtis Marijus savo dukrai Elžbietai dovanojo dalį savo kepenų.
„Emociškai nėra lengva pasakoti savo skaudžią praeitį, tą žino recipientai, kurie praėjo visą transplantacijos procesą. <...> Tenka išgirsti daug istorijų, daug ašarų, bet reikia apie tai kalbėti, kad kiti žmonės galėtų turėti pavyzdį, kad žmogus jau 16 metų gyvena su persodinta širdimi. Kitam žmogui galbūt prieš 10-15 metų atlikta kepenų transplantacija ir jis sėkmingai gyvena toliau. Tokie pavyzdžiai, sėkmės istorijos kitoms šeimoms suteikia vilties ir stiprybės", - kalbėjo Lietuvos asociacijos „Gyvastis" vadovė Aušra Degutytė.
Už vilties spindulį kitiems, kai pačių širdis gaubia tamsa apdovanojimo sulaukė Donorų artimieji. Regina Dimskienė prieš 15 metų padovanojo netikėtai mirusio sūnaus organus. Jos sūnaus organai tiko 6 žmonėms. R. Dimskienė šypsosi, kad dabar ji turi didelę šeimą, kurios nors ir nepažįsta, tačiau džiaugiasi žinodama, kad jos sūnus padėjo kitiems pasveikti. Antrasis apdovanojimas skirtas Editai Jakimavičiūtei ir jos mamai Irenai už tai, kad prieš 11 metų sunkią netekties akimirką organų donorystei taip pat ištarė „taip".
Už ypatingus nuopelnus donorystės srityje apdovanojimas buvo įteiktas profesoriui Baliui Dainiui. Profesorius daugiau nei prieš 50 metų dalyvavo pirmojoje inksto transplantacijoje Lietuvoje, o 2000 metais pirmasis Lietuvoje atliko kepenų transplantaciją. Už tai jam buvo įteiktas „Auksinės širdies" apdovanojimas.
„Labai dėkoju už šį gražų ir man labai svarbų įvertinimą. Transplantacijų srityje nebedirbu jau kokį dešimtmetį, todėl labai didžiuojuosi šiuo apdovanojimu.
Jeigu manęs paklaustų, kas buvo sunkiausia transplantacijos srityje, pasakyčiau, kad donorystė. Operuoti galima išmokti, bet donorystės tobulai išmokti neįmanoma. <...> Savo kalbą baigsiu palinkėjimu - neatiduokime organų orkaitei, neatiduokime sliekams, geriau atiduokime juos kitiems žmonėms", - sakė profesorius.
Apdovanojimas už ypatingus nuopelnus ir išskirtinį indėlį į organų donorystės skatinimą, palaikymą ir idėjos propagavimą įteiktas Lietuvos šaulių Sąjungai, o jai atstovavo Karaliaus Mindaugo šaulių 10-osios rinktinės vadas majoras Mindaugas Milius.
Apdovanojimas už nuoširdų darbą perduodant donorystės idėją jaunajai kartai buvo skirtas vokalistui, dainų tekstų bei muzikos kūrėjui, visuomenės veikėjui, kuris ne tik skleidžia donorystės idėją, tačiau ja ir gyvena - Gabrieliui Liaudanskui.
Apdovanojimas už nuoširdų ir reikšmingą donorystės idėjos propagavimą, visuomenės informavimą apie donorystės naudą ir sielą paliečiančius žodžius skirtas kunigui Ričardui Doveikai.
Už išskirtinę profesinę kompetenciją ir ypatingus nuopelnus organų donorystės ir transplantacijos srityje padėkos įteiktos komandoms, kurių dėka Lietuvoje ir vyksta organų donorystė. Padėkos įteiktos Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Organų transplantacijos koordinavimo centro, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikų transplantacijos centro, Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės medikų, Respublikinės Panevėžio ligoninės medikų ir Šiaulių Respublikinės ligoninės medikų komandoms.
Renginio metu buvo įteikti apdovanojimai ir žurnalistų kūrybinio konkurso „Organų donorystei - Taip!" nugalėtojams. I vietos nugalėtoja tapo lrt.lt portalo žurnalistė Viktorija Lideikytė. II vietos nugalėtojomis tapo portalo „Rinkos aikštė" žurnalistės Kristina Kasparavičė ir Rasa Jakubauskienė. III vietą užėmė „Prie kavos" žurnalo žurnalistė Laura Auksutytė.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2022-10-31 11:13
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media