2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Redaktoriaus žodis

*print*

Archyvas :: Vrublevskių biblioteka: 10 klausimų apie knygas. Vytauto Žeimanto mintys

2021-01-15
 
Nuotrauka padaryta Birštone, plaukiant Nemunu

Nuotrauka padaryta Birštone, plaukiant Nemunu

„Būčiau labai dėkinga, jei sutiktumėte pasidalinti savo mintimis. Šis interviu būtų paskelbtas LMA Vrublevskių bibliotekos interneto svetainėje ir FB paskyroje, - man parašė Vrublevskių bibliotekos komunikacijos skyrius darbuotoja Eglė Stasiukaitytė. Aš mielai sutikau padalyvauti šios garsios bibliotekos projekte „10 klausimų apie knygas", juolab jame jau sudalyvavo nemažai įvairių kultūros ir atminties institucijų specialistų, kultūros, visuomenės veikėjų.
 
Trumpai prisistatykite skaitytojams...
Vytautas Žeimantas, žurnalistas, rašytojas, vertėjas. Lietuvos žurnalistų sąjungos internetinio laikraščio www.lzs.lt redaktorius. Lietuvos žurnalistų kūrėjų asociacijos narys. Valstybės pripažintas meno kūrėjas. Baltarusijos rašytojų sąjungos narys. 
Kokią knygą pavadintumėt vertinga, kur slypi knygos vertė? 
Priklausomai nuo poreikio. Jei žurnalistiniam darbui - kad knyga būtų informatyvi, paremta konkrečiais, patikrintais faktais, parašyta sklandžia kalba, mažiau tuščiažodžiavimo, visiems žinomų teiginių.
Jei atgaivai - grožinę literatūrą. Vertinu sudetingesnio siužeto, aktyvesnės veiksmo motorikos knygas. Labiau patinka realistinė, nors gali būti ir alegorinė, groteskinė vaizdavimo forma. 
Kokią knygą rekomenduotumėt perskaityti bibliotekos darbuotojams?
Bibliotekininkus gerbiu, jų triūsas labai reikalingas. Nemanau, kad galėčiau ką nors jiems pasiūlyti perskaityti, greičiau iš jų išgirsti gerą patarimą, kurią knygą paimti į rankas.
Ar teko kada knyga pasinaudoti ne pagal jos tiesioginę paskirtį?
Taip. Visai neseniai. Prieš Kalėdas norėdamas, kad ant palangės pastatytas elektrinių žvakučių stovas būtų iš gatvės pusės matomesnis, pastačiau jį ant krūvelės knygų.
Ar skaitmeninės knygos - konkurentės spausdintoms?
Nemanau. Kompiuterio ekranas man tik informacijos šaltinis, pasikeitimas ją. Skaitau tik dėl reikalo. Kompiuteris niekada nesuteiks to jaukumo, betarpiško bendravimo, emocinio ryšio, kuris atsiranda skaitant spausdintą knygą, kai aplinkui susikuria tik man ir skaitomam autoriui priklausanti erdvė.
Ar kiekviena karta turi savitą ryšį su knyga? Jūsų kartos požiūris į knygą?
Taip, turi. Aš savo noru prie knygos priėjau ne iš karto. Vaikystėje rūpėjo dūkti, žaisti, sportuoti. Vengiau net to skaitymo, kurio reikalavo mokytojai. Tėvas, tai supratęs, prievartos nepanaudojo, pasielgė įžvalgiau. Jis man pakišo Karlo Majaus „Vinetu". Ją „prarijau", po to ir kitas knygas apie šaunuolius indėnus ir nė nepajutau, kaip įnikau į knygų pasaulį. Man tapo suprantami mokytojų žodžiai, kad knyga yra šventa. 
Panašiai, kai iš manęs gavo knygą „Harka", per indėnų nuotykius, prie knygos priprato ir mano sūnus. 
Su vaikaičiais, interneto kartos vaikais - jau kitaip. Aišku, jie skaito, kiek to reikalavo mokykla, vėliau universitetas. Bet internetas daro savo. Jų gyvenimas judresnis, greitesnis, informatyvesnis ir šiame ritme ramus knygos skaitymas net ir jaukiame kamputyje darosi problematiškas. 
Kokios knygos neskolintumėt net draugui?
Čia turbūt norima paklausti, kokia knyga man brangiausia? Tokios neturiu. Branginu visas. 
Jūsų biografija - kokio žanro knygos verta?
Jei kuklumą palikčiau užribyje, pasakyčiau, kad esė. Nuo pokario Vilniaus griūvėsiuose augusio berniuko iki šių dienų praėjo 75 metai. Praktiškai visas laikas skirtas žurnalistikai, kūrybai. Be žurnalistams įprastų žanrų, kūriau feljetonus, pamfletus, miniatiūras, esė, apsakymus, legendas, eilėraščius, parašiau apysaką vaikams, net vieną romaną. Mano žodžiais yra sukurta dainų. Verčiu iš baltarusių kalbos, esu priimtas į Baltarusijos rašytojų sąjungą. Lietuvos kultūros ministro įsakymu man suteiktas valstybės pripažinto meno kūrėjo statusas. Taigi, būtų apie ką rašyti. 
Kokios šalies autoriai yra mėgstamiausių sąraše?

Aišku, Lietuvos. Prisimenu, jaunystėje labai didelį įspūdį, stiprų patriotizmo jausmą sukėlė Antano Vienuolio romanas „Kryžkelės", Lietuvą garbinantys Maironio eilėraščiai. Jo "Kur bėga Šešupė", "Lietuva brangi" išmokau atmintinai ir mokytojų neraginamas.
Brendau su Vytauto Bubnio, Jono Mikelinsko, Jono Avyžiaus, Algimanto Zurbos romanais, Maironio, Justino Marcinkevičiaus, Marceliaus Martinaičio, Sigito Gėdos poezija. 
Iš verstinių visų pirma išskirčiau Senovės Antikos kūrėjus. 
Dabar sau atrandu labai savitą japonų kūrybą, Skandinavijos šalių rašytojus.
Jeigu pats rašytumėt, apie ką būtų knyga?
Esu jau parašęs ir išleidęs porą dešimčių knygų. Jos įvairių žanrų, tematikos. Paskutinioji knyga „Gimtuoju dvasingu žodžiu" (2020 m.) buvo apie Lietuvoje dirbusius ir kūrusius baltarusių katalikų kunigus - baltarusių tautinio atgimimo pradininkus ir šauklius. 
Dabar manau, kad reikėtų išleisti savo bibliografiją - juk Lietuvos, Baltarusijos, Lenkijos, Rusijos, Latvijos, JAV, Australijos ir kitų kraštų spaudoje esu paskelbęs per 3 tūkstančius publikacijų, nemaža rašyta ir apie mane. 
Kokią knygą skaitote šiuo metu?
Pastaruoju metu visada skaitau kelias knygas iš karto. Dabar, priklausomai nuo nuotaikos, imu į rankas Hanso Roslingo „Faktų galią" arba Kristinos Sabaliauskaitės „Petro imperatorę".
 
Rubrika Redaktoriaus žodis yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis. 
 
 
 
Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-03-30 12:52
 
 

Komentarai (4)

Jūsų el. paštas

Juozas

2021-02-06 14:11

Gražios ir turiningos mintys.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Tomas

2021-01-20 11:12

Dabar, deja, išleidžiama daug knyginio mėšlo.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Juozas

2021-01-20 10:53

O aš Kristinos Sabaliauskaitės „Petro imperatorę" nebigiau skaityti. Mečiau, nes suerzino tuščiažodžiavimas.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rita

2021-01-17 15:03

Nežinojau, kad Baltarusijos rašytojų sąjungos narys. Kaip ten tas Lukašenka?

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media