2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Redaktoriaus žodis

*print*

Archyvas :: Gėlės ir degančios žvakutės ant mirusių žurnalistų kapų

2018-05-07
 
Prie Vytauto Gedgaudo kapo Dainius Radzevičius ir Rasa Liuktuvienė. Vytauto Žeimanto nuotrauka

Prie Vytauto Gedgaudo kapo Dainius Radzevičius ir Rasa Liuktuvienė. Vytauto Žeimanto nuotrauka

Vytautas Žeimantas


Ankstų saulėtą gegužės 7-osios rytą grupė žurnalistų aplankė Vilniaus Antakalnio kapinėse palaidotų žurnalistų kapus.
Iš pradžių mes sustojome prie Vytauto Gedgaudo kapo.
- Spaudos atgavimo kalbos ir knygos dieną prasmingą pradėti nuo pagarbos pareiškimo mirusiems kolegoms, - sakė LŽS ir NŽKA pirmininkas Dainius Radzevičius. 
Vytautas Gedgaudas (1912 - 1999) - žinomas žurnalistas, redaktorius. Prieš karą Kaune redagavo leidinius „Iliustruotas pasaulis", „Laiko žodis", „Laikas", „Telegramos". 1939-1950 m. gyveno Paryžiuje. Rašė politines apžvalgas Čikagos lietuvių dienraščiui „Draugas". Buvo Prancūzijos žurnalistų sąjungos narys ir generalinio sekretoriaus pavaduotojas, taip pat Laisvųjų žurnalistų sąjungos narys, jos valdybos narys. 1950 m. išvyko į JAV. Brukline dirbo laikraščyje „Vienybė". 1968-1991 m. buvo laikraščio "Dirva" redaktorius. Nuo 1991 m. buvo Lietuvos žurnalistų sąjungos garbės narys. 
Nuo 1997 metų LŽS ir NŽKA kasmet pradėjo skirti Vytauto Gedgaudo premiją. Ji skiriama LŽS nariui už turiniu ir forma išskirtinius spaudos, radijo, televizijos, interneto ir fotožurnalistikos darbus už praėjusius metus. 
- Šią premiją iš pradžių iniciavo Vytauto Gedgaudo žmona Stefa. Ji gyveno Tilto gatvėje, dažnai ją aplankydavome, bendraudavome, - prisiminė kolege Rasa Liutkuvienė. - Dabar Vytauto Gedgaudo premiją finansiškai remia jau Lietuvos kultūros taryba.
Vytautas Gedgaudas mirė Klyvlende, Jungtinėse Valstijose, palaidotas buvo Vilniaus Antakalnio kapinėse. Dabar jo kapas pasipuošė gražiomis pavasarinėmis tulpėmis, sužibo degančiomis žvakutėmis.
Po to aplankėme Vito Lingio kapą.
Vitas Lingys gimė 1960 m. rugpjūčio 13 d. Mažeikiuose . Mokėsi Mažeikių 2-ojoje vidurinėje mokykloje, 1978 m. baigė Plungės 1-ąją vidurinę mokyklą. 1983 m. baigęs žurnalistikos studijas Vilniaus universitete, gavo paskyrimą į laikraštį „Komjaunimo tiesa", dirbo korespondentu laiškų skyriuje. 
1988-1989 metais kartu su juo teko dirbti laikraštyje „Vakarinės naujienos". Jis buvo aktyvus žurnalistas, kilo pareigose, tapo atsakinguoju sekretoriumi. 1988 m. populiariausio Lietuvos žurnalisto konkurse laimėjo 2-ąją vietą.
Nuo 1989 m. jis buvo dienraščio„Respublika" redaktoriaus pavaduotojas. Rašė apie nusikalstamų struktūrų veiklą, bandė su jomis kovoti, viešindamas surinktą informaciją. 1993 m. spalio 12 d. buvo nušautas prie savo namų. Nusikaltimą padarė banditai buvo išaiškinti ir nuteisti. 1993 m. buvo įsteigta kasmetinė Vito Lingio premija principingiausiam teisėsaugos temomis rašančiam žurnalistui. 2007 m. ant Žurnalistikos instituto atidengta memorialinė lenta. 
Ir ant kolegos Vito Lingio kapo buvo padėtos pavasarinės tulpės, uždegtos žvakutės.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-05-07 16:10
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media