2024 m. balandžio 20 d., Šeštadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Redaktoriaus žodis

*print*

Archyvas :: Baigiama spaudai ruošti Žurnalistų dainų knyga, skirta LŽS 90-mečiui.. Dar laukiame naujų autorių

2019-04-16
 
Dabar JAV dirbantis mūsų kolega Juozas Karsokas, dalinai finansavęs Žurnalistų dainų knygos leidimą

Dabar JAV dirbantis mūsų kolega Juozas Karsokas, dalinai finansavęs Žurnalistų dainų knygos leidimą

Vytautas Žeimantas

 

Šie metai Lietuvos žurnalistų sąjungai neeiliniai - devyniasdešimtieji. Mes juos palydime įvairiais renginiais. skirtais LŽS 90-mečio sukakčiai paminėti. Manau, kad prie šių šventinių renginių gražiai prisidės ir dabar jau spaudai baigiama ruošti Žurnalistų dainų knyga.
Sėdant rašyti šį straipsnį, prisiminė 2014 metai, kai Vilniuje, Žurnalistų namuose įvyko antrosios žurnalistų poezijos knygos "Sušvieski, saule" pristatymas. Naujoji knyga buvo išleista Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos iniciatyva. Ji buvo skiriama Lietuvos žurnalistų sąjungos 85-mečiui. Per knygos pristatymą kiekvienas autorius galėjo padeklamuoti savo eilėraščių. Dažnas pasidžiaugė ir šios knygos atsiradimu. Geru žodžiu buvo prisiminta ir 2012 metais išėjusi pirmoji Lietuvos žurnalistų poezijos knyga „Šitas aidas toli girdis...". Joje dalyvavo 25, antrojoje - jau net 104 žurnalistai.
Pirmųjų dviejų žurnalistų poezijos knygų sėkmė paskatino imtis naujo projekto. Tik kokio? Iš kolegų gavau įvairių pasiūlymų. Kolega Arūnas Marcinkevičius tikino, kad reikia išleisti žurnalistų apsakymų knygą. Kolega Ipolitas Skridla siūlė išleisti žurnalistų dainų knygą. Kolega Virgilijus Juodakis siūlė išleisti humoristinių žurnalistų nuotykių miniatiūrų knygą. Kolega Stanislovas Pleskus siūlė parengti žurnalistų geriausių fotografijų albumą. Visi pasiūlymai yra įdomūs, įgyvendinami. Tik kurį pasirinkti pirmąjį?
Su kolegomis pasitaręs nutariau iš pradžių paruošti žurnalistų dainų knygą. Per visą Lietuvą yra daug pabirusių žurnalistų sukurtų dainų, jas išgirsi per televiziją, radiją, jos yra įvairių chorų, ir dainininkų repertuaruose.
Tarp mūsų žurnalistų buvo ir yra tikrų dainų grandų, turiu omeny LŽS Senjorų klubo narius Vytautą Barauską (1934-2015) ir Juozą Elekšį, kurie yra sukūrę per kelis šimtus dainų. Garsaus dainininko Alekso Lemano repertuare yra daug dainų, kurias sukūrė kolega Antanas Andrijonas. Ipolitas Skridla bendraudamas su kompozitoriu Tadu Šumsku, yra sukūręs net du himnus - sodininkų ir bankininkų. Kolegos Leono Stepanausko dainas dainavo garsioji Beatričė Grincevičiūtė. Kolega Jeronimas Laucius kartu su kompozitoriumi Rymantu Mikelsku yra sukūrę nemažai lopšinių. Be abejo yra dar daug čia nepaminėtų kolegų - dainų autorių. 
Todėl ir nutariau šį kartą paruošti ir išleisti knygą, kurios paantraštė jau bus iš anksto sugalvota: „Žurnalistų dainų knyga". O knygos pavadinimo kol kas dar nesu sugalvojęs - galite siųlyti.
Naujoji knyga, kaip ir pirmosios dvi išeis po Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Nacionalinės žurnalistų kūrėjų asociacijos vėliavomis. Ji bus skirta Lietuvos žurnalistų sąjungos 90-mečiui.
Knygos struktūra yra paprasta. Autoriai pristatomi abėcėlės tvarka. Kiekvienas autorius gali knygai pateikti ne daugiau kaip penkias savo dainas. Dainų tekstai buvo ir bus priimami tik su gaidomis (jpg formatu). Be to dar prašėme atsiųsti savo portretinę nuotrauką ir trumpą prisistatymą.
Į naująją knygą pakviečiau visus kolegas žurnalistus, kam nesvetima poetinė kūryba, kurių eilėraščiai jau tapo dainomis. Tada rašiau: Esame atviri visiems, visų laukiame. Kvietimas buvo išgirstas.
Tačiau knygos leidimas iš pradžių pradėjo strigti dėl lėšų stokos. Buvo ieškomi rėmėjai. Dabar galima pasidžiaugti, kad pradinės lėšos, leisti knygą jau gautos. Knygos leidimą dalinai finansavo Jungtinėse Amerikos Valstijose dabar dirbantis mūsų kolega Juozas Karsokas. Jam savo ir būsimųjų autorių vardu tariu nuoširdų AČIŪ.
Tačiau brangstant leidybos ir spaudos kaštams, lėšų, išleisti Žurnalistų dainų knygą, dar trūksta. Todėl dar laukiame rėmėjų, geradarių.
Dabar knygoje jau yra šių kolegų dainos (skelbiu abėcėlės tvarka):
Antanas Andrijonas (Gelgaudiškis, Šakių rajonas) 
Vytautas Barauskas (Vilnius)
Algirdas Butkevičius (Biržai)
Perpetua Dumšienė (Kaunas)
Juozas Elekšis (Vilnius)
Jonas Endrijaitis (Vilnius) 
Gediminas Griškevičius (Palanga)
Arūnas Marcinkevičius (Vilnius)
Jeronimas Laucius (Vilnius) 
Jonas Laurinavičius (Kaišiadorys)
Kazimieras Pūras (Vilnius)
Vytenis Rožukas (Vilnius)
Ipolitas Skridla (Vilnius)
Leonas Stepanauskas (Berlynas)
Tomas Šarkus (Vilnius)
Laimutė Vasiliauskaitė (Vilnius)
Vytautas Žeimantas (Vilnius)
Šis sąrašas negalutinis. Manau, kad yra ir daugiau kolegų, sukūrusių dainų. Taigi, laukiu ir naujų autorių, naujų dainų. Žurnalistai dainų autoriai nebūtinai turi būti LŽS ar NŽKA nariais. Draugaukime toliau.
Iš karto įspėju, kad autoriai nesiųstu daugiau kaip penkias dainas ir nebandytų dainų išrinkimo naštą ir atsakomybę perdėti ant redaktoriaus sudarytojo pečių, nes aš tokios atsakomybės neprisiimsiu, primygtinai patariu kolegoms poetams patiems apsispręsti. Atsiustų dainų tematika ir stilistika gali būti įvairi.
Visus klausimus, iškilusius su naująja knyga, galima derinti telefonais: laidinis Vilniuje darbo (85) 212 2805, namų (85) 271 0943, mobilus - 8 652 10 638, arba e.paštu: vzeimantas@gmail.com
Privalomi penki knygos egzemplioriai bus perduoti nemokamai amžinam saugojimui į Lietuvos nacionalinę Martyno Mažvydo biblioteką.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-04-17 13:31
 
 

Komentarai (2)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media