2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Radijas

*print*

Archyvas :: LRT išdalino 2013-ųjų "Auksines bites". Daug jų teko ir radijo žurnalistams

2014-01-16
 
„Auksinių bičių 2013“ apdovanojimų  transliaciją ves Ugnė Galadauskaitė ir Andrius Tapinas. LRT nuotrauka

„Auksinių bičių 2013“ apdovanojimų transliaciją ves Ugnė Galadauskaitė ir Andrius Tapinas. LRT nuotrauka

 

Virginija Bunevičiūtė

LRT atstovė ryšiams su visuomene

 

88-uosius skaičiuojantis Lietuvos nacionalinis transliuotojas trečiadienio vakarą Nacionaliniame dramos teatre surengė tryliktuosius geriausių savo darbuotojų ir vertingiausių projektų apdovanojimus „Auksinės bitės".

LRT - didžiausia šalyje žiniasklaidos grupė, per dieną pasiekianti 1,5 milijono žmonių - trijų  radijo stočių klausytojus, trijų televizijos kanalų žiūrovus ir interneto portalo skaitytojus. 24 valandas per dieną, be išeiginių ir laisvų dienų. Visgi kai kurie LRT projektai praėjusiais 2013-aisiais buvo išskirtiniai, kaip ir kai kurių LRT žmonių nuveikti darbai.

Darbuotojams, kurių darbu didžiuojamės ir kurie savo kūrybingumu, profesionalumu labiausiai puošia visuomeninio transliuotojo eterį, taip pat tiems, kurie nebūtinai yra žinomi plačiajai visuomenei, bet be kurių kruopštaus darbo ir geranoriškumo neįsivaizduojama kasdienė LRT veikla, atiteko 9 „Auksinių bičių" statulėlės.

2013-ųjų LRT projektu paskelbta tikro garso koncertų serija „LRT Opus Ore", pristatanti įdomiausias jaunosios kartos lietuviškas grupes ir atlikėjus. Iš LRT radijo įrašų studijos LRT Opus eteryje tiesiogiai koncertavo tokios grupės ir atlikėjai, kaip „Fusedmarc", „Banda Dzeta", „Kurak", „Golden Parazyth", „Without Letters", „Sheep Got Waxed", Alina Orlova, „Keymono", „Insearch", „Ministry of Echology", Leon Somov ir Jazzu, „Mmpsuf". Šiuos koncertus gero garso ir kokybiško vaizdo mėgėjai gali pamatyti per LRT Kultūrą, LRT.lt mediatekoje ir portale „Youtube".

Geriausia televizijos laida paskelbtas „Auksinis balsas". Didžiausias Lietuvoje tikro garso projektas, per vieną sezoną tapęs TV konkursų etalonu. Iššūkis įvairiausių stilių atlikėjams, sugebantiems ne tik dainuoti su gyvu orkestru, bet ir atskleisti skirtingus muzikos žanrus. Projektas, įrodęs, kad ir pramoga gali būti kokybiška. Be abejo, ir vedėjų bei kandžios komisijos dėka. Vedėjai - Andrius Rožickas ir Beata Tiškevič.

Geriausios radijo laidos laurai - šį sezoną startavusiai aktualijų laidai „60 minučių", kurioje vedėjai Agnė Skamarakaitė ir Deividas Jursevičius kas vakarą  pateikia išsamią ir įvairiapusišką dienos įvykių analizę ne tik studijoje, bet ir iš įvykio vietos. Viskas, ko nespėjote sužinoti darbo dieną, - per vieną valandą. Faktai, įvykiai, nuomonės. „60 minučių" - tiksliai, objektyviai, suprantamai. Pokalbiai ne tik su aukščiausiais šalies vadovais, pareigūnais, ekspertais, bet ir su klausytojais.

Geriausio TV žurnalisto „Auksinė bitė" atiteko Jevgenijui Bardauskui. Pradėjęs kaip „Panoramos" korespondentas Šiaulių regioniniame punkte, per kelerius metus Jevgenijus išaugo iki „Savaitės" analitiko vienoje profesionaliausių ir didžiausių naujienų tarnybų. O čia nevengė iššūkių ir naujų kūrybinių sumanymų. Jaunatviško entuziazmo labai reikėjo ir laidoje „Laba diena, Lietuva". Jevgenijui įvaldęs ir itin didelio žinių bagažo reikalaujančius interviu - jo pašnekovai buvo ir ministrai, ambasadoriai, prezidentai.

Geriausia radijo žurnalistė - LRT radijo žinių vedėja Aistė Plaipaitė. Ji du kartus buvo antra, geriausiai parašiusi Nacionalinį diktantą. Prie beveik tobulo gimtosios kalbos mokėjimo pridėkime ir išskirtinį domėjimąsi pasaulio įvykiais - Aistė studijuoja tarptautinius santykius, taip pat radijišką balso tembrą ir vargu ar berastume geresnę žinių redaktorę. Kolegos ir klausytojai įvertino ir tai, kad Aistės parengti dokumentiniai pasakojimai išsiskiria idėjos originalumu ir savitu pateikimo kampu.

Nepamiršti ir už kadro dirbantys žmonės. 2013-ųjų LRT televizijos profesionalė - Audronė Pukėnienė. Ji meistriškai diriguoja visam LRT rekvizito ūkiui. Jos dėka darniai sukasi dekoracijų statytojai, siuvėjai, butaforai, rekvizitininkai, o visos kylančios problemos būna sklandžiai ir be panikos išspręstos. Bet kurią savaitės dieną, bet kuriuo paros metu.

Radijo profesionalė - Regina Verbaitienė. Kai programą transliuoja garso operatorė Regina, žurnalistai gali būti ramūs ir beveik nežiūrėti į laikrodį - ji atidžiai seka ne tik techniką, bet ir eterio turinį. Radijo klausytojai dažnai net neįtaria, kad jei ne žaibiška Reginos reakcija ir patirtis, atrodytų, ką tik įprastai skambėjusi laida dėl netikėtų aplinkybių galėjo ir nutrūkti.

Ypatingos pagarbos ženklas - „Aukso bitė" už ilgametį darbą atiteko televizijos režisieriui Vidmantui Bačiuliui, LRT dirbančiam nuo 1970-ųjų, ir pastačiusiam tokius įsimintinus TV filmus, kaip „Vilius Karalius", „Benjaminas Kordušas", „Heda Gabler" ir daugelis kitų. Skulptūrėlę režisieriui įteikęs LRT generalinis direktorius Audrius Siaurusevičius sakė: „Dauguma mūsų darbuotojų gimė vėliau, nei V. Bačiulis pradėjo dirbti televizijoje. Dirbkime taip, kad mūsų darbai galėtų gelbėti televiziją net ir per didžiąsias krizes. Kad galėtume nueiti į archyvą ir ten visada surastume ką rodyti, - ragino LRT vadovas. - Šio režisieriaus darbai kalba už save. Jis visada turi idėjų, todėl visiems jauniems darbuotojams patariu iš jo mokytis."

Už ilgamečius nuopelnus „Aukso bite" pagerbta ir ne vieną kartą užauginusi radijo laida „Gamta - visų namai", transliuojama nuo 1957-ųjų. Ją rengia jau trečia žurnalistų komanda -  Selemonas Paltanavičius, Adolfas Drungilas ir Audronė Šapogaitė.

LRT.lt lankytojai išrinko 2013-ųjų „Kultūros šviesulį". Juo tapo operos meno propaguotojas medicinos mokslų daktaras Rimgaudas Kazakevičius. „Auksinę bitę" jam įteikė operos solistas Vladimiras Prudnikovas. Jau daugelį metų R. Kazakevičius kolekcionuoja vertingiausius operos įrašus, kuriais dalinasi su visuomene, rengdamas viešus operos vakarus, pristatydamas pasaulio teatrų naujienas. Daktaras R. Kazakevičius kiekvienam tokiam vakarui pats parengia medžiagą, pristato būsimą spektaklį, pasakoja apie kompozitorius, režisierius, dirigentus, solistus. „Kultūros šviesulio" rinkimus jau šeštąjį kartą inicijavo radijo programos LRT Klasika laida „Ryto allegro".

Kaip ir kasmet, LRT radijas rinko Metų žmogų. 2013-ųjų pabaigoje juo tapo keliautojas, alpinistas, sveikatingumo renginių organizatorius Algimantas Jucevičius. „Auksinę bitę" jis gavo iš Ministro pirmininko Algirdo Butkevičiaus rankų. A. Jucevičius daugiau nei penkis dešimtmečius rengia masinius „Snaigės" žygius lygumų slidėmis, taip pat pėsčiųjų žygius bei pažintines turiadas į kalnus. Jis vadovauja Lietuvos keliautojų sąjungai, asociacijoje „Sportas visiems" dirba generaliniu sekretoriumi. Į jo raginimą sveikatos siekti daugiau judant gamtoje, anot Jucevičiaus bendraminčių, yra atsakę dešimtys tūkstančių žmonių. LRT radijo „Metų žmogaus" rinkimai vyko jau dešimtąjį kartą. Pirmasis LRT radijo „Metų žmogus" - Prezidentas Valdas Adamkus.

„Auksinių bičių 2013" apdovanojimai bus transliuojami per LRT televiziją sekmadienį 21.15 val. Vedėjai Ugnė Galadauskaitė ir Andrius Tapinas.

 

Kontaktams:

S. Konarskio g. 49,

LT-03123 Vilnius

Tel. +3705 236 3240

Mob. +370 686 91963

Faks. +370 5 2363208

lrt@lrt.lt www.lrt.lt

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2014-01-16 13:11
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media