2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas :: VRK įvertino laikraštį „Naisių žemė“ – politinės reklamos nėra nė pėdsako

2018-03-25
 

Liepa Želnienė
15 min Aktualijų skyriaus redaktorė

 

Laikraščio pavadinimas tas pats, maketas tas pats, jį redaguoja ta pati redaktorė, bet už leidybą rinkimų metu moka Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, o kitu laiku - Naisių bendruomenė. Taip leidžiamas laikraštis „Naisių žemė", bet Vyriausiosios rinkimų komisija (VRK) politinės reklamos nerado nė viename pernai išleisto laikraščio straipsnyje. Nors išvadą rengusi VRK narių darbo grupė siūlė vieną straipsnį „Naisių žemėje" pripažinti paslėpta politine reklama, šešiems komisijos nariams, tarp jų nusišalinti ketinusiai VRK pirmininkei Laurai Matjošaitytei bei LVŽS atstovei komisijoje Jonei Valčiukienei, nubalsavus, kad tai nėra reklama, komisija nutarė, kad politinės reklamos „Naisių žemėje" išvis nėra. 
Už tokias išvadas galiausiai balsavo vienuolika komisijos narių iš dvylikos dalyvavusių. 
Nuspręsta: 
Nepripažinti pernai išleisto „Naisių žemės" numerio Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ir jos pirmininko Ramūno Karbauskio politine reklama. 
Nepripažinti, kad vienas šio leidinio straipsnis „Požiūris į kultūrą Lietuvoje turi keistis" yra neatlygintinai suteikta politinė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovės Seime narės Guodos Burokienės reklama. 
Pavesti Vyriausiosios rinkimų komisijos Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo skyriui atlikti šio straipsnio, kaip neatlygintinai suteiktos paslėptos politinės reklamos, vertinimą. 
Perduoti duomenis Kultūros ministerijai ir prašyti pagal kompetenciją pripažinti „Naisių žemę" periodiniu kultūrinės tematikos šviečiamojo pobūdžio informaciniu leidiniu ir įvertinti galimus Visuomenės informavimo įstatymo pažeidimus nedeklaruojant jo leidybos registre.
Siūlyti Seimui įstatymu sureguliuoti, kad tuo pačiu pavadinimu, vis naujo turinio, vienodai apipavidalinti, paprastai vienodo formato ir apimties reguliariai leidžiami leidiniai nebūtų tam tikrais periodais leidžiami kaip reklaminiai, o tam tikrais periodais - kaip informaciniai, kad neklaidintų skaitytojų ir nekiltų abejonių dėl tikrojo informacijos paskleidimo tikslo ir teisėtumo. 
 
Leidinio kratėsi 
15min jau skelbė, kad „valstiečiai" kratėsi ryšio su pernai išleistu „Naisių žemės" numeriu, nors anksčiau patys yra mokėję mažiausiai už trijų šio leidinio numerių spausdinimą. Už „Naisių žemę" „valstiečiai" mokėdavo rinkimų kampanijų metu ir yra deklaravę šio laikraščio leidybai išleidę apie 24 tūkst. eurų. Tačiau pernai, pasak R. Karbauskio, „Naisių žemę" leido ne partija, o Naisių bendruomenė. Tai patvirtina ir VRK darbo grupės išvada. Joje teigiama, kad bendruomenė už 2017 m. „Naisių žemės" numerio leidybą „Lietuvos ryto spaustuvei" sumokėjo beveik 13,8 tūkst. eurų.
VRK darbo grupės išvadoje fiksuojama, kad leidinyje R.Karbauskis minimas vienuolika kartų keturiose publikacijose, publikuotos keturios jo nuotraukos grupėse, tačiau nustatoma, kad jis nėra reklamuojamas, nes nerašoma, kad jis partijos pirmininkas. Apie jį rašoma kaip apie Mažųjų kultūros sostinių idėjos autorių, mecenatą, Seimo narį, ūkininką. Taip pat leidinyje minima Seimo vicepirmininkė „valstietė" Rima Baškienė, ir tuometis Darbo partijos narys, 2015 m. ėjęs kultūros viceministro pareigas Vytautas Vigelis, tačiau jų reklamos taip pat neaptikta. Esą jie tik paminimi su faktinėmis aplinkybėmis, už juos neagituojama. 
Politinės reklamos darbo grupė buvo radusi tik straipsnyje apie Seimo narę, LVŽS frakcijos, bet ne partijos, atstovę G. Burokienę. Ši publikacija parengta pagal Seimo narės spaudos konferenciją ir, darbo grupės narių nuomone, turi reklamos požymių. Vis dėlto darbo grupei nepavyko nustatyti, kad publikacija būtų apmokėta arba derinta su LVŽS. G. Burokienė VRK tikino, kad spaudos konferenciją, pagal kurią „Naisių žemė" parengė publikaciją, ji rengė 2017 m. sausį. Po jos išplatino pranešimą spaudai. „Aš tikrai nepripažįstu, kad čia yra paslėpta reklama, jei ta informacija paimta iš Seimo tinklalapio. Aš tikrai neprašiau, kad kas nors platintų, pridėtų kokią nuotrauką, viskas buvo daroma jų iniciatyva", - VRK posėdyje kalbėjo G. Burokienė. Ji tikino, kad „Naisių žemės" leidėjai atsiklausė, ar gali publikuoti išplatintą pranešimą spaudai ir ji dėl to sutikusi. 
„Čia redakcijos iniciatyva ir atsakomybė", - pripažino tyrimą atlikusios darbo grupės vadovė Aistė Žilinskienė. 
Atlikdama tyrimą VRK darbo grupė apklausė asociaciją „Naisių bendruomenė", „Lietuvos ryto spaustuvę", Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininką R. Karbauskį. Ji nustatė, kad, nors ankstesni trys „Naisių žemės" numeriai buvo laikytini politine reklama, nes už leidinio leidybą tuomet mokėjo partija, paskutinis pasirodęs numeris jau nėra politinė reklama, nes už leidybą mokėjo ne LVŽS. Tačiau kartu pažymima, kad leidinio forma praktiškai nepakito. Išliko panaši ir leidinio tematika. Pastebima, kad „Naisių žemės" tiražas yra išimtinai didelis - siekia 200-250 tūkst. egzempliorių, o tokį tiražą Lietuvoje dar turi tik žurnalas „Savaitė". Taip pat nustatyta, kad asociacija „Naisių bendruomenė" leidinį leido gavusi finansinę juridinių asmenų paramą, tarp jų - ir iš R. Karbauskio valdomų „Agrokoncerno" ir „Agrokoncerno grūdų".

 

 

L.Matjošaitytė žadėjo nusišalinti, bet to nepadarė

 

Pernai lapkritį LRT televizijos laidai „Dėmesio centre" VRK vadovė tyrimui vos prasidėjus jau yra pareiškusi, kad dėl „Naisių žemės" „valstiečiams" nekyla grėsmė prarasti valstybės dotaciją, net, jei būtų įrodyta nepiniginė auka partijai. Pasak jos, „valstiečių" ir liberalų pažeidimai net nelyginami. 
„Šiuo atveju, matyt, neprieitų iki dotacijos, galbūt nebūtų šiurkštus rinkimų įstatymo pažeidimas. Administracinių nusižengimų kodeksas numato atsakomybę už nedeklaravimą ir t.t. Tai netolygūs atvejai, ką VRK visai neseniai sprendė", - sakė ji. Paskelbusi šią nuomonę VRK pirmininkė buvo pažadėjusi nusišalinti komisijai sprendžiant dėl „Naisių žemės" vertinimo. 
Pirmadienį ji tikino, kad nėra suinteresuota, bet klausė VRK narių, ar turėtų nusišalinti. VRK narė Svajonė Šaltauskienė tikino, kad pirmininkė turėtų nusišalinti, jei jaučia, kad gali kilti interesų konfliktas. Konservatorių į VRK deleguotas narys Vilius Semeška akcentavo, kad pirmininkė yra pareiškusi išankstinę nuomonę, todėl jos nusišalinimas svarstytinas. L. Matjošaitytė tikino, kad jos pasisakymas - ne išankstinė nuomonė, o bendras situacijos vertinimas, apibrėžiant galimos nuobaudos rėmus. 
Galiausiai VRK pirmininkė nutarė nenusišalinti. Taip pat anksčiau VRK buvo nutarusi kartu su „Naisių žeme" vertinti leidinį „Sveikuoliai.lt", tačiau to nepadarė. 
Nenusišalino ir LVŽS į komisiją deleguota VRK narė Jonė Valčiukienė. Ji uždavė klausimą išvados rengėjams ir balsavo dėl išvadų.
 

 

 

Siūlė tyrimą plėsti 
VRK narys Vilius Semeška dar posėdžio pradžioje paprašė atidėti klausimo svarstymą ir ragino komisiją praplėsti tyrimą vertinant visus iki šiol pasirodžiusius „Naisių žemės" numerius ir leidinio leidybos finansavimo šaltinius. 
„Sužinojęs, kad ištirtas tik vienas numeris, aš siūlyčiau aš klausimą išimti iš darbotvarkės ir praplėsti tyrimą", - sakė V. Semeška. Aš nevertinsiu turinio, bet atkreipsiu dėmesį, kad net ir tame viename numeryje matau tendencingą vienos partijos ir jos lyderio minėjimą. Tai yra akivaizdūs paslėptos politinės reklamos požymiai, - piktinosi V. Semeška. Be to, jis tikino, kad išvada nebuvo registruota laiku - likus parai iki posėdžio. Pasak jo, išvados VRK narius pasiekė tik pirmadienį 7 val. ryto. Tačiau VRK pirmininkė L. Matjošaitytė siūlė pirmiausia įvertinti jau atliktą darbo grupės darbą, o tada priimti sprendimus, ar tyrimą reikia plėsti. Po beveik dvi valandas trukusio išvadų svarstymo V. Semeška pareiškė nesuprantantis, kodėl tirtas buvo tik vienas numeris, o ne kompleksiškai visi pasirodę „Naisių žemės" numeriai ir jų finansavimas. „Aš nevertinsiu turinio, bet atkreipsiu dėmesį, kad net ir tame viename numeryje matau tendencingą vienos partijos ir jos lyderio minėjimą. Tai yra akivaizdūs paslėptos politinės reklamos požymiai", - teigė V. Semeška. Jis tikino, kad „Naisių žemė" tėra partijos ir jos pirmininko projektas, kaip pasididinti žinomumą. „Ar mes norime demokratinių rinkimų ar leisti kiekvienam verslininkui naudotis tokia schema?" - klausė VRK narys. Jis tikino, kad dar reiktų nepamiršti, kad leidinys dalintas nemokamai, o tai gali kvepėti ir rinkėjų papirkimu. Tačiau komisija nutarė, kad 2017 m. „Naisių žemėje" politinės reklamos nėra, o ankstesnių leidinio numerių vertinti neverta.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-03-25 19:09
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media