2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas :: Tautos forumas reikalauja LRT atnaujinti dėl nuomonių cenzūros panaikintą laidą „Atgimimo banga“

2019-11-28
 
Vytautas Budnikas,
LŽS narys 
Tautos forumas paskelbė rezoliuciją dėl LRT SKELBIAMOS LAIDOS „SPALVOS. GĖJAI TĖČIAI". Rezoliucija adresuota Prezidentui Gitanui Nausėdai, Seimo pirmininkui ir Seimo frakcijoms, Lietuvos radijo ir televizijos komisijai, LRT tarybai ir Lietuvos žurnalistų sąjungai.
Rezoliucijoje skelbiama, kad spalio mėnesį portale LRT.LT paskelbta laida „Spalvos. Gėjai tėčiai", kurioje buvo pasakojamos dviejų homoseksualių porų istorijos sulaukė nevienareikšmiško visuomenės vertinimo.Laidoje rodoma, kaip minėtos poros, pasinaudojusios surogatine motinyste, pagalbinio apvaisinimo būdu susilaukė vaikų.
Dėl tokio šeimos kūrimo būdo propagavimo visuomeninės organizacijos ir pavieniai asmenys kreipėsi į Lietuvos radijo ir televizijos komisiją, prašydami jos įvertinti, ar laida nepažeidžia Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo.
Į tokį piliečių kreipimąsi greitai sureagavo Žmogaus teisių stebėjimo institutas (Dainius Pūras) ir Lietuvos žmogaus teisių centras (Birutė Sabatauskaitė), pareiškę, kad bet kokie laidos „Spalvos. Gėjai tėčiai" ribojimai prieštarautų saviraiškos laisvei, draudimui diskriminuoti seksualinės orientacijos pagrindu ir teisei į šeimos gyvenimo apsaugą.
Lapkričio 4 d. LRT Komisija priėmė sprendimą, kad minėta laida nepažeidė Įstatymo ir nepilnamečiams nekenkia. Už tokį sprendimą balsavo 8 iš 10-ies Komisijos narių. kai kurie Komisijos nariai ir LRT teisės skyriaus atstovai (Armenas Airapetianas) netgi teigė, kad LR Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymas yra moraliai ir teisiškai pasenęs, todėl jo neva neprivalu laikytis.
Tautos forumas rezoliucijoje konstatuoja, kad keisti konstitucinę šeimos sampratą, propaguoti tos pačios lyties šeimas ar santuokas negali nei Konstitucinis Teismas, nei Seimas, nei jokia kita valstybės institucija ar pareigūnas, nei nacionalinis transliuotojas, o LRT Laida savo turiniu pažeidė Įstatymą.
Rezoliucijoje pažymima, kad Laidoje formuojama pozityvi nuostata apie etiškai ir morališkai nepriimtiną ir Lietuvoje nelegalią surogatinę motinystę, kuri Lietuvos Respublikos įstatymuose įtvirtintą prigimtinę vaikų teisę turėti biologinius tėvus ir yra laikoma viena iš prekybos vaikais formų. Laidoje formuojama nuostata, kad vaikas yra tarsi daiktas, prekė, priemonė siekiamam tikslui pasiekti (pvz., „komercinė surogacija", „tuo metu jau buvo pakankamai sutaupę", surogatei mokama 30 tūkst. JAV dolerių", per Skaipą pakalbėjome su moterimi, kuri tapo mūsų surogatę", „Žinome tik anoniminę donorę" ir kt.).
išsakyta pozicija neatitinka Vaiko teisių konvencijos nuostatų - vaikas turi teisę žinoti savo tėvus ir būti jų globojamas, valstybės dalyvės užtikrina, kad vaikas nebūtų išskirtas su savo tėvais prieš jų norą.
Regionų forumai paskelbę rezoliucija mano, kad Komisijos narių bei LRT teisės skyriaus atstovo (Armeno Airapetiano) vieši pasisakymai, jog Įstatymas yra moraliai ir teisiškai pasenęs ir todėl juo galima nesivadovauti, yra ydingi. Jie leidžia abejoti Komisijos narių kompetencija bei jų teise dirbti atsakingą visuomenės švietimo ir švietimo priežiūros darbą.
Be to teiginys, jog Įstatymas yra moraliai ir teisiškai pasenęs ir todėl juo galima nesivadovauti, suponuoja galimybę valstybės ar valdžios institucijoms ne tik šeimos vertybes ginančius, bet ir kitus įstatymus įvardinti pasenusiais ir jų nesilaikyti, kartu priimti netgi Konstitucijai prieštaraujančius siaurus atskirų interesų grupių poreikius tenkinančius įstatymus ir juos laikyti savalaikiais bei naudingais visuomenei ir valstybei.
Forumo nuomone, tokie teiginiai atskleidžia dalies Komisijos narių ir LRT atstovų teisinį nihilizmą bei jų humanitarinės brandos ir teisinės kompetencijos stoką, jie yra nesuderinami ne tik su gero viešojo administravimo principais, bet ir kelia pavojų teisinės valstybės santvarkai bei Lietuvos valstybingumui, nes vadovaujantis tokia logika galima teigti, jog LR Konstitucijos nuostatos „Suverenitetas priklauso Tautai" (2 str.), „Lietuvos valstybės teritorija yra vientisa ir nedalijama į jokius valstybinius darinius" (10 str.), „Valstybinė kalba - lietuvių kalba" (14 str.) yra pasenusios ir galima jų nesilaikyti. Todėl atitinkamos institucijoms turi spręsti dėl minėtos Komisijos narių (8 iš 10-ies) pakeitimo kvalifikuotais specialistais.
Rezoliucijoje ypač neigiamai vertinama dabartinės LRT tarybos narių ir LRT vadovų veikla.
„Kadangi LRT yra išlaikoma visų Lietuvos piliečių (mokesčių mokėtojų) lėšomis, o šiuo atveju visuomenei yra teikiama informacija tik apie vienos nedidelės grupės žmonių pažiūras ir įsitikinimus, laikytina, kad nacionalinis transliuotojas nesilaiko LRT įstatyme įtvirtintų objektyvumo, demokratijos, nešališkumo principų, neleidžia laidose dalyvauti ir reikšti daugumos visuomenės pažiūras ir įsitikinimus atstovaujantiems žmonėms. Šiuo atveju laikytina, kad LRT vykdo ne nacionalinio transliuotojo, o tik tam tikros vienos krypties ideologinių nuostatų propagavimo funkcijas."- skelbiama rezoliucijoje.
Joje reikalaujama, kad Nacionalinis transliuotojas reguliariai kartą per savaitę atnaujintų dėl nuomonių cenzūros faktiškai panaikintą laidą „Atgimimo banga", kurioje savo nuomones aktualiais valstybei ir visuomenei klausimais galėtų išsakyti laisvės kovotojai, profsąjungų, mokslo, medicinos, Bažnyčios, Sąjūdžio ir įvairių patriotinių organizacijų atstovai, nesutinkantys su LRT propaguojama neomarksistine, antikrikščioniška genderizmo ideologija, tačiau pripažįstantys Lietuvos integracijos į NATO bei Euroatlantines struktūras svarbą ir pasisakantys už glaudesnį Lietuvos bendradarbiavimą su Europos Sąjunga, siekiant jos reformavimo į lygiateisių nacionalinių valstybių sąjungą.
„Esame įsitinkinę, jog akivaizdus LRT politinis ir ideologinis angažuotumas, sąlygojantis LRT laidas, kuriose skatinamas Lietuvos išvalstybinimas, šeimos instituto griovimas, patyčios ir didinamas visuomenės susipriešinimas, nebus pašalintas kol nacionaliniam transliuotojui atstovaus dabartinė LRT taryba ir LRT vadovybė. Todėl siekiant užkirsti kelią teisinio nihilizmo propagavimui Nacionalinio transliuotojo laidose, taip pat atsižvelgiant į kai kurių LRT laidų keliamą pavojų valstybės teisiniam tikrumui ir jos teisiniam saugumui, raginame Lietuvos Respublikos Prezidentą ir Lietuvos Respublikos Seimą iš esmės sustiprinti LRT veiklos priežiūrą, pašalinant iš LRT Tarybos narius (deleguotus Prezidento ir Seimo), kurie toleruoja LRT įstatymų pažeidimus ir netgi pritaria žodžio įsitikinimų laisvės suvaržymams LRT."- sakoma rezoliucijoje.
Rubrika Nuomonių barometras yra Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo projekto dalis.
Paskutinį kartą atnaujinta: 2019-12-31 15:18
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media