2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas :: Norėtųsi linksmai sušukti: Sveiki, sulaukę Kalėdinės eglutės ! Bet kodėl liūdna?

2018-12-14
 
Jonas Paulaukskas

Jonas Paulaukskas

Jonas Paulauskas,
LŽS narys

 

 

Dar nespėjo žiema įžengti į savo kalendorinį laikotarpį, kai mūsų šalies miestai, vienas po kito, ėmė puoštis įžiebtomis kalėdinėmis eglutėmis. Stengėsi iš paskutiniųjų (savo miesto biudžeto lėšų), lenktyniaudami, kurio miesto kalėdinė eglė bus aukščiausia, gražiausia, ištaigingiausia, išmaningiausia. 
Ypač pasistengė sostinės valdžia, matyt, stengdamasi užglaistyti neišpildytus pažadus vilniečiams sumažinti (o iš tikrųjų padidino 15 - 20 proc.) šildymo ir elektros kainas. Todėl Vilniuje buvo įžiebtos net dvi kalėdinės eglės! Viena, labiau panaši į tradicinę eglutę, buvo papuošta ir įžiebta sostinės Rotušės aikštėje
O kita, pagrindinė šalies eglė, tik simboliškai (nes trikampė) primenanti eglę, įžiebta Katedros aikštėje. Bet ji labiau panaši į laikrodį, nei eglę, nes papuošta ne tradiciniais eglės žaisliukais, bet ...įvairiais laikrodžio mechanizmais. Todėl ją ir pavadino atitinkamai - „Laikas" 
Bet, matyt, sostinės valdžia teisingai padarė, taip pavadinusi savo pagrindinę šalies eglę. Kadangi atėjo iš tikrųjų sudėtingas Laikas mūsų valdžiai, nes ją ištiko eilinė valdymo krizė. Tiesa, mūsų valdžios ne kartą pergyveno savo valdymo krizes, bet jos būdavo trumpalaikės, nelabai reikšmingos. Nes protestuojančių prieš tokį valdymą akcijos irgi buvo nedidelės, nelabai reikšmingos. Pvz. apmėtymas sniego gniūžtėmis Perlamento, ar basakojų policininkų ir nukurdusių pensininkų, nepatenkintų savo „oriu" gyvenimu, nedidelės demonstracijos. Jie pražygiuodavo miesto gatvėmis pro Vyriausybės ar Prezidentūros rūmus, graudžiai giedodami giesmes apie savo varganą gyvenimą. Bet kadangi valdžia tokias nedideles akcijas laikė smulkmeniškomis, tai nereaguodavo į tai. Bet šį kartą atėjo rimtesnė valdžios krizė - ILGALAIKIAI streikai. Mat jau PENKTA savaitė iš eilės, kai šalyje streikuoja mokytojai.
Kaip mokė didysis proletariato vadas, revoliucijų specialistas Vladimiras Iljičius, revoliucinė situacija subręsta tada, kai apačios nebenori gyventi engiamos, o viršūnės nebegali (nebemoka) valdyti. Tiesa, mūsų dabartinė situacija kiek iškreipta - mat su valdymu nebesusitvarko tradicinė apačia - valstiečiai ir darbininkai (darbo socialdemokratai), o visi kiti nepatenkinti jų valdymo sukurtu gyvenimo lygiu. Tiesa, dar vienas revoliucinis trūkumas - tradiciškai aktyviausios revoliucionierių dalies - anarchistų (liberalų) - palaikymo trūkumas. Mat, jie niekaip negali kaip reikiant susiburti. Matyt, dėl korupcijos savo vadovybėje.
Bet toliau viskas turėtų eiti kaip iš didžiojo vado raštų. Pagal jį, norint revoliuciškai nusiteikusioms masėms greičiau ir efektyviau pasiekti savo tikslų, reikia užimti paštą, telegrafą, geležinkelio stotį. Bet čia ir vėl nukrypimas - telegrafo mes kaip ir nebeturime, paštas tapo beveik simboliniu, nes jo vietą praktiškai užkariauja virtualus - elektroninis paštas. O stotį sostinės valdžia pati planuoja iškelti kažkur į kitą vietą. Taip, kad kažkada proletarinėje šalyje šios buvusios gana svarbios institucijos, dabar prarado savo reikšmę. Tiesa, užtat su Žiemos Rūmais viskas gerai. Apsupę su savo mokiniais Parlamentą ir reikalavę pagerinti savo gyvenimo ir darbo sąlygas, mokytojai taip nieko iš jo ir nepešė. Todėl nužygiavo prie Žiemos Rūmų, tai yra Švietimo ministerijos, ir ją užėmė. Ne tik užėmė, bet ir apsigyveno (apsinakvojo) joje. Laukdami valdžios atsako į savo reikalavimus. 
Tiesa, Rūmų valdžia, norėdama „išrūkyti" joje apsigyvenusius pedagogus, slapčia išnešė iš jų net 60 (!) sofų. Matyt, tikėjosi, kad nebeturėdami kur atsigulti, streikuojantys eis miegoti namo. Bet jie, turbūt, nutarė miegoti kad ir ant kietesnio pagrindo (kėdžių ar stalų), bet sulaukti valdžios reakcijos į savo reikalavimus. 
Šia proga norėtųsi pasidžiaugti, kad mūsų šalis vėl pateks į istoriją, kaip reikšmingų įvykių kūrėja. Mat, įvairiaspalvį (Spalio, Pavasario, Dainuojančios, Oranžinės, Tulpių, Rožių ir t.t.) revoliucijų sąrašą papildys dar viena - EDUKACINĖ (mokytojų). O ką ji pasieks, pagyvensim -pamatysim...

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-12-14 13:25
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Taip

2018-12-29 14:30

Jei liūdna, pakelk taurelę ir parodyk Vėrygai kukį.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media