2024 m. balandžio 18 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas :: Kultūros periodinių leidinių asociacijos pareiškimas dėl Ramūno Karbauskio pateikto Lietuvos Respublikos visuomenės informavimo įstatymo pakeitimo

2020-01-15
 
Lietuvos Respublikos Seimo Valdybai
Lietuvos Respublikos Seimo Kultūros komitetui
Lietuvos Respublikos Seimo Švietimo ir mokslo komitetui
Lietuvos Respublikos Seimo Žmogaus teisių komitetui
Lietuvos Respublikos kultūros ministrui
Lietuvos Respublikos Prezidentui
Lietuvos Respublikos visuomenei
 

 

 

PAREIŠKIMAS
dėl Kultūros komiteto pirmininko Ramūno Karbauskio pateikto LIETUVOS RESPUBLIKOS VISUOMENĖS INFORMAVIMO ĮSTATYMO NR. I-1418 2, 27, 28 IR 45 STRAIPSNIŲ PAKEITIMO, kuris 2020 01 14 bus svarstomas LR Seime.
 
2020 01 13
 
Žiniasklaidos rėmimo fondo steigimas naikinant dabar veikiantį Spaudos radijo ir televizijos rėmimo fondą (SRTRF) pristatomas kaip kultūrinės bendruomenės išprovokuotas veiksmas, siekiant pagerinti kultūrinės spaudos situaciją, o projekto pasiūlymas pristatomas kaip ilgai derintas ir jau konsoliduotas darbo grupės rezultatas. Nesutinkame su šiais teiginiais. Nors permainų poreikis SRTRF yra opus jau kurį laiką, tačiau svarstymui pristatytame įstatymo pakeitimo pasiūlyme yra daug punktų, kurie gali neigiamai paveikti kultūros ir ne tik turinio kūrimą bei sklaidą. Kultūros komiteto sudarytoje darbo grupėje, kurioje kultūros sričiai atstovavo tik du asmenys
(Kultūros periodinių leidinių asociacijos ir Lietuvos meno kūrėjų asociacijos atstovai), dirbama buvo tik kelis posėdžius, vyravo konfrontacija, liko nediskutuoti svarbūs klausimai (pvz. fondo tikslai), nerasti reikšmingi susitarimai, kadangi nebuvo atsižvelgiama į pasiūlymus apie esminius fondo veiklos klausimus iš darbo grupės traukėsi Lietuvos žurnalistų sąjunga.
Įstatymo keitimo formuluotė iš esmės keičia valstybės finansinės paramos viešosios informacijos rengėjams pobūdį (SRTRF tikslas yra remti kultūros ir šviečiamuosius projektus), išplečiant jį kitų (neįvardytų) programų projektais (Žiniasklaidos rėmino fondo tikslas - įvairiapusė visuomenės informavimo plėtra), tačiau jei atsisakoma prioriteto kultūrai, kaip naujas tikslas galėtų būti pasiektas nėra aišku, programos tiesiog perkeltos iš SRTRF, taryboje net nėra žurnalistus atstovaujančios organizacijos, neaiški Senato motyvacija ir įtakos spektras (tvirtina Tarybos ataskaitą, tik išklauso?). 
Kultūros nenaudai keičiasi jai atstovaujančių narių skaičius Fondo taryboje (9 iš 20 SRTR fondo dalininkų ir 2 iš 11 Žiniasklaidos fondo tarybos narių). Guodžia tik įstatymo pakeitime įrašytas 25 procentų skyrimas grynai Kultūros periodiniams leidiniams ir 35 procentai regioninei žiniasklaidai, kurį patys ir inicijavome naujai formuojamoje struktūroje įžvelgdami slinktį komercinės žiniasklaidos, bet ne kokybiško turinio kūrimo, naudai. Pagrindiniu trūkumu manome esant nesubalansuotą Žiniasklaidos fondo tarybos sudėtį. Manome, kad projektas dar neišbaigtas, o jo svarstymas - per ankstyvas. Pareiškiame, kad dabartinei Įstatymo pakeitimo projekto formuluotei nepritariame ir prašome Seimo narius už jį nebalsuoti.

 

 

Kultūros periodinių leidinių asociacija
Vad. Monika Krikštopaitytė

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2020-01-15 13:20
 
 

Komentarai (2)

Jūsų el. paštas

Ba

2020-01-27 15:49

Ar ne per vėlai? Karbauskis jau užsuko juodus ratus

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Danutė

2020-01-27 12:59

Senai reikėjo prieštarauti Karbauskio planams.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media