2024 m. balandžio 19 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas :: Kazys Starkevičius: vėl gaminsim lietuvišką traktorių?

2018-08-27
 
Kazys Starkevičius

Kazys Starkevičius

Kazys Starkevičius,

Seimo kaimo reikalų komiteto narys

 

Ši vyriausybė, o ypač Aplinkos ministerija, garsėja originaliais projektais. Šįkart, jos iniciatyva, užsimota išguiti iš kelių transporto priemones su dyzeliniais varikliais. Kol kas tik iš miestų gatvių, bet visada galima „tobulėti".

Pagalvokime, kas ištiktų, jei šis uolus troškimas būti pirmeiviais at bent jau neatsilikti nuo turtingų šalių madų, kirstų ir žemės ūkio technikai. Traktoriai, kombainai, visas žemės ūkio transportas ir kuro lengvatų sistema paremta orientuojantis į dyzelinį kurą. Ilgą laiką, beje, formuota nuomonė, kad dyzelinas yra dargi švaresnis - mažiau teršiantis atmosferą kuras už benziną. Bet, turbūt, koks nors lobistas kažkam kažką į ausį pakuždėjo ir gimė Aplinkos ministerijos studija, kuri nori mus vyti „progreso priešaky". Dyzelinius variklius išstumti iš Lietuvos ir visus „paskatinti" sėsti prie brangių hibridų, nubaudžiant tuos, kas nėra pakankamai turtingi.

Netgi neliečiant žemės ūkio - duok Dieve, užteks dar proto ir sąžinės - žalos galima pridaryti kitai svarbiai verslo šakai, t. y. - naudotų automobilių, kuriuos Lietuvos verslininkai sėkmingai reeksportuoja į posovietinę erdvę, pardavimams. Kiek provincijoje iš to gyvena žmonių - „entuziastams" nė motais, svarbu neatsilikti nuo turtingųjų klubo lyderių. Tokia laikysena yra panaši į žūtbūtinį norą žaisti golfą viename klube su milijonieriais, net jei nario mokestis toks, kad reikia įkeisti paskutinį būstą su visais rakandais, drabužiais ir konservuotais agurkais bei šaldytais grybais, skirtais šv. Kūčioms ar „juodai dienai". Tokia plikbajoriška ambicija patogi dar ir tuo, kad įgyvendinama kitų sąskaita.

Nei kiek nenustebsiu, jei vėl, šios „profesionalų" valdžios iniciatyva kursime lietuvišką traktorių. Anie išleisti ir išvogti milijonai milijonai jau pasimiršo - dabar galima sukurti ir pagaminti traktorių arba kombainą hibridą. Tiesa, nebėra Dzeržinskio vardo staklių gamyklos, bet tai niekis - galima prie Aplinkos ministerijos sukurti kokią viešąją įstaigą arba panaudoti tą pačią, iš kurios ministras atėjo ir kuriai gerai sekasi įsisavinti valdiškus milijonus.

Troškimas būti pirmūnais ir priversti kiekvieną paršiuką auginančią močiutę prausti jį burbulinėje vonioje bei agyvendinti jį geresnėmis sąlygomis nei ji pati gyvena jau papjovė smulkiąją kiaulininkystę. Beprotiški eksperimentai daro daro daugybę žalos, bet jie ir toliau nesiliauja.

Sunku patikėti, kad tai šiaip sau kvailumas - atidžiai stebėkime, kas ruošiasi susižerti pinigus iš naujos Aplinkos ministerijos iniciatyvos.

Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-08-27 13:40
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media