2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas :: Kaip aš buvau protestuotoju taikiame mitinge už laisvą žiniasklaidą demokratinėje Lietuvoje

2021-02-09
 
Petras Dovydas Šidagis

Petras Dovydas Šidagis

Petras Dovydas Šidagis,
Krakūnų kaimas, Dieveniškių seniūnija

 

Parašysiu iš savo karčios patirties, kokia pamoka man buvo dalyvaujant tikrai taikiame mitinge, kuriam buvo duotas valdžios leidimas. Tai 2018 m. vyko Vilniaus mero leistas mitingas už tikrai laisvą visuomeninę LRT prie LRT pastato. Tačiau šalia šio leidimą iš Vilniaus mero gavo ir liberalus jaunimas, atėjęs su mikrofonais, ugniaspalvėmis vėliavomis. Jis visokiomis neleistinomis priemonėmis, mūsų pajuoka ir žeminimu, triukšmu, paleista muzika trukdė mūsų mitinguotojams išsakyti savo nuomones, negalėjau net išgirsti kas organizatorių už laisvą žiniasklaidą kalbama (LRT ir LNK filmavo).
Neiškentęs priėjau prie triukšmaujančio jaunimo išreikšti savo neigiamą nuomonę, užsimezgė trumpa diskusija. Jų organizatorius prišoko prie manęs ir pridėjęs prie mano veido megafoną pradėjo garsiai ant manęs šaukti. Buvau strese, gyniausi, tad nustūmiau tą megafoną į šoną. Iškart man buvo iškviesta policija, nes "smurtavau - išmušiau jam dantį". Mane policija "supakavo", įvedė į autobusiuką ir liepė prisipažinti, kad smurtavau ir išmušiau jaunimo LGBT demonstrantų vadovui dantį. Pasakiau, kad tegu jis įrodo. Tuomet tas LGBT demonstracijos vadovas pasakė, kad tokiam "blogiečiui" neįrodysiu, ir tada policija mane išleido, tačiau nusivedė į kitą vietą, kur išrašė baudos kvitelį. Prieš tai aš tam vaikinukui dar padėkojau, kad nepadavė mane į teismą. Bijojau, ar nebūsiu vėliau išmestas iš darbo, jei informacija apie mano "smurtavimą" pasieks mokyklą?
Kai po keletos dienų nurimau po šio konflikto, kurio metu nukentėjau, nusprendžiau nueiti į policijos komisariatą. Ten parašiau skundą "dėl pareigūnų elgesio", kodėl manęs policija negynė, kai buvau kitos demonstrantų grupės užpultas. Tačiau kiek vėliau nuolankiai pripažinau šį savo pažeidimą (buvau ne savo teritorijoje, mikrofono nustūmimas mano ranka galėjo pažeisti kitą asmenį) ir nuolankiai sumokėjau baudą - 15 eur. Valdžios buvo paskaityta bauda už smulkų chuliganizmą, kuri mano asmens byloje figūravo ištisus 1 metus (nebūčiau galėjęs tuo metu bolotiruotis jokiuose rinkimuose Lietuvoje). Mano skundo policija nebenagrinėjo, nes sumokėta bauda reiškė mano prisipažinimą ir atgailą. Priėjau kaip krikščionis tokios išvados, kad kiekviena valdžia yra iš Dievo ir ne valia krikščioniui smurtauti ir priešintis valdžiai, bet privalo nuolankiai dirbti savo darbą. Išvada mano tokia: išreikšti savo nuomonę reikia, bet neikime prieš valdžios sprendimus ir reikalavimus ir tada bus ramu. Ir tikrai, sumokėjus baudą jokių problemų man daugiau nebeiškilo ir daug gerų darbų po to dariau tiek mokykloje, tiek šeimoje, tiek visuomeniniame gyvenime.
Taigi šiandien po tokios savo patirties į įvykius Baltarusijoje taip pat turiu savo požiūrį. Būnant sodyboje Krakūnų kaime, esančiame šalia Baltarusijos sienos, žiūriu ne tik Lietuvos, bet ir Baltarusijos kanalus, ir kiek juose parodoma daug atgailos iš buvusių protestuotojų pusės. Nežinau tik ar ta jų atgaila yra nuoširdi, tai žino tik Viešpats. O mano nuostatos čia lyg pasikartoja, kad "kiekviena valdžia yra iš Dievo". Tai va, tokia mano taikaus, o gal ne demonstaranto istorija. Vieni gali pasakyti taip, kiti - kitaip, bet tuo labiau liksi ramus, jei neisi į nesankcionuotas demonstracijas, o sankcionuotose demonstracijose elgsiesi labai nuolankiai, demonstracijos metu neprieštarausi bendrai tvarkai, net jei tau trukdo išgirsti pranešėją ar išsakyti savo nuomonę.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-02-09 12:39
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media