2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas :: Evelina Dobrovolska: „Saviraiškos laisvė nedera su neapykantos kurstymu ir patyčiomis“

2021-03-16
 
Evelina Dobrovolska

Evelina Dobrovolska

Seimo narė Evelina Dobrovolska kartu su įvairioms frakcijoms atstovaujančių parlamentarų grupe įregistravo Administracinių nusižengimų ir Baudžiamojo kodeksų pataisas, kuriomis dalis atsakomybės už neapykantos nusikaltimus yra perkeliama į Administracinių nusižengimų kodeksą. Taip pat teikiamas siūlymas praplėsti neapykantos kurstymo ar diskriminacijos požymius, įtraukiant odos spalvą, etninę kilmę, pilietybę ir lytinę tapatybę.
„Saviraiškos laisvė nedera su neapykantos kurstymu. Šiuo metu egzistuojantys baudžiamosios teisės įrankiai nėra efektyviai taikomi kovoje su neapykantos kalba, todėl jautrios socialinės grupės patiria patyčias. Norime užtikrinti, kad kiekvienas jaustųsi saugiai ir oriai, nepriklausomai nuo jo lyties, rasės, tautybės, religijos ar kitų pagrindų", - sako E. Dobrovolska.
Administracinės atsakomybės įvedimu už neapykantos kalbą siekiama panaikinti „nebaudžiamumo fenomeną", kuris šiuo metu egzistuoja dėl susiformavusios teismų praktikos. Komentarai internete, kurie nebus tokie pavojingi, kad galėtų sulaukti baudžiamosios atsakomybės, galės užtraukti administracinę atsakomybę. Tokiu būdu sumažės teisėsaugos institucijoms tenkanti apkrova, efektyvesnis taps valstybės atsakas į nepageidaujamą neapykantos kalbos reiškinį, padidės pažeidžiamų grupių ir asmenų apsaugą nuo patyčių.
Iš Administracinių nusižengimų kodekso būtų perkeliamas tik tyčiojimasis ir niekinimas, nes likusios veikos, tokios kaip neapykantos kurstymas, kurstymas smurtauti, kurstymas diskriminuoti, privalo likti baudžiamajame įstatyme pagal prisiimtus tarptautinius įsipareigojimus, pavyzdžiui, Europos Tarybos Pamatinį sprendimą ir Tarptautinę konvenciją dėl visų formų rasinės diskriminacijos panaikinimo.
Neapykantos ar diskriminacijos požymių sąrašą, įtraukiant odos spalvą, etninę kilmę, pilietybę ir lytinę tapatybę, išplėsti rekomenduoja ne viena tarptautinė organizacija, įskaitant Europos Komisiją, Europos Komisijos kovai su rasizmu ir netolerancija, Jungtinių Tautų Rasinės diskriminacijos panaikinimo komitetas ir daugelį kitų. Sąrašo praplėtimas užtikrins didesnę apsaugą pažeidžiamoms grupėms, be to, įgyvendins prisiimtus tarptautinius įsipareigojimus.
Nuoroda į siūlymus: https://bit.ly/3rQJEvs
Daugiau informacijos:
Monika Guliakaitė
Seimo narės Evelinos Dobrovolskos patarėja
Tel. (8 5) 239 6662, mob. 8 612 17 280
El. p. monika.guliakaite@lrs.lt
Paskutinį kartą atnaujinta: 2021-03-16 10:24
 
 

Komentarai (0)

Jūsų el. paštas

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media