2024 m. kovo 29 d., Penktadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas :: Europos parlamento nariai kreipėsi į Lietuvos vadovus dėl politikų spaudimo Lietuvos visuomeniniam transliuotojui

2018-01-23
 
Europos parlamento nariai kreipėsi į Lietuvos vadovus dėl politikų spaudimo Lietuvos visuomeniniam transliuotojui
Grupė Europos parlamento narių kreipėsi į Lietuvos Prezidentę, Seimo Pirmininką ir Ministrą Pirmininką dėl Lietuvos parlamento nutarimo įkurti komisiją, kuri tirs LRT ekonominę ir ūkinę veiklą. Kreipimesi pabrėžiama, kad toks nutarimas prieštarauja Europos Tarybos nustatytiems visuomeninės žiniasklaidos laisvės standartams. 
Laišką Lietuvos vadovams pasirašė 17 Europos parlamento narių, tarp jų - du europarlamentarai nuo Lietuvos. Visas kreipimosi tekstas - priede.
"Mes visiškai pritariame Europos transliuotojų sąjungos (angl. EBU) pozicijai, kuri pabrėžia, kad, pagal Europos standartus, visuomeninės žiniasklaidos priežiūra turi būti atliekama nepriklausomų, o ne politinių institucijų, tokių kaip Vyriausybė ar Parlamentas. Kaip Europos transliuotojų sąjunga pažymi, tuo atveju, kai visuomeninė žiniasklaida yra finansuojama tiesiogiai iš valstybės biudžeto, turi būti išsaugotas jos nepriklausomumas leidybos ir instituciniu požiūriu, tai aktualu vertinant Parlamento užklausas dėl informacijos apie valstybės lėšų panaudojimą pateikimo. Esame rimtai susirūpinę matydami vykstantį Lietuvos valdančiosios koalicijos kišimąsi į žiniasklaidos darbą, ypač dėl to, kad šie veiksmai itin panašūs į kilusią krizę dėl Lenkijos visuomeninio transliuotojo nepriklausomumo ir po to sekusius nerimą keliančius politinius procesus šioje šalyje. Šiuo laišku norime išreikšti rimtą susirūpinimą dėl tokios apgailėtinos situacijos, kuri susijusi su Lietuvos visuomeninio transliuotojo politiniu tyrimu", - rašoma kreipimesi.
Laišką Lietuvos vadovybei pasirašę europarlamentarai ragina valdančiąją Lietuvos Seimo daugumą susilaikyti nuo bet kokio politinio kišimosi į Lietuvos radijo ir televizijos veiklą bei pasikliauti nepriklausomų institucijų ekspertų tyrimais. "Kreipiamės į Jus, Lietuvos vadovus, prašydami imtis reikiamų veiksmų siekiant užtikrinti, kad šalies visuomeninės žiniasklaidos leidybinė ir finansinė laisvė bei nepriklausomumas būtų tinkamai apsaugoti", - rašoma šiandien išplatintame laiške. 
LRT atstovė ryšiams su visuomene
Virginija Bunevičiūtė
Tel. 8 68691963

 

PRIEDAS
2018 m. sausio 22 d., Briuselis
Lietuvos Respublikos Prezidentei Daliai Grybauskaitei
Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininkui Viktorui Pranckiečiui
Lietuvos Respublikos Ministrui Pirmininkui Sauliui Skverneliui

 

 

Šių metų sausio 12 d. Lietuvos Respublikos Seimas valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos balsų dauguma priėmė nutarimą įkurti Seimo komisiją, kuri atliks Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos (LRT) valdymo struktūros, finansinės ir ūkinės veiklos tyrimą.
Nutarime nurodyta, kad Komisijos prašoma įvertinti tokius klausimus, kaip racionalus biudžeto lėšų naudojimas, palyginimas su nacionaliniams transliuotojams taikoma kitų Europos šalių
praktika, taip pat LRT veiklos atskaitingumas ir skaidrumas. Komisija baigs darbą ir pateiks išvadas iki 2018 m. birželio 1 d.
Mes, žemiau pasirašiusieji ALDE frakcijos nariai, esame įsitikinę, kad toks nutarimas prieštarauja Europos Tarybos nustatytiems visuomeninės žiniasklaidos laisvės standartams.
Mes visiškai pritariame Europos transliuotojų sąjungos (angl. EBU) pozicijai, kuri pabrėžia, kad, pagal Europos standartus, visuomeninės žiniasklaidos priežiūra turi būti atliekama nepriklausomų, o ne politinių institucijų, tokių kaip Vyriausybė ar Parlamentas. Kaip Europos transliuotojų sąjunga pažymi, tuo atveju, kai visuomeninė žiniasklaida yra finansuojama tiesiogiai iš valstybės biudžeto, turi būti išsaugotas jos nepriklausomumas leidybos ir instituciniu požiūriu, tai aktualu vertinant Parlamento užklausas dėl informacijos apie valstybės lėšų panaudojimą pateikimo.
Esame rimtai susirūpinę matydami vykstantį Lietuvos valdančiosios koalicijos kišimąsi į žiniasklaidos darbą, ypač dėl to, kad šie veiksmai itin panašūs į kilusią krizę dėl Lenkijos visuomeninio transliuotojo nepriklausomumo ir po to sekusius nerimą keliančius politinius procesus šioje šalyje.
Šiuo laišku norime išreikšti rimtą susirūpinimą dėl tokios apgailėtinos situacijos, kuri susijusi su Lietuvos visuomeninio transliuotojo politiniu tyrimu. Todėl raginame valdančiąją Lietuvos Seimo daugumą susilaikyti nuo bet kokio politinio kišimosi į Lietuvos radijo ir televizijos veiklą bei pasikliauti nepriklausomų institucijų ekspertų tyrimais.
Kreipiamės į Jus, Lietuvos vadovus, prašydami imtis reikiamų veiksmų siekiant užtikrinti, kad šalies visuomeninės žiniasklaidos leidybinė ir finansinė laisvė bei nepriklausomumas būtų tinkamai apsaugoti.
Pagarbiai
Guy Verhofstadt, Belgija
Hans van Baalen, Nyderlandai
Pavel Telička, Čekija
Petras Auštrevičius, Lietuva
Cecilia Wikström, Švedija
Catherine Bearder, Jungtinė Karalystė
Beatriz Becerra Basterrechea, Ispanija
Sophie In' t Veld, Nyderlandai
Nathalie Griesbeck, Prancūzija
Renate Weber, Rumunija
Frédérique Ries, Belgija
Urmas Paet, Estija
Ramon Tremosa i Balcells, Ispanija
Petr Ježek, Čekija
Valentinas Mazuronis, Lietuva
Charles Goerens, Liuksemburgas
Ilhan Kyuchyuk, Bulgarija

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2018-01-23 13:41
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

stasys

2018-01-27 13:16

Gėda net po dvylikos dienų spausdinti tą sovietinėm tradicijom smirdantį tekstą, iš kurio jau smagiai juokėsi tūkstančiai komentatorių.Negi ponui Radzevičiui taip rūpi pataikauti LRT vadovams??? Jiems juk niekas nevaržo spaudos laisvės, o nori tikrinti tik mafijinį pinigų plovimą.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media