2024 m. kovo 28 d., Ketvirtadienis

Tyrimų fondas

Senos interneto svetainės versijos

Nuomonių barometras

*print*

Archyvas :: Artūras Černiauskas: „Derybos Trišalėje taryboje – tai valdžios šokis aplink darbdavius“

2017-03-24
 
Artūras Černiauskas

Artūras Černiauskas

 

Premjero Sauliaus Skvernelio kartojami žodžiai, kad Trišalėje taryboje pasiekti ir darbdavius, ir profesines sąjungas tenkinantys susitarimai, nėra teisingi. Profesinės sąjungos nesutinka su dalimi liepos 1 d. įsigaliosiančiame Darbo kodekse likusių nuostatų ir sieks jas pakeisti.

„Darbo kodekso įsigaliojimo atidėjimą valdžia, ypač Premjeras ir Seimo pirmininkas, vadino galimybe įsigilinti ir rasti geriausius sprendimus. Deja, realybė kitokia. Šiandien galime konstatuoti - derybos Trišalėje taryboje buvo ydingos", - pabrėžia Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) pirmininkas Artūras Černiauskas.

Buvo aiškiai pasakyta: jei darbuotojų ir darbdavių atstovams nepavyks susitarti, įsigalios ankstesnio Seimo priimtas liberalus Darbo kodeksas. Kitaip tariant, derybų nesėkmė darbdaviams būtų atnešusi daugiausia naudos. Tokia situacija profesinių sąjungų darbą Trišalėje taryboje pavertė itin sudėtingu. „Tai kokios čia gali būti derybos? Akivaizdus valdžios reveransas darbdaviams. Jie net nebuvo suinteresuoti derėtis, tik spausti", - sako jis.

Jei būtų derėtasi ne priimto Darbo kodekso, o, pavyzdžiui, Seimo komitetuose darbdavių ir profesinių sąjungų atstovų suderinto projekto pagrindu ar iš viso „nuo nulio", tokio nelygiavertiškumo būtų išvengta.

„Liepos 1 d. turi įsigalioti naujasis Darbo kodeksas, bet tai dar nereiškia mūsų darbų pabaigos. Liko nemažai nuostatų, kurias sieksime koreguoti. Tikimės, kad parlamentarai atsižvelgs į profesinių sąjungų argumentus. Gerai, kad dalis mūsų keliamų problemų matomos jau dabar kai kurių Seimo narių teikiamuose siūlymuose", - apibendrina A. Černiauskas.

Pagrindiniai aspektai, dėl kurių dirbs profesinės sąjungos, susijusios su terminuotų darbo sutarčių sudarymo aplinkybėmis, kolektyvinių sutarčių klausimais, darbuotojų teisių nepaminančių darbo grafikų sudarymo, laikino įdarbinimo įmonių licencijavimo, taip pat streikų organizavimo ir lokautų skelbimų klausimais.

 

Paskutinį kartą atnaujinta: 2017-04-01 11:03
 
 

Komentarai (1)

Jūsų el. paštas

Danutė

2017-03-24 09:26

Žalieji prieš rinkimus daug žadėjo, o dabar bėga nuo savo pažadų.

Pranešti apie netinkamą komentarą | Žymėti kaip pažeidžiantį įstatymus

Rašyti komentarą

Vardas
Tekstas
Apsaugos kodas
secimg
2007 © “Lietuvos žurnalistų sąjunga” - žurnalistams, mediadarbuotojams ir visuomenei - įvykiai, analizė, kūryba.
Sprendimas: Fresh media